logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz/sterownik chińskiego silnika bezszczotkowego 110V

tommies 17 Sty 2023 23:17 669 4
REKLAMA
  • #1 20391144
    tommies
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Znajomy kupił zestaw silnik+reszta do tokarki na Ali.
    Wszystko było by fajnie, ale nie znając się wybrał 110V. Podłączył, chwile popracowało, zadymiło i przestało.
    W jego okolicy nikt nie chce się podjąć ani naprawy ani przerobienia na 230V, poza jednym zakładem, który chce więcej niż kupno nowego zestawu.
    Na oko bazując na zdjęciach aukcji ta sama płytka na 110V i 230V, różni się zapewne jedynie elektroniką z widocznych rzeczy to kondensatorami.
    Pomimo wysiłków nie znalazłem schematów.
    To co jest na PCB nic nie wniosło - FRJ_D110V.1 na Ali podobne E231590 lub opis sterownik WM210V

Może ktoś już coś podobnego przerabiał i poratuje schematem, dobrą radą lub szczegółowymi zdjęciami układu na 230V.

• REKLAMA
  • #2 20391305
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20391309
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5149
    @tommies A sam nie możesz zacząc od sprawdzania, co się uszkodziło ? Masz na wejściu warystory zabezpieczające przed takim właśnie podwyższeniem napięcia, bezpiecznik, rezystory ograniczające i diody zasilacza sieciowego. Najprawdopodobniej jest tam dla 110 VAC zasilania podwajacz napięcia, na co wskazuje użycie dwóch kondensatorów elektrolitycznych, a dla 220VAC zwykły mostek. Jest to analogia do konstrukcji spawarek inwerterowych dwunapięciowych bez przełącznika, oraz obniżenie kosztów produkcji przez zastosowanie dla obu napięc tej samej płyty sterownika i silnika.
  • REKLAMA
  • #4 20391787
    tommies
    Poziom 11  
    Cytat:

A jakiż to macie problem skontaktować sprzedawcę/sklep i uzgodnić możliwość zakupu tylko sasmej płyty kontrollera?

Niestety sam ten sterownik to minimum 650PLN+wysyłka na Ali, dlatego jest próba naprawienia i przerobienia. Bez schematów to nie moja liga do tej naprawy, dlatego ich poszukuje, lub choćby dokładnych zdjęć wersji na 230V w tym od spodu.
  • #5 20393755
    tommies
    Poziom 11  
    Jeśli się nie pomyliłem, to ogólnie schemat wyglada tak.
    Rozumiem, że trzeba przeciąć tam gdzie zaznaczyłem i wymienić kondensatory na 330uF 400V ?

REKLAMA