logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja instalacji elektrycznej: prowadzenie przewodów przez sufit w piwnicy

Yozeki 13 Lut 2023 15:49 1203 6
  • #1 20437521
    Yozeki
    Poziom 3  
    Dzień dobry,
    w moim domu instalacja elektryczna wymaga remontu, którego pełny zakres będzie znany po zdemontowaniu starej rozdzielni. W tej chwili jest niebezpiecznie.
    Scalenie liczników, uziom dostosowany do układu sieci TT i nową rozdzielnię wykona elektryk z większym doświadczeniem i szerszymi uprawnieniami niż ja.
    W mojej gestii pozostaje poprowadzenie nowych przewodów od rozdzielni, tam gdzie okaże się to konieczne (a będzie tego sporo).
    Stara instalacja jednofazowa poprowadzona jest od licznika poprzez zaledwie 3 wyłączniki nadprądowe (ma być poprzez 11 wył. nadpr. z trzech faz + 1 trójfazowy). Zasilanie piwnicy jest teraz poprowadzone poprzez puszki znajdujące się pod sufitem na parterze, ze wszystkich 3 istniejących linii.
    Chciałbym uniknąć prucia ścian na parterze, tam gdzie to tylko będzie możliwe. W związku z tym mam pytanie, czy jest dopuszczalne poprowadzenie zasilania w odwrotny sposób:
    Prowadzenie przewodów z rozdzielni poprzez piwnicę, w tym częściowo na suficie piwnicy, a następnie poprzez strop do puszek na parterze. Zabezpieczonych w peszlach i w odpowiedniej odległości od innych instalacji.
    Nie byłem w stanie znaleźć informacji na temat dopuszczalności lub zakazu stosowania takiego rozwiązania.
    Pozdrawiam!
  • #2 20437554
    KJaniczak
    Poziom 25  
    Ocena: 179
    Witam.
    Ja na Twoim miejscu doprowadziłbym nowe zasilanie od licznika ewentualnie z rozdzieleni do nowej rozdzielni w piwnicy i od niej modernizował instalacje w tej piwnicy. Takim sposobem musiałbyś uszkodzić ścianę i sufit w maksymalnie jednym miejscu.
  • #3 20437605
    Yozeki
    Poziom 3  
    KJaniczak napisał:

Ja na Twoim miejscu doprowadziłbym nowe zasilanie od licznika ewentualnie z rozdzieleni do nowej rozdzielni w piwnicy i od niej modernizował instalacje w tej piwnicy.

Dziękuję, ale niezupełnie o to mi chodziło.
    Chodzi o wejście z nowymi przewodami na parter poprzez piwnicę. Do łazienki, kuchni i 2 pokoi. Tam są już (z wyjątkiem kuchni) stare przewody w mało inwazyjnych miejscach, gdzie mogę kuć do woli i wymienić je na nowe. A doprowadzenie 4 nowych przewodów przez klatkę schodową, korytarz i prucie kafelków w łazience grozi rozwodem :)
    W dodatku w piwnicy nie mogę poprowadzić przewodów wzdłuż sufitu po ścianach, bo przeszkadzają rury c.o., komin i instalacja gazowa.
    Stąd pytanie o prowadzenie przewodów po samym suficie.
  • Pomocny post
    #4 20437633
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4608
    Yozeki napisał:
    Możesz jeśli tak Ci wygodnie.
  • Pomocny post
    #5 20437765
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1144
    stanislaw1954 napisał:
    Yozeki napisał:
    Możesz jeśli tak Ci wygodnie.

Weź pod uwagę układanie przewodów w kanałach metalowych kablowych montowanych do sufitu.
    Usprawnia układanie i przyśpiesza prace.
  • #6 20437833
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1222
    A jak wygląda instalacja w łazience.
  • #7 20437934
    Yozeki
    Poziom 3  
    gkwiatkowski napisał:
    A jak wygląda instalacja w łazience.

Gniazdo pralki, do którego przewody najtrudniej byłoby wymienić (skuwanie kafelków) jest niewiadomą. Do puszki nad tym gniazdem prowadzą 3 żyły, ale jaka jest jakość połączenia w puszce, tego nie wiem. Ten kafelek tak czy inaczej rozwalę.
    Drugie gniazdo łazienki podłączone prawidłowo, puszka od strony innego pomieszczenia.
    Oświetlenie łazienki bez przewodu ochronnego, oprawa bez części dostępnych metalowych.
    Prawidłowość podłączenia przewodu ochronnego do ziemi w układzie TT nieznana - do poprawienia przez wynajętego elektryka i weryfikacji przez pomiarowca.
    Cyrk z kolorami przewodów - N na żółto-zielono, PE na biało z odgałęzieniami do gniazd na czarno w całej instalacji. Zresztą nie wiadomo, czy dobrze podłączony do uziomu i czy on w ogóle jest.
    Bolec w gnieździe kuchennym (zmywarki) niepodłączony od strony puszki. Zresztą nie ma do czego.
    Pilnie to muszę zrobić, zanim komuś stanie się krzywda.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modernizacji instalacji elektrycznej w domu, w szczególności prowadzenia nowych przewodów przez sufit w piwnicy. Użytkownik planuje zdemontować starą rozdzielnię i zainstalować nową, aby poprawić bezpieczeństwo. Istniejąca instalacja jednofazowa ma być zastąpiona przez system trójfazowy z większą liczbą wyłączników nadprądowych. Użytkownik chce uniknąć inwazyjnych prac w parterze, dlatego rozważa prowadzenie przewodów z rozdzielni w piwnicy. Odpowiedzi sugerują, że prowadzenie przewodów po suficie jest dopuszczalne, a także zaleca się użycie metalowych kanałów kablowych dla ułatwienia instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA