logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATX FSP PT1200FM Aurum - brak 5V Standby, rozwalony warystor, wymiana bezpiecznika

brakun111 21 Sty 2023 22:47 1044 16
REKLAMA
  • #1 20398347
    brakun111
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    ATX FSP PT1200FM Aurum - brak 5V Standby, rozwalony warystor, wymiana bezpiecznika

Witam.
    Posiadam zasilacz ATX FSP AURUM PT1200FM, który wyzionął ducha. Na początek znalazłem rozwalony warystor MOV i przepalony bezpiecznik. Zwarcia na wejściu niema. Sprawdziłem mostek prostowniczy, wszystkie Mosfety, tranzystory i diody, wszystko sprawne. Przetestowałem rezystory i kondensatory, nie znalazłem nic uszkodzonego.

Wymieniłem warystor i bezpiecznik i uruchomiłem zasilacz przez szeregowo wpiętą żarówkę, która jak przy sprawnym PFC zamigała kilka razy i zgasła. Sprawdziłem napięcia na wyjściu, ale wszystkie są zerowe. Odłączyłem żarówkę i uruchomiłem ponownie bez sensacji, jednak niema ani 5V Standby, ani pozostałych napięć po stronie wtórnej. PFC działa i główne elektrolity się ładują, jednak bez 5V SB zasilacz nie wstanie. Ze schematem byłoby mi łatwiej szukać dalej. Pomoże ktoś? Dziękuje z góry.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 20398356
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    brakun111 napisał:
    jednak bez 5V SB zasilacz nie wstanie
    No to jest oczywiste. Do sprawdzenia w pierwszej kolejności tranzystor końcowy i sterujący przetwornicy 5V USB.
  • REKLAMA
  • #3 20398364
    brakun111
    Poziom 8  
    Wspomniałem, że przetestowałem tranzystory i inne podzespoły. Niektóre wylutowywałem do sprawdzenia, jak nie dawały jednoznacznego wyniku. Zwykłe zasilacze ATX ogarniam bez schematów, ale ten jest nieco bardziej skomplikowany, a schematu w necie nie znalazłem.
    Dziwi mnie fakt, że po eksplozji warystora nie uszkodził się żaden element modułu APFC, za to umarła dalsza część, czyli 5Vsb. Układ wygląda na solidnie zabezpieczony, a jednak coś mu dolega i nie mogę znaleźć przyczyny.
  • REKLAMA
  • #4 20398639
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3808
    brakun111 napisał:
    ale ten jest nieco bardziej skomplikowany, a schematu w necie nie znalazłem.
    Może ktoś by i coś podpowiedział (choćby podsunął podobny schemat na tych samych podzespołach) gdybyś się zastosował do tematu podwieszonego Link ✔ Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat ➤ :?:
  • #5 20399226
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    TONI_2003 napisał:
    choćby podsunął podobny schemat na tych samych podzespołach
    Ale autor nie napisał jakie elementy (półprzewodniki) są w tym niedziałającym obwodzie USB, a więc ciężko doradzić :cry:
  • #6 20399332
    TONI_2003
    Moderator
    brofran napisał:
    Do sprawdzenia w pierwszej kolejności tranzystor końcowy i sterujący przetwornicy 5V USB
    brofran napisał:
    są w tym niedziałającym obwodzie USB, więc ....ciężko doradzić.
    Przepraszam, a kolega tak ogólnie wie o czym pisze czy tylko dwa razy już się pomylił?
  • Pomocny post
    #7 20400060
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6823
    Model tego zasilacza (podzespoły ) opisano w Link. patrz str.4
    * dla pewności poniżej zestaw
    * superwizor (watchdog) to SITI PS223H with OTP (Over Temperature Protection)

Brak org. SM ,tylko po rozwiązaniach PSU ATX opartych o te same układy.
  • #8 20439963
    brakun111
    Poziom 8  
    @lisek Bardzo dziękuję za ten link. Zamieszczone tam zdjęcia makro sporo pomogły i udało mi się zrekonstruować wypalone ścieżki i przywrócić napięcie 5Vsb, Jednak to jeszcze nie koniec problemów, bo po eksplozji warystora przez obudowę poszło przebicie na płytkę superwizora i spaliło scalaki PS223H i LM393, diode 1N4148 i dwa kondensatory. Scalaki i diodę już wymieniłem, ale kondensatory SMD nie mają oznaczeń, a w dodatku brak jest opisów na tej płytce z numerami części i liczyłem, że odczytam je ze schematu.
    Jeden kondensator jest między 2, a 13 nogą PS223H, a drugi między 5, a 12.
    ATX FSP PT1200FM Aurum - brak 5V Standby, rozwalony warystor, wymiana bezpiecznika ATX FSP PT1200FM Aurum - brak 5V Standby, rozwalony warystor, wymiana bezpiecznika ATX FSP PT1200FM Aurum - brak 5V Standby, rozwalony warystor, wymiana bezpiecznika
    Pierwsze i drugie foto są moje, a zdjęcie trzecie to widok tego samego rejonu płytki z linku od kolegi Liska.
  • #9 20440164
    TONI_2003
    Moderator
    brakun111 napisał:
    Jeden kondensator jest między 2, a 13 nogą PS223H, a drugi między 5, a 12.
    Pewny jesteś, że faktycznie są uszkodzone? Ponieważ moja graniczy nieomal z pewnością iż tak nie jest :D Zapewne na schematach z tym układem można się doszukiwać pewnych analogi, ale popatrz sam (poszukaj)...
  • REKLAMA
  • #10 20440179
    brakun111
    Poziom 8  
    TONI_2003 napisał:
    Pewny jesteś, że faktycznie są uszkodzone? Ponieważ moja graniczy nieomal z pewnością iż tak nie jest :D

Tak, jestem pewny, że są uszkodzone, bo łuk elektryczny trafił dokładnie w oba kondensatory i oba częściowo wyparowały razem z fragmentami kilku ścieżek.
    Poza tym Twój obrazek @TONI_2003 skopiowany z noty katalogowej układu PS223 niewiele pomaga, bo ani niema na nim podobnych połączeń, ani wartości podzespołów.
  • Pomocny post
    #11 20440211
    lisek
    Serwisant RTV
    Na plytce masz dwa uklady ?:
    - PS223 (superwizor) i WT7518D (ogranicznik prądowy)
    * podobnie jak w FSP600-80GLN

To z CHIEFTEC CFT-560-A12

ATX FSP PT1200FM Aurum - brak 5V Standby, rozwalony warystor, wymiana bezpiecznika ATX FSP PT1200FM Aurum - brak 5V Standby, rozwalony warystor, wymiana bezpiecznika
  • #12 20440363
    TONI_2003
    Moderator
    Tak masz rację są uszkodzone (o ile jest to Twoje foto) i to, że użyłem noty katalogowej, ale ją również trzeba rozumieć (poszukać ewentualnie schematów na tym układzie scalonym - wielu innych) o ile i te inne schematy będą miały naniesione wartości kondensatorów co jest nieomal pewne że nie!

Zatem kupujesz taki sam uszkodzony lub ktoś wybawi cię mając taki sam i zgodzi się aby takowe wylutować i zmierzyć (o ile je przy tym nie uszkodzi) lub Ty w akcie desperacji zrozumiesz notę i na ten przykład zdecydujesz się zrobić to sam wylutowując sąsiednie oraz je analizując dojdziesz do jakiś swoich wniosków. Nikt zapewne nie poda Ci na tacy takowe parametry czy pojąłeś to)...
    PS.
    Nawet kolega @lisek zapewne nieświadomie podaje kawałek schematu na jaki ja sam nanosiłem wartości rezystorów, ale nie miałem zamiaru nanosić wartości kondensatorów :D
  • #13 20440555
    brakun111
    Poziom 8  
    @lisek, na płytce superwizora są dwa układy, wymienione wyżej PS223H i LM393. Foto tej płytki od strony układów po ich wylutowaniu.
    Dioda DS406 to 1N4148 i miała przerwę, która się ujawniła dopiero po wylutowaniu spalonego układu ICS401 LM393 a uszkodzone kondensatory smd są od strony ścieżek, dokładnie pomiędzy wyprowadzeniami układu PS223H.
  • Pomocny post
    #14 20440646
    lisek
    Serwisant RTV
    PS223 i PS224 to prawie te same układy (DIP-16)
    - róznica w pin.9
    Cytat:
    ..... PSU ATX HPC-550-A12S on PS224.
    But it differs from PS223 by the output function pin.9, it has an external protection input. At 223, this is temperature monitoring.

Patrz zał. (CHIEFTEC APS-550S ) > jest na PS224 i pokazano wart. pojemności

• #15 20440673
    brakun111
    Poziom 8  
    @lisek dziękuję za schemat. Jak na ironię akurat brakuje wartości wszystkich zwykłych kondensatorów poza elektrolitami.
    Coraz bardziej skłaniam się w kierunku wylutu sąsiednich sprawnych kondensatorów, ale trochę obawiam się testu porównawczego, bo te elementy wyglądem są identyczne, a parametry mogą mieć skrajnie różne. Z jednej strony zasilacz jest w tej chwili martwy, ale wolałbym go jednak uruchomić, niż dobić :)
  • #16 20440812
    lisek
    Serwisant RTV
    Tutaj masz podane wartosci drobnicy C "ceramiki"

* pomocna strona Link
  • #17 20440878
    brakun111
    Poziom 8  
    @lisek bardzo dziękuję! Nareszcie mogę spróbować ożywić moduł superwizora bez obaw, że spalę nowe scalaki. Jeszcze raz dziękuję. Gdyby więcej ludzi było tak życzliwych, to świat byłby dużo lepszy :)
    Jak tylko wlutuję ceramiki to napiszę, czy zasilacz wreszcie ożył. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zasilaczem ATX FSP AURUM PT1200FM, który przestał działać po uszkodzeniu warystora MOV i przepaleniu bezpiecznika. Po wymianie tych elementów zasilacz nie generuje napięcia 5V Standby ani innych napięć wtórnych, mimo że PFC działa. Użytkownik sprawdził wiele komponentów, w tym tranzystory, diody i kondensatory, ale nie znalazł uszkodzeń. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie tranzystora końcowego i sterującego przetwornicy 5V USB oraz poszukiwanie schematów, które mogłyby pomóc w dalszej diagnostyce. Po wymianie uszkodzonych elementów na płytce superwizora, użytkownik napotkał trudności w identyfikacji wartości kondensatorów SMD. Uczestnicy dyskusji dzielili się linkami do schematów i zdjęciami, co pomogło w rekonstrukcji uszkodzonych ścieżek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA