logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wysoki ping przy szybkim internecie oraz dziwne zjawiska

jakub6pl 06 Lut 2023 19:12 5778 8
REKLAMA
  • #1 20425677
    jakub6pl
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam następujący problem, otóż niedawno temu zakupiłem internet 5G 250GB od Plusa. Zakupiłem go z myślą do tego aby odciąć się od WiFi rodziców, które też było od Plusa i mi jak najbardziej wystarczało jednak nie jarało mnie 30GB miesięcznie oraz 4 osoby korzystające z internetu.
    Internet jest rzekomo szybszy niż tamten 30GB LTE jednak wogóle tego nie zauważam. Download i Upload według speedtestów jakichkolwiek jest oczywiście o niebo lepszy niż na tamtym, jednak ping jest moim głównym problemem. Ping wcześniej (na WiFi) był w okolicach 60-80, teraz po zmianie internetu i używaniu go przez kabel podpięty do routera ping mam w okolicach 60-110 z dużymi skokami. Średni ping wynosi około 90, a jest to dla mnie udręka. Gram w gry i w większości gier online mam około 90-100 pingu! PRZEZ KABEL! Kiedy przez WI-FI na starym necie miałem po 60-70 pingu. Próbowałem oczywiście też przez Wi-Fi i efekty są podobne jak przez kabel. Mogę pobierać naprawdę duże pliki i to bardzo szybko, ale jeśli chodzi o ping TO SIĘ PO PROSTU NIE DA. Jeśli chodzi o te tytułowe dziwne zjawiska. Jak włączam komputer to internet jakby nie działa, muszę za każdym razem resetować router/odłączać go od prądu abym mógł załadować strony internetowe lub launchery, na kompie normalnie pokazuje mi, że jestem podłączony kablem i internet jest. Po resecie jest wszystko ok, tak jak powinno być od momentu włączenia komputera. Na dodatek na komunikatorze Discord za każdym razem nie pokazuje mi się ping podczas połączenia, nawet po resecie aplikacji oraz internetu.
    Próbowałem już kilku rzeczy i troubleshootingu ale nic niestety nie pomogło, internet stał się szybszy ale ping mi dalej doskwiera będąc niestabilny bądź wysoki :/.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20425705
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5765
    Jaki masz sprzęt do PLusa, korzystasz na nim z 5G2600, jaka to lokalizacja, pokaż speedtest DL/UL i ping.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20425981
    jakub6pl
    Poziom 3  
    matek451 napisał:
    Jaki masz sprzęt do PLusa, korzystasz na nim z 5G2600, jaka to lokalizacja, pokaż speedtest DL/UL i ping.

Router to DBG SpeedBox 5G CPE 3.
    Nie mam pojęcia czy jest to 5G 2600, jeśli to bardzo ważne to mógłbym sprawdzić to zapewne w umowie.
    Lokalizacja: Jelcz-Laskowice, Dolnośląskie, jestem w zasięgu 5G.
    Załączam też obrazek speetesta i pingowania google'a.
    Jak widać, ping niby na speedtestach normalny ale w grach np. Overwatch jest to około 85-100 pingu, gdzie momentami spada on do ładnych 60 i znowu jest powtórka z akcji po paru minutach.
    Wysoki ping przy szybkim internecie oraz dziwne zjawiska
    Wysoki ping przy szybkim internecie oraz dziwne zjawiska
  • #4 20426000
    matek451
    Poziom 43  
    Ten speedtest to na 5G,przeciez to jest jakaś nędza , tak samo jak ping ale to Plus wiec normalne dla tego operatora, ten DBG ma w ogóle jakąś diagnostykę sygnału i BTS-a? W Jelczu jedyna stacja z TDD 5G2600 na Kasztanowej 11.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 20426117
    jakub6pl
    Poziom 3  
    matek451 napisał:
    Ten speedtest to na 5G,przeciez to jest jakaś nędza , tak samo jak ping ale to Plus wiec normalne dla tego operatora, ten DBG ma w ogóle jakąś diagnostykę sygnału i BTS-a? W Jelczu jedyna stacja z TDD 5G2600 na Kasztanowej 11.

To trochę lipa jak tak, nie wiem co mam zrobić obecnie. Jesli chodzi o internety to jestem zielony i poszedłem w tego samego operatora co rodzice. Gdyby tylko ping był trochę mniejszy w gierkach to byłbym zadowolony i nie robiłbym nawet tego posta. Tak samo mega dziwne jest to że nie hula mi odrazu internet tylko muszę resetować router aby wszystko działało. Jestem w takiej pozycji, że nie wiem co robić ;/. Zawsze mógłbym do nich zadzwonić, ale czy to coś da? Cokolwiek co by pomogło byłoby spoko.
  • REKLAMA
  • #6 20426176
    matek451
    Poziom 43  
    Do kogo ty chcesz dzwonić, oni wiedzą tyle co ty albo jeszcze mniej . Plus to najgorszy operator mobilny w Polsce, jego klienci świata poza Plusem nie widza karmieni latami bzdurnymi,kłamliwymi reklamami w Polsacie. W większości lokalizacji w Polsce LTE od Zygmunta to dno i metr mułu, a na 5G po uruchomieniu ponad 2 lata temu około 2,5 tysiaca stacji bazowych praktycznie nic się nie dzieje. Plus to marketing i nic więcej, do tego najgorsza sieć szkieletowa i dosył do stacji bazowych. W grach największy ping, reset bo zapewne brak zasięgu i zrywa połaczenie. Gdzie ty korzystasz z tego syfu, jak daleko masz do BTS-a na Kasztanowej 11, masz telefon w Plusie?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20426242
    jakub6pl
    Poziom 3  
    matek451 napisał:
    Do kogo ty chcesz dzwonić, oni wiedzą tyle co ty albo jeszcze mniej . Plus to najgorszy operator mobilny w Polsce, jego klienci świata poza Plusem nie widza karmieni latami bzdurnymi,kłamliwymi reklamami w Polsacie. W większości lokalizacji w Polsce LTE od Zygmunta to dno i metr mułu, a na 5G po uruchomieniu ponad 2 lata temu około 2,5 tysiaca stacji bazowych praktycznie nic się nie dzieje. Plus to marketing i nic więcej, do tego najgorsza sieć szkieletowa i dosył do stacji bazowych. W grach największy ping, reset bo zapewne brak zasięgu i zrywa połaczenie. Gdzie ty korzystasz z tego syfu, jak daleko masz do BTS-a na Kasztanowej 11, masz telefon w Plusie?

Tak mam telefon w plusie i nie narzekam, internet w telefonie akurat jest dobry. A do BTS-a na Kasztanowej mam może z 700-800 metrów.
  • #8 20426263
    matek451
    Poziom 43  
    No to pokaż screena z aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US na telefonie i speedtest z godzin 20-22, dla mnie dobry internet mobilny to taki powyzej 150Mb/s ale ja jak powszechnie wiadomo jestem wymagajacy. 5Mb/s jak to jest na 5G w Plusie to żenada. U mnie teraz jest tyle na LTE https://www.speedtest.net/my-result/a/9043213871
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20427979
    jakub6pl
    Poziom 3  
    Jedynym rozwiązaniem na to wychodzi jest zerwanie umowy :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wysokim pingiem przy korzystaniu z internetu 5G od operatora Plus, mimo że prędkości pobierania i wysyłania są znacznie lepsze niż w poprzednim połączeniu LTE. Ping w grach online wynosi od 85 do 100 ms, co jest gorsze niż na wcześniejszym Wi-Fi, gdzie wynosił 60-70 ms. Użytkownik korzysta z routera DBG SpeedBox 5G CPE 3 i mieszka w Jelczu-Laskowicach, w zasięgu 5G. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problemy mogą wynikać z jakości sieci Plus oraz z odległości do stacji bazowej. Użytkownik rozważa zerwanie umowy z operatorem, ponieważ nie jest zadowolony z jakości usług.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA