logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana routera Archer C6 na TP-Link Archer AX55: zasięg, jakość WiFi i konfiguracja

garbyśka 03 Paź 2022 20:01 1911 4
REKLAMA
  • #1 20219896
    garbyśka
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Zakupiłem router archer ax55 z racji tego że zmieniłem prędkość swojego światłowodu , a C6 już był leciwy lecz trochę nie pokoi mnie zasięg i jakość wifi. Router podłączyłem i zrobiłem konfigurację z automatu. Mieszkanko ma 60m2 poprzedni router w miarę je pokrywał. Ten również pokrywa ale w sypialni np. mam pełen zasięg, a zdarza się że brak internetu albo długo myśli zanim otworzy jakąś stronę. Router stoi w salonie. Laptop stoi może 5 metrów od niego i nie mam pełnego zasięgu nawet. Prędkość internetu to 600 mb/s ,a na laptopie to okolica 450 mb/s. Wszystkie sprzęty w domu posiadają już certyfikat WiFI6 . Czy to wina złej konfiguracji czy poprostu te router tak ma :confused:
  • REKLAMA
  • #2 20219921
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15497
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20219956
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    garbyśka napisał:
    Prędkość internetu to 600 mb/s ,a na laptopie to okolica 450 mb/s

Jest idealnie. Ten router nie ma MIMO4x4, tylko 2x2 i kanał 160MHz. Niestety na palcach można policzyć klientów obsługujących takie kanały.
    Dla MIMO2x2 i kanału 80MHz uzyskać 400Mbps lub trochę więcej w bloku to naprawdę niezły wynik. Zapomnij o 600Mbps na tym sprzęcie. Chcesz tyle, to podłącz przewodem, albo inwestuj w karty 160MHz albo w karty i router MIMO4x4 (ale to zasięg jednego pokoju).
    garbyśka napisał:
    Wszystkie sprzęty w domu posiadają już certyfikat WiFI6

Ja mam paszport Polsatu. WIFI6 to kilkanaście różnych kombinacji pasm, kanałów, MIMO, podnośnych OFDM i modulacji. Żeby transfery były wysokie, wszystko musi się zgadzać a eter musi być czysty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 20226192
    garbyśka
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Dziękuję za odpowiedź. Wszystko wiem tylko nie mogę rozpracować jeszcze problemu typu, wifi działa nie zrywa ale idzie odczuć że niekiedy chwilę myśli żeby otworzyć stronę. Sprawdzając w cmd i komendzie ping - t potrafi iść 15 min bez problemu, a nie raz zrywa co minute połączenie na chwilkę. Fizycznie tego nie widać po sprzęcie (połączenie pokazuje). Trochę jest to denerwujące.
  • #5 20226210
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5434
    garbyśka napisał:
    Trochę jest to denerwujące.

sosarek napisał:

?
REKLAMA