logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przyjmowanie polskiej narodowości przez obcokrajowców w czasie zaborów

Fanatykkawy 18 Lut 2023 22:21 483 12
REKLAMA
  • #1 20445929
    Fanatykkawy
    Poziom 1  
    Witam, mam problem. Od dłuższego czasu nurtuje mnie pytanie, o to dlaczego obcokrajowcy podczas zaborów (mimo tego że Polski nie było na mapach) "przyjmowali" polską narodowość. Bo o ile w czasach Rzeczpospolitej Obojga Narodów byłoby to jeszcze zrozumiałe to w czasach gdy Polski nie było na mapie pozostaje dla mnie zagadką. Jeśli chodzi o przykłady to jest nim np. Friedrich Nietzsche, Niemiec który twierdził że wywodzi się z rodu polskiego ale do takowego nie należał. Z góry dziękuję za rozwiązanie tej zagadki. (poniżaj załączam zdjęcie owego filozofa). Pozdrawiam Przyjmowanie polskiej narodowości przez obcokrajowców w czasie zaborów
  • REKLAMA
  • #2 20445931
    jankowalskiblue1234
    Poziom 3  
    Ten post łamie zasadę działu "Nie rozmawiamy o polityce".
  • #3 20445957
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3722
    Fanatykkawy napisał:
    polski nie było na mapac
    polski nigdy nie było na mapach. Ale Polska owszem.
    Fanatykkawy napisał:
    w czasach rzeczy pospolitej
    rzecz pospolita, to np. młotek. Ogarnij się!
  • REKLAMA
  • #4 20446157
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1186
    Fanatykkawy napisał:
    Friedrich Nietzsche,Niemiec który twierdził że wywodzi się z rodu polskiego ale do takowego nie należał. Z góry dziękuję za rozwiązanie tej zagadki.(poniżaj załączam zdjęcie owego filozofa) Pozdrawiam

To "rozwiązanie" masz podane na tacy w Wikipedii pod hasłem "Friedrich Nietzsche". Co prawda "dopiero" w drugim akapicie, więc zrozumiałe, że po skopiowaniu zdjęcia, nie zauważyłeś tekstu poniżej...
    Przynajmniej tak było w jego przypadku. Inne osoby mogły mieć inne powody.

A "dodawanie" sobie przodków do życiorysu, nie jest niczym nowym, a dawniej było bardzo powszechne. Większość polskiej szlachty np. twierdziło, że są potomkami Sarmatów.
  • REKLAMA
  • #5 20446200
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 949
    Nicze niczym - no ale tak na poziomie naszym - po prostu się polonizowali w sporej części - np chodzili do szkoły z Polakami, mieli polskich kolegów, (a chyba wszyscy poznali się z "ciśnieniem otoczenia" wśród młodzieży), kobiety wychodziły za mąż za Polaków - i po jednym pokoleniu co przeżyło od dziecka w Polsce a rodzice nie pilnowali całkowitej izolacji od otoczenia - byli już Polakami, stąd np Polacy o obco brzmiących nazwiskach /nie dotyczy to nazwisk typu Zuckerberg bo to całkiem inna historia :-)

Co zresztą dzisiaj można zobaczyć wśród naszej emigracji tylko na odwrót - dzieci tam urodzone na ogół już nie bardzo mówią po polsku a i nie czują się Polakami
  • #6 20446267
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 534
    r103 napisał:
    mówią po polsku a i nie czują się Polakami
    Forum techniczne nie rozwijamy tematu . Reszta jest w domyśle .

Nie mogłem się powstrzymać , gdy w tym kraju się nie podoba no niestety , /

Geh und komm nicht wieder . proszę o usunięcie gdy kogoś obraziłem ? , kolego r103 to nie było absolutnie do ciebie .
  • #7 20446291
    r103
    Poziom 37  
    Kol. Alibabo - proszę przeczytać instrukcję Działu - jest to Dział na tematy nie-związane z techniką :-)
  • #8 20446295
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 534
    r103 napisał:
    Kol. Alibabo - proszę przeczytać instrukcję Działu - jest to Dział na tematy nie-związane z techniką

Cenna uwaga , już czytam .
  • #9 20446335
    ex-or
    Poziom 28  
    Ocena: 151
    To w czasach przedrozbiorowych nie mialo to sensu bowiem człowiek spoza stanu szlacheckiego nie miał żadnych praw. W wyniku rozbiorów ziemie polskie znalazły się w ramach prawdziwych, sprawnie działających państw i z natury rzeczy sytuacja przeciętnego czlowieka się polepszyła, a narodowość, przynajmniej w Prusach i Austrii, nie była powodem do dyskryminacji.
  • #10 20446346
    r103
    Poziom 37  
    ex-or napisał:
    To w czasach przedrozbiorowych nie mialo to sensu bowiem człowiek spoza stanu szlacheckiego nie miał żadnych praw. W wyniku rozbiorów ziemie polskie znalazły się w ramach prawdziwych, sprawnie działających państw i z natury rzeczy sytuacja przeciętnego czlowieka się polepszyła.

No wiem że jakość szkolnictwa bardzo się ostatnio obniżyła - ale nie myślałem że aż tak :D

Takich tekstów to nie puszczał nawet mój nauczyciel historii - przy okazji lektor Komitetu Wojewódzkiego PZPR - bo by się wstydził...
  • #11 20446355
    ex-or
    Poziom 28  
    Ocena: 151
    W naszej historii nadal obowiązują post PRLowskie mity wieć wcale mnie to nie dziwi.
  • REKLAMA
  • #12 20446363
    r103
    Poziom 37  
    Akurat PRL - to walił jak w bęben w wcześniejsze wersje Polski, wyzysk przez ówczesnych właścicieli środków produkcji itd - ale aż do takich interesujących ocen się nie posunął jak kol. Exor :-) - np wizji szczęśliwego chłopa wziętego w kamasze na 25 lat do rosyjskiej armii czy szczęśliwego niedyskryminowanego Drzymały w wozie...
  • #13 20447371
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7794
    Dział HP dopuszcza różne nietechniczne wpisy, jednak w tym konkretnym przypadku należałoby przenieść się na jakieś forum historyczne. W związku z tym, temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przyjmowania polskiej narodowości przez obcokrajowców w czasach zaborów, mimo braku niepodległej Polski na mapach. Uczestnicy forum wskazują, że polonizacja mogła wynikać z integracji społecznej, edukacji oraz małżeństw z Polakami. Wspomniano również o tendencji do dodawania sobie polskich przodków w biografiach, co było powszechne wśród szlachty. Wskazano na różnice w postrzeganiu narodowości w różnych zaborach, gdzie w Prusach i Austrii narodowość nie była powodem do dyskryminacji. Temat został uznany za nieodpowiedni dla forum technicznego, co doprowadziło do zamknięcia dyskusji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA