logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie odcięcia zapłonu w alarmie Freeway – jak poprawnie podpiąć przekaźnik?

enova2.8 19 Lis 2005 23:25 1692 11
  • #1 2006959
    enova2.8
    Poziom 2  
    Witam serdecznie
    Jestem na etapie Podlaczania Alarmu Freeway jak dotad wszystko swietnie poszlo, a jest to moj pierwszy alarm, tylko mam pewne watpliwosci co do podlaczenia Odciecia Zaplonu, jak pokazuje schemat do +12 Po stacyjce nalezy podpiac +12 po stacyjce i wyjscie z przekaznika 86.
  • #2 2009091
    jaro03
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Dokładnie tak jak pokazuje schemat. Do + po stacyjce podłączasz żółty z alarmu i żółty z gniazda przekaźnika.
  • #3 2010257
    enova2.8
    Poziom 2  
    No i tak zrobilem ale nie dziala caly czas, przy wlaczonym i wylaczonym alarmie przekaznik jest zamkniety czyli przeplywa przez niego prad.
    Moze trzeba cos w serwisowym ustawic ?
  • #4 2010298
    jaro03
    Poziom 16  
    sprawdź sam przekaźnik, czyli podłącz go pod zasilanie i zobacz czy styka. Jeśli nie chodzi wymień go, jeśli działa to pozostaje Ci odesłanie centralki. Założyłem już sporo tych alarmów i nie miałem takiego przypadku żeby odcięcie nie działało.
  • #5 2010308
    enova2.8
    Poziom 2  
    Dzieki bardzo
    Powalcze Jutro, Ale mimo wszystko uwarzam ze za taka cene jest to bardzo dobry alarm.

Dodano po 2 [minuty]:

Dzieki bardzo
    Powalcze Jutro, Ale mimo wszystko uwarzam ze za taka cene jest to bardzo dobry alarm.
  • #6 2010531
    jaro03
    Poziom 16  
    Mam podobne zdanie o tym alarmie (cena/możliwości).
  • #7 2013044
    Arek1984
    Poziom 16  
    Ocena: 110
    niestety odciecie jest przystosowane do wymogow ue i dziala (odcina zaplon) tylko jest wlaczysz procedure anty napadu
  • #8 3152528
    problem12
    Poziom 11  
    witam,

jestem w trakcie podłączania alarmu freeway i mam pytanie czy muszę podłączyć odcięcie zaplonu, czy starczy podłączyć żółty kabel do +12V po stacyjce.
    Resztę mam już podłączoną a z tym nie chcę się za bardzo bawić.
  • #10 3153603
    xwit
    Poziom 33  
    Ocena: 213
    Alarm bez odcięcia to jak wizyta w agencji bez konsumpcji.No ale jak tam chcesz :roll:
  • #11 3155289
    problem12
    Poziom 11  
    ale zawsze lepsze niz nic, odstraszy małolata co sie chce przy zamku bawić. Ale mniejsza o to. mam jeszcze jeden problem, nie mogę otworzyć zamka. wszystko działa, zamykam drzwi, naciskam pilota to zamykają sie drzwi i włącza alarm. po ponownym nacisnięciu alarm gaśnie a drzwi(zamki) nie otwierają się. Przy otwieraniu kluczem drzwi kierowcy inne drzwi się też nie otwierają. Zamknąć idzie.
    i jeszcze pytanie jak wyłączyć autouzbrajanie?

dzięki
  • #12 3156990
    xwit
    Poziom 33  
    Ocena: 213
    Git poczytałem twoich postów i może jestem ślepy ale nikt nie wie co to za bolid????

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego podłączenia odcięcia zapłonu w alarmie samochodowym Freeway. Zgodnie ze schematem, do zacisku +12V po stacyjce należy podłączyć żółty kabel z alarmu oraz żółty kabel z gniazda przekaźnika (pin 86). Problemem zgłaszanym przez użytkownika jest ciągłe zamknięcie przekaźnika niezależnie od stanu alarmu, co sugeruje konieczność sprawdzenia samego przekaźnika pod kątem poprawnego działania lub ewentualnej wymiany. Wskazano, że odcięcie zapłonu w tym modelu alarmu działa zgodnie z wymogami UE i jest aktywowane tylko podczas procedury antynapadu. Pojawiły się również pytania o konieczność podłączania odcięcia zapłonu – część użytkowników uważa, że wystarczy podłączyć tylko żółty kabel do +12V po stacyjce, jednak odcięcie zapłonu zwiększa skuteczność zabezpieczenia. Dodatkowo poruszono problem z centralnym zamkiem, który nie otwiera drzwi po wyłączeniu alarmu pilotem, oraz pytanie o wyłączenie funkcji autouzbrajania alarmu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA