logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop Metrix OX-734-Brak przebiegu piłokształtnego

SvenG 19 Sty 2023 21:01 450 3
REKLAMA
  • #1 20394584
    SvenG
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam.
    Poszukuję pomocy w naprawie mojego oscyloskopu analogowego Metrix OX-734. Oscyloskop posiadam już ponad 10 lat i kiedyś w momencie włączania się przestał wskazywać przebiegi. W międzyczasie zakupiłem nowy oscyloskop cyfrowy, jednak szkoda mi jest pozbywać się tego antyku. Spędziłem już trochę czasu na próbach uratowania oscyloskopu i mogę stwierdzić, że odchylanie pionowe działa, natomiast oscyloskop nie przemiata sygnału.
    Podaję sygnał kalibracyjny 5V na wejście oscyloskopu (A lub B) i mierząc oscyloskopem dochodzę do nogi nr 9 układu Z6 (MC10131P). Dalej sygnał nie występuje, jednak nie wiem czego szukać. Dodaję wycinek schematu oraz instrukcję w języku francuskim. Proszę o wsparcie teoretyczne lub wskazówki, czego się "chwycić" podczas naprawy.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.
    Oscyloskop Metrix OX-734-Brak przebiegu piłokształtnego
    Załączniki:
    • Metrix.pdf (8.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21704442
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Ocena: 126
    U mnie po zakupie nie działał wcale z powodu normalnie nie do ruszenia potencjometrów i przsuniętych na złączach dwóch środkowych płytek. Można zacząć od sprawdzenia poprawności napięć zasilających i czy wszędzie dochodzą. Później można rozłączyć połączenia między płytkami zakonserwować i złożyć.
  • REKLAMA
  • #3 21704768
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1252
    Nie kumam podajesz sygnał na wejście. Jak nie ma przemiatania w poziomie czyli w osi X to masz chyba plamkę powiedzmy na środku ale podając sygnał prostokątny na wejście to powinieneś mieć jakąś kreskę w pionie. Zakładając że działa odchylanie Y .

Trzeba szukać w układzie od podstawy czasy moduły od X

Może to być uszkodzone wzmacniacze X lub generator piły.

Najpierw pomiar napięć potem szukanie dalej.

Jak brak przemiatania to rozumiem że nie działa podstawa czasu X
  • #4 21704771
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 573
    Ogólnie to straszne dziadostwo te Metrixy.
    Ale skoro nie ma podstawy czasu, to trzeba sprawdzić układ triggera, skoro dochodzi sygnał wyzwalania, ale nie wyzwala, to do sprawdzenia cała ta logika na tej płytce, oraz przełączniki norm/auto i co sięp ojawa na sygnale (7) INH.
REKLAMA