logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Seicento 900 - Procedura kalibracji silnika krokowego używając Fiat IAW Scan 2

Kontrakton80 07 Lut 2023 17:24 2199 12
REKLAMA
  • #1 20427355
    Kontrakton80
    Poziom 15  
    Ocena: 261
    Witam kalibrował ktoś z Was krokowca w seju 900, jeśli tak jaka jest procedura kalibracji. Kalibracji dokonuje się to już ustaliłem fiat iaw scan 2, f6 regulacje, jest tam rubryka włącz/wyłącz autokalibracje silnika krokowego i droga reset autokalibracji silnika krokowego. Jaka jest dokładna procedura kalibracji krokowca? Kalibrujemy na włączonym zapłonie czy na odpalonym?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20427809
    sandamiano
    Poziom 31  
    Ocena: 353
    na wyłączonym zapłonie wymieniasz silnik krokowy (dwie śrubki torx) , podpinasz kostkę włączasz zapłon - bez odpalania, czekasz chwilę wyłączasz zapłon i gotowe. Grzybek silnika musi oprzeć się o kanał w przepustnicy i tak rozpozna krańcowe położenie - zero kroków . Wtedy sterownik może cofnąć go o max chyba 240 kroków
  • REKLAMA
  • #3 20427828
    Kontrakton80
    Poziom 15  
    Wymieniłem ,przekręciłem zapłon odpaliłem i wyskoczył na 4 tys obrotów i obroty nie spadały, więc założyłem spowrotem stary
  • Pomocny post
    #4 20428121
    sandamiano
    Poziom 31  
    Po odpaleniu zimnego silnika silnik krokowy musi się ustawić tzn dostosować do fazy rozgrzewania się silnika. W miarę rozgrzewania obroty powinny spadać. Ważne by nie wysuwać na siłę trzpienia. Ja mam do tego tester silników krokowych fiat/opel i mogę elektrycznie wysunąć całkiem trzpień i wkręcić z powrotem. To że miał 4000 obrotów to mogło być tak że przy montażu minimalnie skośnie zamontowałeś silnik krokowy i trzpień nie jest centralnie w kanale obejściowym przepustnicy i blokuje się na wejściu. Chyba nie muszę pisać że trzpienie silników krokowych dla aut 900 1100 ccm są różne i masz odpowiedni
  • #5 20428249
    Kontrakton80
    Poziom 15  
    Kupiłem silniczek b01 do 9 sety z trzpieniem stozkowym 1100 ma grzybek
    Fiat Seicento 900 - Procedura kalibracji silnika krokowego używając Fiat IAW Scan 2
    Widać że trzpień wysunał się troche w stosunku do tego jak go rozpakowałem, jednak długośćią nie dorównuje temu staremu, ktory po demontażu był dłuższy o jakieś 3mm
  • Pomocny post
    #6 20428954
    sandamiano
    Poziom 31  
    U mnie jak kiedyś wymieniałem to piny we wtyczce się porozginały i brak było kontaktu z pinami silniczka a jeden pin nawet się wysunął z wtyczki po poprawieniu działało. Wyczyść dokładnie otwór w przepustnicy gdzie pracuje trzpień - potrafi tam się tworzyć nagar lub opary oleju z odmy się osadzają
  • REKLAMA
  • #7 20481888
    Kontrakton80
    Poziom 15  
    Kupiłem drugi uzywany monowtrysk był tani bo jedynie 40zł, a to źródło wielu części min. silniczka krokowego. Po zdemontowaniu silniczka zauważyłem że ma luz na boki i coś w nim grzechocze. Silniczek śmietnik?
  • Pomocny post
    #8 20481958
    majster129
    Poziom 23  
    Ocena: 103
    Kontrakton80 napisał:
    Wymieniłem ,przekręciłem zapłon odpaliłem i wyskoczył na 4 tys obrotów i obroty nie spadały, więc założyłem spowrotem stary

Nowy silniczek jest 100% sprawny tylko wykonany nieprawidłowy montaż a jeśli trzpienie mają taką samą średnicę nie zależnie od kształtu grzybka to oba będą pracować bo kształt grzybka zmienili w innym celu

Dodano po 28 [minuty]:

sandamiano napisał:
    Po odpaleniu zimnego silnika silnik krokowy musi się ustawić tzn dostosować do fazy rozgrzewania się silnika. W miarę rozgrzewania obroty powinny spadać. Ważne by nie wysuwać na siłę trzpienia. Ja mam do tego tester silników krokowych fiat/opel i mogę elektrycznie wysunąć całkiem trzpień i wkręcić z powrotem. To że miał 4000 obrotów to mogło być tak że przy montażu minimalnie skośnie zamontowałeś silnik krokowy i trzpień nie jest centralnie w kanale obejściowym przepustnicy i blokuje się na wejściu. Chyba nie muszę pisać że trzpienie silników krokowych dla aut 900 1100 ccm są różne i masz odpowiedni

Nie wyobrażam sobie żeby mi pracował silnik na 4000 tysiącach do nagrzania się jeśli wystarczy tylko zrobić prawidłowy montaż, prawidłowy montaż to nie tylko zakręcenie dwóch śrubek tylko całość naprawy

Dodano po 7 [minuty]:

Kontrakton80 napisał:
    Jaka jest dokładna procedura kalibracji krokowca? Kalibrujemy na włączonym zapłonie czy na odpalonym?

Zrób wymianę paska alternatora na odpalonym silniku, jak myślisz da się
  • REKLAMA
  • #9 20482043
    Kontrakton80
    Poziom 15  
    Prawidłowy montaż, może rozwiniesz temat

Dodano po 8 [minuty]:

1. odkręciłem starego krokowca
    2. wyczysciłem gniazdo krokowca szmatką nasączoną benzyną ekstrakcyjną
    3. wyjałem krokowca z pudełka, zwilżyłem delikatnie oring, żeby gładko wskoczył
    4. włożyłem krokowca i przykręciłem 2 śrubki
  • Pomocny post
    #10 20482090
    Krzys55
    Poziom 28  
    Ocena: 302
    Odepnij akumulator, poczekaj kilka minut, podłącz. Sterownik ustawi silnik w odpowiednim położeniu.
  • #11 20482121
    Kontrakton80
    Poziom 15  
    Może było to spowodowane tym, tak jak piszecie, że robiłem to na podpiętym akumulatorze i po montażu przekeciłem zapłon troszkę poczekalem i odpaliłem, auto odpaliło na benzynie, a że ma lpg 2 generacji to od razu przełączył się na gaz i wskoczył na 4 tys obrotów. Potem zgasiłem i odpaliłem na wymuszonej benzynie i również to samo wskoczył na 4 tys obrotów. Spróbuje zamontować silniczek na odłączonym aku potem go podłącze i przekręce 3 razy stacyjką zanim go odpale

Dodano po 52 [sekundy]:

A stary silniczek ze złomu, który ma delikatny luz na boki i coś grzechocze to ok czy raczej już śmietnik?
  • #12 20482223
    majster129
    Poziom 23  
    Ocena: 103
    Kontrakton80 napisał:
    A stary silniczek ze złomu, który ma delikatny luz na boki i coś grzechocze to ok czy raczej już śmietnik?

Możesz sobie go zostawić na testy w razie czego gdy będziesz miał problemy z wolnymi obrotami

Dodano po 5 [minuty]:

Kontrakton80 napisał:
    1. odkręciłem starego krokowca
    2. wyczysciłem gniazdo krokowca szmatką nasączoną benzyną ekstrakcyjną
    3. wyjałem krokowca z pudełka, zwilżyłem delikatnie oring, żeby gładko wskoczył
    4. włożyłem krokowca i przykręciłem 2 śrubki

Jeżeli już to zrobiłeś a auto dalej nie pracuje poprawnie to nazwał byś to zakończonym poprawnym montażem, na pewno nie czyli nieprawidłowy montaż zrobiłeś
  • #13 20483329
    sandamiano
    Poziom 31  
    Tylko spytam - co było powodem wymiany sinika krokowego? Jeśli wysokie obroty to może być nieszczelność pod przepustnicą. Wymienisz 10 silniczków i tak nie ustabilizujesz jałowych. Tym bardziej masz LPG - co prawda mikser jest nad przepustnicą ale żeby go założyć trzeba było śruby monowtrysku wymienić na dłuższe i wszystko ruszyć
    W starym silniczku ze złomu nie ma co gruchotać. Tam jest łożysko i wszystko ciasno spasowane

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono procedurę kalibracji silnika krokowego w Fiacie Seicento 900 przy użyciu narzędzia Fiat IAW Scan 2. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami związanymi z wymianą silnika krokowego, wskazując, że kalibrację należy przeprowadzać na wyłączonym zapłonie, a następnie włączyć zapłon bez uruchamiania silnika. Ważne jest, aby silnik krokowy był prawidłowo zamontowany, a jego trzpień nie blokował się w kanale przepustnicy. W przypadku problemów z obrotami silnika, użytkownicy sugerowali sprawdzenie nieszczelności pod przepustnicą oraz stanu wtyczek elektrycznych. Wymiana silnika krokowego na nowy lub używany powinna być dokładnie przemyślana, aby uniknąć dalszych problemów z obrotami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA