logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uprawnienia spawalnicze a przyjęcie do pracy.

Ko7.f 06 Lut 2023 12:11 1593 26
REKLAMA
  • #1 20424903
    Ko7.f
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam.
    Co zrobić w sytuacji kiedy niecałe 3 lata temu dostałem książeczkę spawacza z uprawnieniami na metodę MAG 135... Uprawnienia sie kończą pod koniec lipca tego roku, problem w tym ze one są chyba nie ważne ponieważ nie pracowałem w ogóle w zawodzie czyli powyżej 6 miesięcy nie wykonywałem prac spawalniczych... Czy w takim wypadku przyjmie mnie jakiś pracodawca skoro nigdy nie pracowałem w zawodzie a dodatkowo jakbym chciał sie za 3 miesiące zatrudnić jako spawacz to ważność uprawnień będzie dobiegała ku końcowi?

Co zrobić aby ktoś mnie przyjął do pracy jako spawacz, czy konieczne jest tylko odnowienie uprawnień czy jednak dało by sie załapać do jakiejś firmy najlepiej w Warszawie i tam spróbować zdobyć doświadczenie w zawodzie i przedłużyć uprawnienia?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20424971
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1330
    Uprawnienia możesz przedłużyć bez większych ceregieli, tam gdzie je zdobyłeś 3 lata temu, o ile ten ośrodek istnieje nadal lub gdzie indziej także...
  • #3 20424978
    Ko7.f
    Poziom 4  
    elktrod napisał:
    Uprawnienia możesz przedłużyć bez większych ceregieli tam gdzie je zdobyłeś 3 lata temu o ile ten ośrodek istneije nadal lub gdzie indziej także ...

Tak tylko ja nie pracowalem w zawodzie i nie mam doswiadczneia wiec nie wiem czy jak zrobie probke to czy przejdzie kwalifikacje...? Bo oni to wysylaja gdzies prawda i tam badaja jak jest pospawane?
    Lepiej mi sie oplaca zatrudnic gdzies i w pracy przedluzyc potem tylko czy mnie ktos przyjmie bez doswiadczenia z uprawnieniami ktore sie juz koncza...?
  • Pomocny post
    #4 20425035
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1675
    Zgłoś się do małych firm produkcyjno-usługowych, gdzie mają w ofercie spawanie.
    Teraz spawaczy brakuje, a po kilku testowych spawach przyjmą cię, jeśli umiesz obsłużyć spawarkę i trzymać uchwyt.
    Po jakimś czasie szef sam odnowi ci uprawnienia, jeśli nic nie będziesz zatajał i w tej firmie zostaniesz na spawacza.
  • #5 20425046
    Ko7.f
    Poziom 4  
    clubber84 napisał:
    Zgłoś się do małych firm produkcyjno-usługowych, gdzie mają w ofercie spawanie.
    Teraz spawaczy brakuje, a po kilku testowych spawach przyjmą cię, jeśli umiesz obsłużyć spawarkę i trzymać uchwyt.

Nawet jesli nigdy nie pracowalem w zawodzie czyli uprawnienia nie sa wazne i w dodatku sie koncza???

A co mialbym zatajac bo nie za bardzo rozumiem??? Mowisz o kwestii zdrowia czy cos innego? Rozumiem ze badania w medycynie pracy wykonuje sie zawsze prawda?

Czym takie firmy sie zajmuja? Czy spawaja cos u klienta czy maja swoje zaklady? Bardziej wolabym spawac w firmie na jakims zakladzie niz u klienta na robocie w terenie...
    Bede szukal pracy w Warszawie ale to od maja dopiero...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20425057
    clubber84
    Poziom 38  
    Jeśli nigdy nie pracowałeś jako spawacz, to po co robiłeś uprawnienia?
    Chyba, że miałeś za darmo z PUP lub jakiś szef ci zasponsorował?

Ogólnie, to małe firmy raczej spawają na miejscu, na hali.
    Chyba, że firma produkuje konstrukcje montowane "pod gołym niebem", wtedy jeździ się na robotę na plac budowy.
  • #7 20425065
    Ko7.f
    Poziom 4  
    clubber84 napisał:
    Jeśli nigdy nie pracowałeś jako spawacz, to po co robiłeś uprawnienia?
    Chyba, że miałeś za darmo z PUP lub jakiś szef ci zasponsorował?

No wlasnie mialem za darmo i zrobilem kurs. Teraz chce prcowac w tym zawodzie, zwolnie sie z obecnej pracy i sprobuje swoich sil w pracy spawacza. Uwazam ze lepiej by bylo zatrudnic sie w wiekszej firmie bo tam jest lepsze traktowanie pracownika a w malej to nie wiafdomo co bedzie ale zobaczymy.

Czyli mowisz ze bez problemu mnie moze ktos przyjac bez doswiadczenia nawet jak mi sie koncza uprawnienia to spoko ;) A tego nikt nie kontroluje czy ma sie certyfikat czy nie? Jak to z tym jest???
  • REKLAMA
  • #8 20425090
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1059
    Najpierw idź pospawaj zawodowo kilka dni i przekonasz się czy to praca dla ciebie. Spaw to nie tylko gotowy ścieg. Trzeba materiał przygotować i wiele innych. Jak miesiąc wyspawasz i nie zrezygnujesz to do zawodu się nadajesz. Ale podejrzewam że po miesiącu rzucisz to w diabły. Jak myślisz dlaczego spawaczy brakuje? Bo już lepiej kopać doły niż spawać.
  • #9 20425104
    Ko7.f
    Poziom 4  
    Mierzejewski46 napisał:
    Najpierw idź pospawaj zawodowo kilka dni i przekonasz się czy to praca dla ciebie. Spaw to nie tylko gotowy ścieg. Trzeba materiał przygotować i wiele innych. Jak miesiąc wyspawasz i nie zrezygnujesz to do zawodu się nadajesz. Ale podejrzewam że po miesiącu rzucisz to w diabły. Jak myślisz dlaczego spawaczy brakuje? Bo już lepiej kopać doły niż spawać.

A myslisz ze zdrowie jest az tak wazne tutaj? Czy jak nie wolno dzwigac komus duzyh ciezarow albo sie ma lekka arytmie serca to mozna spawac? Ewentualnie jakis problemy z kregoslupem tez sa przeciwskazaniem? Pytam bo nie wiem za bardzo czy spqwqcz musi duzo dzwigac itp.? Moze jest taka robota ze sie siedzi na krzesle i spawa lekki kawalki metalu, sam nie wiem?
  • #10 20425155
    clubber84
    Poziom 38  
    Jeśli masz problemy, jakie opisałeś, a nie powiesz przyszłemu pracodawcy, to szybciej stamtąd pójdziesz, niż przyjdziesz.
    Takie problemy dyskwalifikują cię na to stanowisko, bo spawacz nie siedzi tylko na krzesełku i spawa pierdoły.
  • #11 20425164
    Ko7.f
    Poziom 4  
    clubber84 napisał:
    Jeśli masz problemy, jakie opisałeś, a nie powiesz przyszłemu pracodawcy, to szybciej stamtąd pójdziesz, niż przyjdziesz.
    Takie problemy dyskwalifikują cię na to stanowisko, bo spawacz nie siedzi tylko na krzesełku i spawa pierdoły.

Rozumiem ale takie rzeczy mowi sie tylko w medycynie pracy przeciez, czy pracodawcy musze mowic o tym? W Medycynie Pracy moga mnie nie dopuscic jesli powiem o tych problemach? Nie biore zadnych lekow na arytmie na razie bo mam lagodna... wlasciwie to sie diagnozuje dopiero ale podobno umiarkowanie ciezka praca fizyczna jest zalecana osobom z lagodna rytmia...
    A biodra to mam juz dobrych kilka lat zalatwione, lekarz powiedzial zebym nie dzwigal duzo ale biegac moge jednak tez z umiarem...
    Kiedys ktos mi napisal na jakims forum ze spawacz nie musi duzo dzwigac sam nie wiem ile w tym prawdy...
  • #12 20425312
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15455
    Ko7.f napisał:
    Uwazam ze lepiej by bylo zatrudnic sie w wiekszej firmie bo tam jest lepsze traktowanie pracownika a w malej to nie wiafdomo co bedzie ale zobaczymy.

Dobre sobie.
    Ko7.f napisał:
    Moze jest taka robota ze sie siedzi na krzesle i spawa lekki kawalki metalu, sam nie wiem?

No wyobrażenie o pracy to Ty masz...
    Proponuję zmianę zajęcia na inne bo z tego nic nie będzie.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 20425320
    Ko7.f
    Poziom 4  
    Mozliwe ze mam arytmie serca jeszcze nie potwierdzona badaniami no i nie wolno mi za duzo dzwigac ze wzgledu na biodra i kregoslup... czy moge zostac spawaczem???
  • #14 20425322
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15455
    Ko7.f napisał:
    czy moge zostac spawaczem???

A możesz zostać piekarzem?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 20425834
    clubber84
    Poziom 38  
    Ko7.f napisał:

Ze względu na problemy z kręgosłupem - nie możesz.
    I to jest na tyle w temacie.
  • #16 20425847
    Ko7.f
    Poziom 4  
    clubber84 napisał:
    Ko7.f napisał:

Ze względu na problemy z kręgosłupem - nie możesz.
    I to jest na tyle w temacie.

W sumie kregoslup mam nie zbadany... pisze ze sa problemy bo mnie boli po cwiczeniach i bieganiu.. natomiast biodra zbadalem i mam troszke nadwyrerzone i nie moge za duzo dzwigac... ale nie takie sprawy sie kladlo przeciez co nie?
  • REKLAMA
  • #17 20425903
    clubber84
    Poziom 38  
    No właśnie nie. Przyszły pracodawca zauważy twoje "niedyspozycje" na stanowisku i będzie mniej przyjemnie, niż ci się wydaje. A dźwigać będziesz, chyba, że będziesz pracował w większej firmie produkcyjnej, gdzie ciężkie detale przenosi się wózkiem widłowym lub suwnicą, ale i tak wyjdzie "w praniu", że czegoś nie możesz zrobić.
    Pracuję w firmie produkcyjnej - spawalnia to ciężki kawałek chleba, nawet kiedy spawacz siedzi i spawa pierdoły w setkach sztuk.
    A, i jeszcze jedna sprawa: przygotowanie sobie stanowiska spawalniczego.
    Jeśli nigdy tego nie robiłeś, to wyjdzie to na teście w pierwszym dniu pracy lub na rozmowie kwalifikacyjnej i nici z zatrudnienia, mimo że masz jeszcze aktualne uprawnienia.
  • #18 20426244
    Ko7.f
    Poziom 4  
    clubber84 napisał:
    No właśnie nie. Przyszły pracodawca zauważy twoje "niedyspozycje" na stanowisku i będzie mniej przyjemnie, niż ci się wydaje. A dźwigać będziesz, chyba, że będziesz pracował w większej firmie produkcyjnej, gdzie ciężkie detale przenosi się wózkiem widłowym lub suwnicą, ale i tak wyjdzie "w praniu", że czegoś nie możesz zrobić.
    Pracuję w firmie produkcyjnej - spawalnia to ciężki kawałek chleba, nawet kiedy spawacz siedzi i spawa pierdoły w setkach sztuk.
    A, i jeszcze jedna sprawa: przygotowanie sobie stanowiska spawalniczego.
    Jeśli nigdy tego nie robiłeś, to wyjdzie to na teście w pierwszym dniu pracy lub na rozmowie kwalifikacyjnej i nici z zatrudnienia, mimo że masz jeszcze aktualne uprawnienia.

Mozess zdradzic jak przygotowac to stanowisko spawalnicze???😁 wiem tyle ze musi byc odpowiednia wentylacja i tyle w sumie...
  • #19 20426343
    clubber84
    Poziom 38  
    Nie jestem spawaczem, więc nie pomogę, pracuję na innym stanowisku.
    Poszukaj w internecie poradników spawaczy, dla spawaczy, itp.
  • #20 20426862
    Ko7.f
    Poziom 4  
    Czy jesli nie spawalem ponad 6 mieisecy w zawodzie to jest to to samo jakby uprawnienia stracily waznosc i trzeba je odnowic?
  • #21 20426937
    forest1600
    Poziom 20  
    Ocena: 167
    Zadzwoń w odpowiednie miejsca i się dowiesz... O problemach ze zdrowiem raczej się mówi przyszłemu pracodawcy, ale na Twoim miejscu bym sobie odpuścił widząc co tutaj napisałeś.
  • #22 20428607
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1222
    Spawam amatorsko na potrzeby własne, jeśli myślisz że spawanie to założenie maski i zrobienie ślaczka czy kilku kropeczek, to jesteś w błędzie.

Wymagana jest obsługa szlifierki kątowej, obróbka materiału, DOBÓR odpowiedniego materiału do topienia (tak, elektrody są wykonane z różnych stopów, inaczej spawasz jedno, inaczej drugie - a zupełnie inną bajką jest spawanie aluminium).

Większość małych firm ma tanie spawarki i byle jakie elektrody, do potrzeb własnych spoko, ale stelaża pod klimatyzator bym tym nikomu nie zrobił, nie byłbym w stanie wziąć odpowiedzialności za dostarczone mi przez szefa materiały i sprzęt.

Nie będę już wspominać o tym, że nie wszystko kolego pospawasz na krzesełeczku, czasem trzeba wejść w kanał i pospawać pod autem, czasem na wysokości, bo demontaż mija się z celem.

Robota nie jest lekka, stąd dobry spawacz zarabia takie, a nie inne pieniądze.

Do tego hartowanie spawu, praca szkodliwa dla wzroku (mimo zabezpieczeń) i przy upale 30*C nadal musisz być ładnie ubrany, najlepiej w skórzane ciuchy - dziabnij sobie spawa w krótkim rękawku - opalenizna murowana :)
  • #23 20428612
    Ko7.f
    Poziom 4  
    OPservator napisał:
    Spawam amatorsko na potrzeby własne, jeśli myślisz że spawanie to założenie maski i zrobienie ślaczka czy kilku kropeczek, to jesteś w błędzie.

Wymagana jest obsługa szlifierki kątowej, obróbka materiału, DOBÓR odpowiedniego materiału do topienia (tak, elektrody są wykonane z różnych stopów, inaczej spawasz jedno, inaczej drugie - a zupełnie inną bajką jest spawanie aluminium).

Większość małych firm ma tanie spawarki i byle jakie elektrody, do potrzeb własnych spoko, ale stelaża pod klimatyzator bym tym nikomu nie zrobił, nie byłbym w stanie wziąć odpowiedzialności za dostarczone mi przez szefa materiały i sprzęt.

Nie będę już wspominać o tym, że nie wszystko kolego pospawasz na krzesełeczku, czasem trzeba wejść w kanał i pospawać pod autem, czasem na wysokości, bo demontaż mija się z celem.

Robota nie jest lekka, stąd dobry spawacz zarabia takie, a nie inne pieniądze.

Do tego hartowanie spawu, praca szkodliwa dla wzroku (mimo zabezpieczeń) i przy upale 30*C nadal musisz być ładnie ubrany, najlepiej w skórzane ciuchy - dziabnij sobie spawa w krótkim rękawku - opalenizna murowana :)

No dobra a jak z dzwiganiem...??? O ile spawanie w niewygodnych pozycjach bym ogarnal bez problemu o tyle dzwigania ciezkich rzeczy po prostu nie przeskocze bo mi biodra siadna od razu...
  • #24 20428630
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1222
    Zależy co masz spawać, dając na przykład taką felgę - od osobówki - spoko. Od SUVa - ciężej, ale spoko. Od ciężarówki? Powodzenia.
    Stal nie należy do najlżejszych
  • #25 20428636
    Ko7.f
    Poziom 4  
    OPservator napisał:
    Zależy co masz spawać, dając na przykład taką felgę - od osobówki - spoko. Od SUVa - ciężej, ale spoko. Od ciężarówki? Powodzenia.
    Stal nie należy do najlżejszych

No tak ale ja mowie tu o pracy w zakladzie na hali... nie sadze abym tam spawal caly czas lekkie rzeczy, jak myslisz? Niby sprawa oczywista ale wole zapytac zanim calkowicie zrezygnuje z zawodu...
  • #26 20428684
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3653
    Nie da się odpowiedzieć na takie pytanie, bo nikt nie wie, gdzie chcesz iść do tej pracy. Czy to będą przęsła do mostów, czy ostoje do lokomotyw. W mojej okolicy jest zakład, w którym wytwarzają rdzenie do produkcji węży samochodowych. Taki rdzeń składa się z kilku wygiętych, zespawanych ze sobą odcinków rurek lub prętów z kwasiaka. Pojedyncze odcinki mają tak po kilkanaście cm. Więc pierdółki, raczej lekkie. No i siedzą chłopaki i spawają to w takich uchwytach cały dzień. Przygotowanie półfabrykatów, jak i późniejsze szlifowanie po spawaniu, to już inne stanowiska. Tak więc różnie bywa...
  • Pomocny post
    #27 20428715
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1059
    Ko7.f napisał:
    No tak ale ja mowie tu o pracy w zakladzie na hali... nie sadze abym tam spawal caly czas lekkie rzeczy, jak myslisz? Niby sprawa oczywista ale wole zapytac zanim calkowicie zrezygnuje z zawodu...

Nie rezygnuj
    Jak masz szczere chęci to próbuj szukać pracy. Na fachowca na elce się nie nauczysz, szukać pracy i grzać uchwyt. Jak kto będzie widział że masz chęć do pracy to uwierz mi że cię zostawi dokształci i doceni. Na rurociągi nie pójdziesz na razie ale do zakładu produkującego ogrodzenia Cię wezmą. Pracuj ciężko bądź sumienny i koleżeński a coś osiągniesz. Tylko ciężka pracą coś osiągniesz. Nie patrz na wszystko przez pryzmat zarobków bo to jeszcze długa droga przed tobą. Będziesz doceniony w swoim czasie. Ważne że zawód jest taki że ciągle.mozna podnosić swoje kwalifikacje a co za tym idzie być coraz lepszym fachowcem. Ale to kwestia lat. Przygotuj się na to. Powodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące ważności uprawnień spawalniczych na metodę MAG 135, które wygasają w lipcu, oraz możliwości zatrudnienia w zawodzie spawacza bez doświadczenia. Odpowiedzi sugerują, że uprawnienia można przedłużyć w ośrodku, w którym zostały zdobyte, a także że małe firmy produkcyjne często poszukują spawaczy. Istnieje możliwość zatrudnienia się w takich firmach, gdzie po odbyciu próbnych spawów pracodawca może odnowić uprawnienia. Użytkownik obawia się braku doświadczenia oraz problemów zdrowotnych, które mogą wpłynąć na zdolność do pracy jako spawacz. Wiele odpowiedzi podkreśla, że praca spawacza jest fizycznie wymagająca, a problemy zdrowotne mogą być przeszkodą w zatrudnieniu. Zaleca się, aby użytkownik szukał pracy w większych firmach, które mogą oferować lepsze warunki pracy i wsparcie w zdobywaniu doświadczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA