logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 306 1.6 1999r: Pompa paliwa nie działa, brak prądu, wymiana wkładu i przekaźnika, zamek

Paluch1451 16 Sty 2023 17:52 2028 33
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego pompa paliwa w Peugeot 306 1.6 z 1999 roku nie działa mimo wymiany wkładu, przekaźnika i sprawnych bezpieczników, i co sprawdzić dalej?

Jeśli pompa działa po podłączeniu na krótko, trzeba szukać usterki w zasilaniu sterowanym przez ECU, masach albo obwodzie sterowania, a także sprawdzić wyłącznik bezwładnościowy przy akumulatorze i napięcie na wtyczce pompy [#20389071] [#20393126] W tej sprawie ostatecznie okazało się, że na pompę dochodził prąd, ale był zbyt mały, więc pompa nie pracowała prawidłowo [#20405521] Autor zrobił obejście z zasilaniem przez bezpiecznik 20A i bezpiecznik pompy 15A, po czym silnik zaczął odpalać [#20405521]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 20388637
    Paluch1451
    Poziom 5  
    Ocena: 6
    Witam posiadam peugeota 306 z silnikiem 1.6 rok produkcji 99 wymieniłem wkład pompy paliwa dalej nic wymieniłem przekaźnik dalej nic bezpieczniki wszystkie okej nie wiem co dalej robić ogólnie pompa przestała działać w ten sposób, że jechałem auto się zdławiło i koniec

Dodano po 1 [godziny] 41 [minuty]:

Może ma to jakiś związek z tym więc dodam że jak zamykam samochód to odrazu się otwiera sam raz się zamknie a raz nie
  • REKLAMA
  • #2 20389071
    IgorAstek
    Poziom 6  
    Podłącz pompę na krótko i zobacz czy działa, jeżeli tak to szukaj problemu w sterowniku(ecu) lub braku obwodu w nim.
    Pozdrawiam Astek
  • #3 20389119
    Paluch1451
    Poziom 5  
    Pompe podłączałem na krótko i działa co z tym sterownikiem najlepiej podłączyć używany działający tak?
  • #4 20389123
    IgorAstek
    Poziom 6  
    Jeżeli masz drugi komputer to podłącz i zobacz
  • #5 20389191
    Paluch1451
    Poziom 5  
    Nie mam ale kupie w środę najwyżej zwrócę odezwę się w środę mam nadzieję że to będzie tylko ten sterownik bo o ile wymienić to potrafię wszystko ale na elektryce się totalnie nie znam i jak nie będzie prądu w tym sterowniku to nic nie zrobię a pytanie jeszcze jedno na pompie jest pin i zalalem go benzyną delikatnie jest możliwość że dlatego to nie działa bo tam się coś przez to zepsuło?
  • #7 20389846
    Paluch1451
    Poziom 5  
    Bezpieczniki ok a ten przycisk nie wiem wczoraj o nim wyczytałem ten czerwony a gdzie on się znajduje na pasażerze na dole po prawej czy gdzie? Poszedł bym zobaczyć ale niestety dopiero jutro mam taką możliwość i prosiłbym o odpowiedź na moje pytanie o zalany pin czy przez to też możliwe że przestało działać
  • REKLAMA
  • #8 20392280
    Paluch1451
    Poziom 5  
    Pompa na krótko działa. Prąd dochodzi do pompy zmierzyłem prąd na pinach kostki coś koło 11 było. Bezpiecznik też ma prąd. Rozkładam ręce nie mam pojęcia co może być nie tak jak może dochodzić prąd do pompy a nie słychać jak się załącza i nie leci paliwo jedyne co nie wiem czy tak powinno być to przekaźnik pompy paliwa po przełączeniu na zapłon cyknie raz to normalne?
  • #10 20392291
    Paluch1451
    Poziom 5  
    Nie mam go to jest rok 99 szukałem go nigdzie go nie ma

Dodano po 4 [minuty]:

Wyczytałem gdzieś że sterownik może być do wymiany albo przeprogramowanie i pisali o bosh ja mam sterownik Bosh ale nie chcę w ciemno tego wymieniać bo przypuszczam że przeprogramowanie takiego sterownika to parę ładnych stówek

Dodano po 23 [minuty]:

Pytanie czy jak kupię używany sterownik do mojego modelu to kluczyk normalnie będzie działał nie trzeba nic programować?
  • #11 20392449
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1435
    Jak masz drugi klucz, sprawdź na drugim kluczu. Jak chcesz wymieniać to Bosch na Bosch, Sagem był zamienny z Magneti Marelli. Jak chcesz zamówić sterownik to musisz mieć w nim wyłączone immo, lub sterownik z immo plus pętla plus pestka do kluczyka.
    Na chomiku leży Haynes Workshop Manuał Peugeot 306. Tam masz schematy elektrki, sprawdź dla modeli z Bosch po 97 roku.
  • REKLAMA
  • #12 20392456
    Paluch1451
    Poziom 5  
    Mam drugi kluczyk ale jeszcze jak działał to zostawiłem kluczyki w domu a miałem że sobą papiery do niego i tam był ten drugi kluczyk to on wgl nawet stacyjki nie przekręca więc z tym lipa ja chciałbym kupić używany bosh czyli jeżeli są te same numery i też bosh to mogę go kupić tylko ma mieć wyłączone imo tak? I pytanie czy jeżeli działa pompa na krótko prąd dochodzi bezpieczniki okej przekaźnik też to został tylko ten sterownik? Nie rozumiem tego jak może dochodzić prąd do pompy i przez sterownik ta pompa by nie chodziła?

Dodano po 10 [minuty]:

Nie mogę nigdzie znaleźć takiego sterownika bez immobiliser wie ktoś może gdzie znajdę coś takiego w Krakowie lub na olx może ktoś ma wystawione żeby zamówić mam nadzieję że to, to :(

Dodano po 3 [minuty]:

Nie mogę nigdzie znaleźć takiego sterownika bez immobiliser wie ktoś może gdzie znajdę coś takiego w Krakowie lub na olx może ktoś ma wystawione żeby zamówić mam nadzieję że to, to :(

Dodano po 1 [godziny] 19 [minuty]:

Peugeot 306 1.6 1999r: Pompa paliwa nie działa, brak prądu, wymiana wkładu i przekaźnika, zamek

Który wziąć ten bez imo tak? I proszę żeby ktoś odpowiedział na pytanie czy to tak naprawdę tylko to zostało przez co może nie działać ta pompa czy cos jeszcze?
  • #13 20393018
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Który bezpiecznik sprawdzileś i jaki masz kod silnika 6,7,8 znak z numeru VIN.
    Wybrałeś jakiś sterownik ale ja nie wiem jaki Twój ma numery i nie wiem jaki ma numery ten z aukcji.
  • REKLAMA
  • #14 20393062
    Paluch1451
    Poziom 5  
    Bezpieczniki sprawdzałem wsyztskie dosłownie wszytskie a ten sterownik to mam numery sprawdzone wiem że to jest ten co mam chodzi mi tylko czy mam wybrać ten bez imo czy zsynchronizowany czy stan fabryczny

Dodano po 32 [minuty]:

6,7,8 znak z Vin to NFZ
  • #15 20393126
    staś pytalski
    Poziom 41  
    W komorze silnika też sprawdziłeś te bezpieczniki? Przekaznik podmieniales? Tak jeszcze jak to w Peugeotach masa do sprawdzenia. Ta z Akumulatpra idzie na budę i na skrzynię.
    Jeżeli bez immo po przelozeniu powinno być ok, możesz dopytać sprzedawcy. Jeżeli jest immo musi być pętla i pastylka do kluczyka.
    Sprawdzałeś miernikiem napięcie na wtyczce do pompy?
  • #16 20393140
    Paluch1451
    Poziom 5  
    W komorze silnika sprawdzałem bezpieczniki.przekaznik kupiłem uzywany wątpię żeby dali nie działający ( jedyne co dziwne to pisałem że cyknie raz jak się przyłącza na zapłon ten przekaźnik) masy nie sprawdzę nie mam pojęcia jak to zrobić chyba że jakiś magik mnie tu naprowadzi. Tak sprawdzałem czy prąd dochodzi do pompy i normalnie jest na wtyczce chyba zaryzykuję i kupię ten sterownik bez imo i będę się modlił że to, to bo nie znam już żadnego powodu dla którego pompa miała by nie działać nie da się źle sprawdzić bezpieczników prąd dochodzi przekaźnik wymieniony więc to musi być ten sterownik albo auto złom

Dodano po 1 [minuty]:

Zresztą jeżeli prąd dochodzi do pompy to masa chyba musi być okej
  • #17 20393144
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Tam dużo na schemacie nie ma, hm teoretycznie, w sterownikach Sagem uszkodzona cewka uszkodzić mogła sterownik. Może u Ciebie się to stało, mimo że masz Bosch.
    Jak prąd masz we wtyczce to masa jest (masowy kabel idzie z akumulatora do skrzyni biegów i do nadwozia więc chodziło mi o to by tam zerknąć sprawdzić ciągłość i stan połączenia).
    Zapytam jeszcze tak, jak przekręcasz kluczyk w stacyjce, to rozrusznik kreci, kręci i auto nie pali, czy co się dzieje po przekreceniu kluczyka?
  • #18 20393159
    Paluch1451
    Poziom 5  
    Kręci i nie pali jedyne co mnie nie pokoi to ten przekaźnik bo dzisiaj kolega przekręcił kluczyk to cyknol raz i tyle a samochód nie ma szans żeby odpalił bo to paliwo nie dochodzi 2 króćce od pompy są suche tam śliny nie było a gdzie paliwo dopiero 😀 jeżeli przez cewkę uszkodziło sterownik to muszę w takim razie najpierw cewkę wymienić (sprawdzić) bo się powtórzy to samo

Dodano po 3 [minuty]:

Jeżeli mówisz że przez uszkodzoną cewkę mogło uszkodzić komputer to bardzo możliwe, ponieważ parę dni przed tym samochód przerywał nie raz miał opóźnienie reakcji na gaz i podejrzewałem że nie pali na jeden gar więc świeca albo cewka czyli jeżeli jest możliwość uszkodzenia sterownika przez uszkodzoną cewkę to chyba to się stało więc zamawiam sterownik i w piątek będę patrzył chyba że jutro gdzieś znajdę w Krakowie

Dodano po 2 [minuty]:

Tylko najważniejsze pytanie czy przez uszkodzony sterownik pompa nie będzie pompować? Bo w tym jest narazie największy problem
  • #19 20393284
    staś pytalski
    Poziom 41  

Ja też elektrykiem nie jestem, ale wg schematu masz tam wyłącznik ten bezwładnościowy, ten czerwony, ale u Ciebie go nie ma. Przekaźnik.
    Kiedyś znajomemu się coś rozłączyło od gazu to nie palił ani na benzynie, ani na gazie.
    Może instalacja gazowa Ci nawaliła, przełączyło się na benzynę, która się skończyła i nie zapalisz.
  • #20 20393307
    Paluch1451
    Poziom 5  
    Nie mam gazu
  • #21 20395558
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Podaj Numer DAM/OPR jest na naklejce lewych drzwi, lub przy zawiasie drzwi lub zamku, napisz jakie masz nadwozie, ile drzwi, czy jest ABS czy nie, czy skrzynia manual czy automat i ile masz bezpieczników pod kolumna kierownicy. Możesz wrzucić zdjęcia.
  • #22 20395724
    Paluch1451
    Poziom 5  
    Wymieniłem sterownik bez imo oczywiście i pompra pracuje ale nie pali bo akumulator słaby jadę odpalić na kable ale ważne że pompa działa już i to było przyczyną pytanie najważniejsze dlaczego to sterownik uległ awari pisałeś coś wcześniej o cewce posprawdzam to jutro bo jeżeli cewka uszkodzona to muszę wymienić żeby znowu się to samo nie stało dla wszystkich którzy będą mieli ten sam problem zamiast jak ja wymieniać pompę później przekaźnik i zabiera to tylko pieniądze bo to sterownik uległ awarii
  • #24 20395873
    Paluch1451
    Poziom 5  
    No niestety nie nie rozumiem kompletnie pompa słychać że pracuję ale przez węże nie idzie paliwa pompa paliwa ma 2 króćce one są praktycznie suche co sprawdzać dalej? Chyva że nie działa przez to, że dlatego że nie jest szczelna ponieważ to auto ma taką nakrętkę na pompę paliwa jak demontowalem to rozwaliłem to bo nie chciało pójść więc teraz tego nie zakładałem jeżeli pompa jest nieszczelna jest szansa że wgl nie podaje paliwa? Bo tak jak mówię słuchać że pracuję więc jakiś sukces jest

Dodano po 1 [godziny] 35 [minuty]:

Wydaje mi się że ta nakrętka na pompę paliwa dociska pompę więc tak naprawdę pompa pracuję owszem ale na sucho spróbuję zalać paliwo centralnie na pompę dodam że mam z 10L w zbiorniku ale może poprostu pompa nie dochodzi do paliwa przez to że nie jest dociskana przez tą nakrętkę idę próbować tak jak mówię dać paliwo centralnie na pompe

Dodano po 1 [godziny] 28 [minuty]:

Nadal nic się nie udało na kable też nie chcę odpalić może akumulator śmietnik jest niby 12v ale jak odpalam to spada nawet do 5 nie masz że odpali przy takim prądzie. Chciałem poprostu podmienić akumulatory zamiast na kable ale kolega ma jakiś akumulator w hondzie gdzie mi klemy na to nie nachodzą jutro wezmę od dziewczyny z opla i zobaczymy z góry już zapytam jeżeli nie odpali to co dalej bo mierzyłem prąd jaki dochodzi do pompy i też jest w normie

Dodano po 3 [godziny] 17 [minuty]:

Paliwo ogólnie jak otwieram zbiornik jak zakładałem pompę dzisiaj znowu to mega syf jest w baku nie wiem czemu może dlatego nie odpala mam pewną teorię taką że przez syf w baku sitko pompy paliwa się zapycha i nie bierze tego paliwa
  • #25 20396776
    staś pytalski
    Poziom 41  
    A dlaczego wymieniłeś ta pompę, masz dwie teraz i sprawdzałeś na nowym komputerze czy jedna o druga pompa się zachowuje tak samo?
    Vzuć że wytwarza podciśnienie - że zasysa jak ja podłączasz?
    Może jak dużo syfu, to filtr paliwa się zapchał.
    Może zbyt często jeździsz na rezerwie, niby jest 10 litrów paliwa, jesteś pewny, że tyle jest? Pompa jest zanurzona, sięga paliwa? 10 litrów to 1/6 pojemności baku, a rezerwa to ok 6litrow.
    Przewody do pompy dobrze podłączone, te które doprowadzają paliwo?
    Możesz też poszukac kogoś z interfejsem i programem Peugeot Planet co by zczyatac błędy.
    Jak bys mi podał to o co prosiłem wyżej, coś może jeszcze w schemacie bym znalazł.
  • #26 20396783
    Paluch1451
    Poziom 5  
    staś pytalski napisał:
    A dlaczego wymieniłeś ta pompę, masz dwie teraz i sprawdzałeś na nowym komputerze czy jedna o druga pompa się zachowuje tak samo?
    Vzuć że wytwarza podciśnienie - że zasysa jak ja podłączasz?
    Może jak dużo syfu, to filtr paliwa się zapchał.
    Może zbyt często jeździsz na rezerwie, niby jest 10 litrów paliwa, jesteś pewny, że tyle jest? Pompa jest zanurzona, sięga paliwa? 10 litrów to 1/6 pojemności baku, a rezerwa to ok 6litrow.
    Przewody do pompy dobrze podłączone, te które doprowadzają paliwo?
    Możesz też poszukac kogoś z interfejsem i programem Peugeot Planet co by zczyatac błędy.
    Jak bys mi podał to o co prosiłem wyżej, coś może jeszcze w schemacie bym znalazł.

Nie sprawdzałem tamta pompa ma rdzę nie wygląda jakby miała działać poprawnie. Nie wiem co to znaczy czy czuć jak wytwarza podciśnienie jak załącza tym to słyszę że pompa się rusza i czuć pod ręką. Filtr paliwa jest dalej więc jeżeli ja próbuję odpalić samochód przez 5 minut i idę do tyłu odpinając wężyk powinno się wylać paliwo a to się nie dzieje więc filtr paliwa nie ma opcji. Czy sięga paliwa myślę że tak ponieważ jak wyciągam pompę to paliwo jest w filtrze pompy w tym (sitku) ale ono nie wygląda dobrze więc jutro je wymienię myślę że źle napisałem z 14 litrów powinno być tylko widzę że brudne to paliwo. przewody na 100% dobrze podpięte nie da się ich źle założyć. Jutro jak będę przy aucie a od rana będę robił to podeślę ci co tam chciałeś. Jutro jadę najpierw przełożyć akumulator i to pierwsza rzecz jak nie odpali jadę kupię to (sitko) jak nadal nie odpali to jedyne co mi zostało to chyba kupienie tej nakrętki na pompę paliwa spuszczenie paliwa wyczyszczenie baku nowe paliwo i może wtedy ale mam przeczucie że to może być to sitko bo w tym cały czas paliwo jest i dziwnie to wygląda. Pytanie jeszcze naoewnon kiedyś wymieniales pompę ona w chodzi w taką gumke nie wiem jak to nazwać i wydaje mi się że nie zakładam tego poprawnie bo pompa nie stoi prosto tylko nie mogę tego włożyć do końca i ta pompa trochę lata swobodnie mogę ją sobie ruszać

Dodano po 10 [godziny] 8 [minuty]:

Byłem Dzisiaj nalałem paliwo centralnie do pompy chciałem wymienić to sitko ale to jest część niewymienna nie da się jej kupić więc wyczyściłem to akumulator przełożyłem z opla i nie odpala. Pompa strasznie wolno pracuje albo nie ma podciśnienia albo zatarła się czy cos bo jak próbowałem odpalać cały czas i ona na sucho pracowała

Dodano po 3 [godziny] 14 [minuty]:

Kurcze pomoże ktoś? Co jeszcze sprawdzać dołożyłem naprawdę dużo czasu pieniędzy i nerwów do tego samochodu i nie chcę go oddawać do mechanika. Jak działa podciśnienie w takich samochodach?
  • #27 20397805
    staś pytalski
    Poziom 41  
    A ta druga pompka to nowa, czy używana? Przekaźnik nowy, czy używany? Prosiłem o podanie paru rzeczy, żeby można było się odnieść do schematu.
  • #28 20397831
    Paluch1451
    Poziom 5  
    Jedną mam nową druga to używka. Przekaźnik używany no ale przy niesprawnym przekaźniku pompa by chyba wgl nie chodziła. Zapomniałem w poniedziałek podeślę
  • #29 20398784
    Paluch1451
    Poziom 5  
    Element ten na dole wchodzi do takiej gumy i nie jestem w stanie wsadzić w ten sposób żeby pompa była stabilna to normalne?
  • #30 20399555
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Nie wiem jak u Ciebie jest to zabudowane w koszu, tu na końcu na króciec nachodzi opaska zaciskowa. Jeżeli przy poprzednich próbach miales to źle osadzone, to może przyczyną Twojego problemu.
    Króciec musisz wcisnąć w wężyk.

A tu np 206
    Link

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Peugeot 306 1.6 z 1999 roku, w którym wystąpił problem z pompą paliwa. Po wymianie wkładu pompy i przekaźnika, a także sprawdzeniu bezpieczników, problem nadal występuje. Użytkownik podłączył pompę na krótko, co potwierdziło jej sprawność, jednak nie dochodzi prąd do sterownika. W trakcie dyskusji poruszono kwestie związane z uszkodzeniem sterownika, cewki zapłonowej oraz wyłącznika bezwładnościowego. Po wymianie sterownika na używany, pompa zaczęła działać, ale samochód nadal nie odpalał z powodu słabego akumulatora. Użytkownik zauważył, że pompa nie podaje paliwa, co może być spowodowane nieszczelnością lub zanieczyszczeniem paliwa. Ostatecznie, po wielu próbach, udało się uruchomić silnik, jednak pojazd wymaga dalszej diagnostyki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA