logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brother DCP J315W - Głowica - czarny co druga kolumna

tdziolak 15 Sty 2023 17:20 4836 8
REKLAMA
  • #1 20387074
    tdziolak
    Poziom 4  
    Dobry Wieczór.

Uprzejma prośba o pomoc.
    Walczę z czarnym wydrukiem. Początkowo myślałem, ze jest to kwestia zatkanych dysz. Były wykonane wszystkie możliwe zabiegi i faktycznie uzyskałem spory postęp.

Olśniło mnie dopiero gdy zauważyłem że widoczny jest co drugi rząd / kolumna dysz.

Przeczyściłem elektronikę i styki elektroniki głowicy. Niestety bez efektu. Czy ktoś może spotkał się z podobnym przypadkiem? Czy są jakieś wizje dla mnie na naprawę w warunkach domowych?
    https://obrazki.elektroda.pl/4403959400_1673804925.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/7909462400_1673804925_thumb.jpg
    Załączniki:
    • Brother DCP J315W - Głowica - czarny co druga kolumna BA345E09-8EF2-483B-95A4-2B214CBE5D01.jpeg (1.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brother DCP J315W - Głowica - czarny co druga kolumna BFD9604B-54A5-48C8-B951-3793CAACB3E3.jpeg (1.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20387227
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1529
    Miałem tak w innym modelu i winna była pompa (stacja serwisowa).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20388145
    tdziolak
    Poziom 4  
    Dzięki za trop. Czy coś szczególnego w tejpompie nie działało czy została ona wymieniona na inną? Czy to kwestia naprawcza czy do wymiany?
  • Pomocny post
    #4 20389027
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1529
    Wymieniona na inną. Miałem kilka pod ręką więc nie wnikałem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 20414569
    tdziolak
    Poziom 4  
    Dzięki.

Niestety wymiana nie przyniosła w tym przypadku pozytywnego rezultatu. Wydruk bez zmian.

Myślę że, jest to prawdopodobnie uszkodzenie głowicy.

Czy ktoś może wnikał w temat głowic głębiej? Jak wyglada kwestia renowacji głowicy? Dlaczego właściwie one się zużywają i co konkretnie się w nich zużywa?

Wiem, że wymiana to zabieg pospolity. Chcę jednak zrozumieć dlaczego nie można jej reanimować.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 20414668
    MaRciNoOs
    Poziom 29  
    Ocena: 346
    Z głowicami na tusze LC985 możesz walczyć tygodniami i efekt będzie mizerny. Ja osobiście już sobie odpuściłem temat, gdyż tusze dostępne na rynku "ubijają" te głowice. Przychodzi moment w którym brakuje kilku kratek, póżniej pionowych kolumn, aż zostaję 3-4 kropki. Wg mojego doświadczenia, szkoda czasu na ratowanie tej głowicy, bo temat wróci, bądź efekt nie będzie zadowalający.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20414710
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2043
    Jest kilka tematów na temat drukarek/głowicy serii DCP od Brother`a. Ja maiłem problem z głowicą i też żadne przetykanie, czyszczenie nie dało poprawy. Udało mi się kupić używaną/uszkodzoną drukarkę (DCP-J125 bo taką mam) i wymiana całej głowicy pomogło. Zakup nowej głowicy z daleka, niesie ryzyko że nie będzie akurat pasować do naszego modelu, bo one teoretycznie występują w dużej ilości modeli.
  • Pomocny post
    #8 20556482
    stanley1261
    Poziom 2  
    Ocena: 9
    >>20387074
    Mam to samo tylko z kolorem czerwonym
    Brother DCP J315W - Głowica - czarny co druga kolumna
    Czy ktoś znalazł rozwiązanie problemu, wygląda jakby głowica się przesunęła.
  • #9 20625784
    tdziolak
    Poziom 4  
    Niestety pomimo wielu prób (myjki ultra, płyny, rozbieranie głowicy, wymiany pomp etc.) problem pozostał. Finalnie poprawę przyniosła wymiana głowicy na nową. Dziękuję wszystkim za wsparcie w temacie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmaga się z problemem czarnego wydruku w drukarce Brother DCP-J315W, zauważając, że widoczne są tylko co drugi rząd dysz. Po próbach czyszczenia i konserwacji elektroniki, problem nie został rozwiązany. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną mogą być uszkodzenia głowicy lub pompy serwisowej. Wymiana pompy nie przyniosła efektów, co skłoniło użytkownika do rozważenia wymiany głowicy. Wiele osób podzieliło się doświadczeniami, wskazując, że głowice tuszy LC985 są trudne do naprawy, a ich wymiana często jest jedynym skutecznym rozwiązaniem. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na wymianę głowicy, co przyniosło poprawę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA