logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podkręcić AMD Athlon XP 2500+, RAM czy GeForce FX 5200?

okonionen74 20 Lis 2005 00:01 4689 19
REKLAMA
  • #1 2007054
    okonionen74
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Kurde juz dawno zamierzałem sie zapytac bo nie wiem co mam zrobic ??
    Mam AMD Athlon(tm)XP 2500+ 1,84GHz 512MB RAM i MSI MS -StarForce GeForce FX 5200
    jak go kupowałem (1,5 roku temu)to sprzedawca powiedział ze jest to zestaw wystarczajacy żeby obsługiwać takie gry jak Colin McRae4 czy Richard Burns niestety gry chodzą ale strasznie mi sie tnie grafika a czasami jest tak ze mi poprostu samoczynnie wylącz sie komputer podczas grania tzn poprostu mnie wywala.Czy mozna z tym cos zrobic? czy da rade podkrecic na przyklad procesor albo pamiec operacyjna??? i jak to zrobic ??? rozumiem że przez BIOS ,raz juz tam nawet grzebałem ale tak poprzestawialem ze musialem wszystkie ustawienia przywracac zworka na płycie głównej bo za nic nie chciał wystartowac :D Pomóżcie mi fachowcy bo moja ulubiona gra RBR lezy i sie marnuje a ja podobno mam komputer na którym mógłbym spokojnie grac w ta gre.

PS.aha jeszcze jedna sprawa,wydaje mi sie ze cos jest z ta pamiecia operacyjna bo jest jej niby 512 ram a dostepne jest w zasadzie jakies 200-250 ram nie rozumiem czy tak ma byc czy cos jest moze nie halo :|
  • REKLAMA
  • #2 2007138
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Najpierw to podaj pełną konfigurację sprzętu - przede wszystkim - płyta, pamięć, zasilacz ( nazwa, producent, ustawienia ), jak również ustawienia CPU i jakie ma chłodzenie. Nie zaszkodzi również podanie temperatur CPU/chipseta w iddle/stres oraz używany system.
    Pozdr. :|
  • #3 2007147
    gall86
    Poziom 12  
    to dziwne ze ci tnie, bo ja mialem gorsza konfiguracje - athlon 1700, 256 ramu i gf fx 5200 i gralem w collina 4 i nic nie cielo. podaj moze konkretne dane karty, bo moze to jakis 64bitowy szajs.
  • REKLAMA
  • #4 2007186
    Hyde911
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    okonionen74 napisał:
    Czy mozna z tym cos zrobic? czy da rade podkrecic na przyklad procesor albo pamiec operacyjna??? i jak to zrobic ???

oczywiście że tak, ale widze że kolega jest raczej z tematem nieobeznany, więc na początek proponuję przeczytać artykuł pt. "Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących" znajdujący się na tym forum

okonionen74 napisał:
    PS.aha jeszcze jedna sprawa,wydaje mi sie ze cos jest z ta pamiecia operacyjna bo jest jej niby 512 ram a dostepne jest w zasadzie jakies 200-250 ram nie rozumiem czy tak ma byc czy cos jest moze nie halo :|

tzn gdzie? jeżeli w "Menedżerze zadań Windows" to nigdy nie będzie dostępne 512 bo system potrzebuje też coś na swoje potrzeby, cała wartość podana jest pod tytułem 'razem'
  • #5 2007263
    okonionen74
    Poziom 11  
    Pamiec to KINSTON KVR400X64C3A/512
    Płyta główna to MSI KT6 Delta-SR
    Zasilacz ATON ADR 350 ATX 350 WAT
    Karta Graficzna była kupiona razem w zestawie z płytą główna i razem w jednym opakowaniu na którym jest napisane MSI STAR BOX Hammer Bundle nazwa karty to FX5200-TD128
    Na reszcie sie zabardzo nie znam....po resetowaniu ustawien BIOS wszystkie ustawienia sa nie zmenione po za taktowaniem procesora które ze 100HZ podniosłem do 173HZ pozostale sa ustawione na auto....Podajcie konkretne wyrazy uzyte w biosie a wtedy bede mógł wam konkrety podac.Dzieki wszystkim za wszelka pomoc bo ja nie jestem informatykiem ,znam sie tak troszke i dlatego chciałbym cos z tym zrobic ,chociaz nie za bardzo wiem za co sie zabrac.

Dodano po 5 [minuty]:

a ha system operacyjny to XP Profesional
  • #6 2007288
    HenryK3
    Poziom 29  
    Ocena: 193
    Na początek sprawdź w biosie wartości napięć i temperatury.
    Możesz też dla sprawdzenia zainstalować najnowszą wersję dedykowaną do Twojej pł. gł. programu monitorującego napięcia.
    Pomiary wykonywane programowo nie są w 100% wiarygodne ale od czegoś trzeba zacząć.
    Znaczenie mają też ustawienia w grze (rozdzielczość, odświeżanie itd.)
    Ważne też są sterowniki i w jakim stanie jest windows, jak używasz go już od dawna to zainstalowanie wszystkiego na nowo może wiele poprawić.
    Zanim zaczniesz cokolwiek podkręcać wymień bios na najnowszy.
    Ale najważniesze:
    Hyde911 napisał:
    na początek proponuję przeczytać artykuł pt. "Wszystko o podkręcaniu procesora dla początkujących" znajdujący się na tym forum

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic327947.html#1655628
  • #7 2007563
    321Kami
    Poziom 23  
    Ocena: 6
    Eeee.... jeśli te gry Ci się tną, to znaczy że coś jest nie tak ze sprzętem bądź jego konfiguracją... Poinstaluj wszystkie sterowniki tak jak należy, ustaw bios tak jak należy (na www.omegadrivers.net masz ładnie opisane jak ustawić bios). Najpierw doprowadź komputer do "normalnego" (stabilnego i optymalnego) stanu a dopiero potem zajmij się podkręcaniem
  • #8 2010468
    okonionen74
    Poziom 11  
    stronka prezentuje sie fajnie tylko że ja nie znam angielskiego.....:-)
    komputer sformatowałem i dalej to samo mysle ze problem może tkwic w ustawieniach biosu......niestety nie znam sie na tym za dobrze
  • REKLAMA
  • #9 2010565
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Mowisz, ze taktowanie procesora podnioslez ze 100 na 173? To chyba ktos Ci sprzedal zle skonfigurowany zestaw.
  • #10 2010756
    okonionen74
    Poziom 11  
    nie zupełnie w poscie wyżej juz pisałem ze jak zacząłem grzebac w biosie to wszystko sie wyłączyło no i nie mogłem uruchomic kompa wiec przełożyłem zworke na płycie głównej i zresetowałem bios.Po opaleniu komputera kiedy zajzalem do biosu okazalo sie ze CPU FSB CLOCK taktuje 100Hz wiec go podniosłem do 175
    nie wiem czy dobrze czy zle ale wczesniej chodził na 166 Hz wiec pomyslalem ze jak podkrece troche wiecej to sie nic nie powinno stac,no i sie nie stalo.Tak wczoraj tutaj na forum troche przeglądałem i doszedłem do wniosku ze moge miec poprostu za słaba grafike..piszecie tutaj ze ten G FORS 5200 FX T128 to mizerota wiec to chyba on nie daje rady:|
  • #11 2011962
    gall86
    Poziom 12  
    no mocna ona nie jest, ale pisze ci ze sam gralem na takiej w collina bez zadnych problemow.
  • REKLAMA
  • #12 2012421
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Zobaczy czy masz włączoną funkcje w biosie ''dynamic overclocking'' ...jeśli tak, to ją koniecznie wyłącz.
  • #13 2013054
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    A teraz jakie masz ustawienia FSB? Dalej 100mhz ? Ściągnij se Everest Home edition i podaj na jakiej szynie jest grafika 64 czy 128bit Ekran>Procesor Graficzny
  • #14 2013119
    321Kami
    Poziom 23  
    Ocena: 6
    Ja stawiam na źle skonfigurowany bios:

Fast Gate A20 Option : ENABLED
    Video BIOS shadowing : DISABLED
    Video BIOS cacheable : DISABLED
    xxxxx - xxxxx Shadow : ALL DISABLED
    IDE prefetch mode : ENABLED
    Init Display First : AGP or PCI (SELECT YOUR CARD TYPE)
    IDE HDD Block Mode : ENABLED
    IDE 32-bit transfer mode : ENABLED
    Assign IRQ for USB : DISABLED (UNLESS YOU USE USB DEVICES)
    Assign IRQ for VGA : ENABLED
    PCI/VGA palette snoop : DISABLED
    PNP OS Installed : ENABLED (WINDOWS XP CAN HANDLE PNP BETTER THAN BIOS)
    Resource Controlled By : AUTO (UNLESS YOU WANT TO MANUALLY ASSIGN IRQs AND DMAs)
    AGP aperture size : 256 (USE LOWER VALUE IF YOU HAVE TEXTURE PROBLEMS)
    AGP master 1 WS write : DISABLED ***
    AGP master 1 WS read : DISABLED***
    Bank 0/1, 2/3 DRAM timing : TURBO ***
    CPU to PCI write buffer : ENABLED
    Delayed Transaction : DISABLED ****
    DRAM speculative leadoff : ENABLED ***
    DRAM Data Integrity Mode : NON-ECC (UNLESS YOU HAVE ECC MEMORY)
    Delay DRAM read latch : (THE LOWER, THE FASTER) ***
    Fast Writes : DISABLED (ENABLED FOR RADEON 9600 OR ATHLON64 SYSTEMS)
    Memory parity/ECC check : DISABLED ***
    Passive Release : DISABLED
    PCI Concurrency : ENABLED
    PCI master 0 WS write : ENABLED ***
    RAS active time : (THE LOWER, THE FASTER) ***
    RAS to CAS delay : (THE LOWER, THE FASTER) **
    Read around write : ENABLED
    SDRAM Bank Interleave : 4-bank/way
    SDRAM CAS Latency Time : 2 **
    SDRAM cycle length : 2 **
    SDRAM Precharge control : ENABLED
    Spread spectrum (modulation): DISABLED
    System BIOS cacheable : DISABLED
    Video RAM cacheable : DISABLED
    8 bit I/O Recovery Time : 1
    16 bit I/O Recovery Time : 1
    Turbo frequency : ENABLED

** = ONLY IF YOUR MEMORY SUPPORT IT, OTHERWISE USE THE NEXT HIGHER VALUE

*** = WILL IMPROVE SPEED BUT DECREASES STABILITY, IF YOU HAVE PROBLEMS, CHANGE IT

**** = ENABLE IF YOU EXPERIENCE PROBLEMS WITH CREATIVE SOUND CARDS

Tutaj masz (w miarę) optymalnie skonfigurowany bios, zastosuj się do wskazówek i będzie lepiej
  • #15 2013867
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 2013915
    okonionen74
    Poziom 11  
    321Kami napisał:
    Ja stawiam na źle skonfigurowany bios:

Fast Gate A20 Option : ENABLED
    Video BIOS shadowing : DISABLED
    Video BIOS cacheable : DISABLED
    xxxxx - xxxxx Shadow : ALL DISABLED
    IDE prefetch mode : ENABLED
    Init Display First : AGP or PCI (SELECT YOUR CARD TYPE)
    IDE HDD Block Mode : ENABLED
    IDE 32-bit transfer mode : ENABLED
    Assign IRQ for USB : DISABLED (UNLESS YOU USE USB DEVICES)
    Assign IRQ for VGA : ENABLED
    PCI/VGA palette snoop : DISABLED
    PNP OS Installed : ENABLED (WINDOWS XP CAN HANDLE PNP BETTER THAN BIOS)
    Resource Controlled By : AUTO (UNLESS YOU WANT TO MANUALLY ASSIGN IRQs AND DMAs)
    AGP aperture size : 256 (USE LOWER VALUE IF YOU HAVE TEXTURE PROBLEMS)
    AGP master 1 WS write : DISABLED ***
    AGP master 1 WS read : DISABLED***
    Bank 0/1, 2/3 DRAM timing : TURBO ***
    CPU to PCI write buffer : ENABLED
    Delayed Transaction : DISABLED ****
    DRAM speculative leadoff : ENABLED ***
    DRAM Data Integrity Mode : NON-ECC (UNLESS YOU HAVE ECC MEMORY)
    Delay DRAM read latch : (THE LOWER, THE FASTER) ***
    Fast Writes : DISABLED (ENABLED FOR RADEON 9600 OR ATHLON64 SYSTEMS)
    Memory parity/ECC check : DISABLED ***
    Passive Release : DISABLED
    PCI Concurrency : ENABLED
    PCI master 0 WS write : ENABLED ***
    RAS active time : (THE LOWER, THE FASTER) ***
    RAS to CAS delay : (THE LOWER, THE FASTER) **
    Read around write : ENABLED
    SDRAM Bank Interleave : 4-bank/way
    SDRAM CAS Latency Time : 2 **
    SDRAM cycle length : 2 **
    SDRAM Precharge control : ENABLED
    Spread spectrum (modulation): DISABLED
    System BIOS cacheable : DISABLED
    Video RAM cacheable : DISABLED
    8 bit I/O Recovery Time : 1
    16 bit I/O Recovery Time : 1
    Turbo frequency : ENABLED

** = ONLY IF YOUR MEMORY SUPPORT IT, OTHERWISE USE THE NEXT HIGHER VALUE

*** = WILL IMPROVE SPEED BUT DECREASES STABILITY, IF YOU HAVE PROBLEMS, CHANGE IT

**** = ENABLE IF YOU EXPERIENCE PROBLEMS WITH CREATIVE SOUND CARDS

Tutaj masz (w miarę) optymalnie skonfigurowany bios, zastosuj się do wskazówek i będzie lepiej

nie znalazłem nic z tych rzeczy w swoim biosie ja mam cos takiego
    AMBIOS NEW SETUP UTILITI-VERSION 3,31a
    moze teraz bedzie łatwiej wam ....to co kolega zrobił byłoby idealne tyle ze ja mam inny bios...jezeli ktos sie zna na takim jak ja mam prosze o konkretne ustawienia.Za wszelka pomoc serdecznie dziekuje

Dodano po 4 [minuty]:

a i jeszcze jedno,80% parametrów jest ustawione na AUTO
  • #17 2015505
    Team
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Nie radze rodkręcać teraz komputera bo przy takiej konfiguracji colin powinien płynnie działać. Ja mam geforce 4 MX 440 64mb, 64bit i mi chodzą takie gry bez problemu, a nawet nfsu2, gta sa itd.
  • #18 2016228
    okonionen74
    Poziom 11  
    Name : Version 07.00T
    Manufacturer : American Megatrends Inc.
    Version : AMIINT - 10
    SerialNumber : 00000000
    ReleaseDate : 04 / 02 / 2001
    Target Operating System : Unknown
    Language : English
    Status : OK

taki mam bios........
  • #19 2018862
    linuxns
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    A ja wam powiem jedna rzecz na temat wydajnosci kompa - zapominacie o stabilności. Ja mialem P4 2.4 Ghz i sprzeadalem go (teraz pracuje na PentiumIII 1.0Ghz(_at_)1.2Ghz; 768MB RAM PC133; Ati Radeon 9600XT 256MB i wszytsko pieknie chodzi, a najwazniejsze ze stabilnie ;)
    Pozdrawiam wszytkich
  • #20 2019265
    Hyde911
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    linuxns napisał:
    A ja wam powiem jedna rzecz na temat wydajnosci komputera - zapominacie o stabilności. Ja mialem P4 2.4 Ghz i sprzeadalem go (teraz pracuje na PentiumIII 1.0Ghz(małpa)1.2Ghz; 768MB RAM PC133; Ati Radeon 9600XT 256MB i wszytsko pieknie chodzi, a najwazniejsze ze stabilnie ;)

tylko jaki to ma związek z tematem, koledze okonionen74 jak widać na wzroście wydajności w grach, a twoje rozwiązanie raczej tego nie gwarantuje

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada komputer z procesorem AMD Athlon XP 2500+ (1,84 GHz), 512 MB pamięci RAM Kingston KVR400X64C3A/512, płytą główną MSI KT6 Delta-SR, zasilaczem ATON ADR 350W oraz kartą graficzną MSI MS-StarForce GeForce FX 5200 (model FX5200-TD128). Problemem są spadki wydajności i zacinanie się gier Colin McRae 4 oraz Richard Burns Rally, a także samoczynne wyłączanie się komputera podczas grania. Użytkownik próbował podkręcać procesor przez BIOS, podnosząc FSB z 100 MHz do 175 MHz, jednak nie jest pewien poprawności tych działań. W BIOS-ie występuje wiele ustawień na AUTO, a użytkownik ma trudności z ich konfiguracją, zwłaszcza że posiada BIOS AMIBIOS New Setup Utility w wersji 3.31a. Wskazano, że problem może leżeć w nieprawidłowej konfiguracji BIOS-u, niestabilności zasilacza lub słabej karcie graficznej, choć niektórzy użytkownicy potwierdzają, że na podobnej konfiguracji gry działały płynnie. Zalecane jest sprawdzenie i aktualizacja BIOS-u, monitorowanie temperatur i napięć, wyłączenie funkcji dynamic overclocking, instalacja najnowszych sterowników oraz ewentualne ponowne zainstalowanie systemu Windows XP. Podkręcanie procesora i pamięci RAM jest możliwe, ale wymaga ostrożności i znajomości ustawień BIOS-u, aby nie doprowadzić do niestabilności systemu. Wskazano również, że karta GeForce FX 5200 jest słaba, co może ograniczać wydajność w grach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA