logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pralka Altus WAF6006c - wymiana uszkodzonego amortyzatora, pytania o narzędzia i metody

redfork 25 Sty 2023 19:06 1020 9
REKLAMA
  • #1 20404909
    redfork
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich,
    Zauważyłem ostatnio pod pralką czerwony "piasek". Dodatkowo pralka zaczęła stukać przy wirowaniu.
    Po rozebraniu okazało się, że sypie się z lewego amortyzatora patrząc od przodu. Dodatkowo po przyjrzeniu się wygląda jakby się całkiem rozleciał - metalowy trzpień lata luźno w obudowie (załączam video i zdjęcia).
    Chce więc wymienić ten amortyzator i mam w związku z tym kilka pytań do szanownego grona:
    - na szczęście amortyzator mocowany jest na dwa trzpienie, czyli nie muszę rozbierać bębna. Czy do ich usunięcia potrzebne są narzędzia i dobry dostęp, czy ręką da radę to wyjąć? Czy da się je usunąć bezinwazyjnie czy od razu kupić nowe? Nie próbowałem usuwać, bo do czasu wymiany pralka musi być na chodzie...
    - są 2 amortyzatory bębna - czy mogę wymienić jeden czy wymienia się je parami?
    - drugi amortyzator jest cieńszy, natomiast nie zauważyłem w sklepach z częściami rozróżnienia na prawy i lewy. Czy może to oznaczać, że można spokojnie użyć 2 takich samych amortyzatorów?
    Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

Pralka Altus WAF6006c - wymiana uszkodzonego amortyzatora, pytania o narzędzia i metody Pralka Altus WAF6006c - wymiana uszkodzonego amortyzatora, pytania o narzędzia i metody Pralka Altus WAF6006c - wymiana uszkodzonego amortyzatora, pytania o narzędzia i metody Pralka Altus WAF6006c - wymiana uszkodzonego amortyzatora, pytania o narzędzia i metody Pralka Altus WAF6006c - wymiana uszkodzonego amortyzatora, pytania o narzędzia i metody

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20405260
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3669
    Wymień z obu stron bo szkoda roboty tym bardziej, że ceny części są bardzo przyzwoite: https://hurt-agd.bazarek.pl/opis/1485481/amortyzator-teleskopowy-pralki-beko.html lub
    https://okidos.pl/amortyzatory-pralek/684-amortyzator-pralki-beko-teleskopowy.html
    Amortyzatory po prostu wymień na dostępne zamienniki dedykowane do Twojego modelu. Nie ma opisu co do strony prawej lub lewej więc zakup taki sam amortyzator na obie strony.
  • #4 20405325
    redfork
    Poziom 8  
    Dziękuję za odpowiedzi.
    Udało mi się odczytać numery tych amortyzatorów: 2810430100 oraz 2803250400. Różnią się siłą tłumienia (85 i 110N) i delikatnie długością. W opisach są też różne średnice otworów, ale wydaje mi się na oko, że są takie same.
    Niestety dokładnie te modele już nie są dostępne. Chyba najlepiej będzie zadzwonić żeby dopasowali zamiennik.
  • #5 20405348
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6873
    redfork napisał:
    - są 2 amortyzatory bębna - czy mogę wymienić jeden czy wymienia się je parami?

Tylko para

https://north.pl/karta/amortyzator-bebna-2816871100-do-pralki-beko,736-CG-3327.html
    https://north.pl/karta/amortyzator-bebna-2816870600-do-pralki-beko,736-CA-3327.html

Ciekawa rzecz, rzeczywiście są dwa amory o róznych siłach...
    Pierwszy ma 85 niutków, drugi 110.
    Zakładam, że jednak fabrycznie jakoś ją tak dziwnie obliczyli.
    Kup po sztuce i nie kropnij się z siłami. Prawdopoodbnie będzie miało to zastosowanie przy rozkłądaniu wsadu do wirowania.
  • #6 20405470
    redfork
    Poziom 8  
    Wydaje mi się, że oba podane amortyzatory w linkach mają 110N.
  • REKLAMA
  • #7 20405559
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3669
    Zdemontujesz amortyzatory to na nich będzie opis tyczący się siły tłumienia i zastosuj się do porady kolegi @Mr.Ice .
  • REKLAMA
  • #10 20420401
    redfork
    Poziom 8  
    Dziękuję wszystkim za pomoc. Amortyzatory wymienione. W tym 85N w moim przypadku trzeba wyjąć tuleje z otworów - te amortyzatory pasują zarówno pod otwór 11 jak i 13mm.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył uszkodzenie amortyzatora w pralce Altus WAF6006C, co objawiało się stukanie podczas wirowania oraz obecnością czerwonego "piasku" pod urządzeniem. Po rozebraniu pralki stwierdzono, że lewy amortyzator jest uszkodzony. Użytkownik zadał pytania dotyczące wymiany amortyzatora, narzędzi potrzebnych do demontażu oraz możliwości wymiany jednego amortyzatora zamiast pary. Odpowiedzi sugerowały wymianę obu amortyzatorów ze względu na ich różne siły tłumienia (85N i 110N) oraz dostępność zamienników. Użytkownik odnalazł numery amortyzatorów (2810430100 oraz 2803250400) i potwierdził, że zamienniki są dostępne. Po wymianie amortyzatorów, użytkownik zauważył, że w przypadku 85N konieczne było usunięcie tulei z otworów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA