logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Remont silnika MF 255: Silny przedmuch do misy olejowej, olej sączy się z pod bagnetu

grzegorzcaban 19 Lut 2023 18:50 4050 24
REKLAMA
  • #1 20447396
    grzegorzcaban
    Poziom 9  
    Ocena: 19
    Witam serdecznie proszę o pomoc zrobiłem kapitan remont silnika w MF 255 zrobiono głowice zawory prowadnice płaszczyzna. Blok wystawione tuleje obrobione na bloku płaszczyzna bloku nowe tłoki (5-o pierscieniowe) pierścienie panewki pompa oleju. Silnik zapala ładnie pracuje nie dymi tylko ma silny przedmuch do misy olejowej,olej sączy się z pod bagnetu a po wyjęciu miarki bryzga na 20-30cm problem ustaje po odkręceniu korka wlewu oleju. Odma drożna przy zgaszonym silniku i odkręconym korku wlewu oleju można lekko ustami w nią dmuchać. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20447428
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3269
    No to pierścionki nie siadły w tulejach. Był docierany? Pierścienie mierzone w cylindrach ? Tłoki nowe? Na jaki wymiar zrobione cylindry ? Jakie dobrane tłoki i pierścienie? Luzy zaworowe ustawione?
  • #3 20447449
    grzegorzcaban
    Poziom 9  
    Wszystko robił zakład ja tylko złożyłem do kupy ustawiłem i odpaliłem silnik przepracował około 1 godziny. Tłoki były skracane więcej nic nie wiem pierścienie Prima. Luz zaworów 0.3 ale to chyba w tej sytuacji ma niewiele wspólnego. Uszczelka głowicy metalowa ta czarna i droga. Pierwszy taki przypadek że jest taki przedmuch zaraz po remoncie. Dodam że gdy jest zimny problem nie jest tak widoczny podgrzewam że z powodu gęstego oleju.
  • #4 20447480
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1653
    Jednak przyjrzyj się dokładniej odpowietrzeniu komory korbowej.
  • #5 20447491
    grzegorzcaban
    Poziom 9  
    Odma drożna dmucham ustami w wlew oleju powietrze wychodzi miarką zatykam palcem miarkę wylatuje odmą dmucham w odmę wylatuje z wlewu lub otworu po bagnecie powietrze krąży swobodnie..
  • #6 20447767
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1424
    Silnika nie można docierać na wolnych obrotach.
    Czy silnik ma wolne obroty i czy po zgaszeniu wał obraca się w drugą stronę ??
    Ile tłok ma pierścieni olejowych ??
    Jakie tuleje były założone, są czarne i chromowane ??
    Czy używałeś samostartu ??
  • #7 20447782
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    sigwa18 napisał:
    Luzy zaworowe ustawione?
    Bardzo chętnie się dowiem, jak luz zaworowy wpływa na przedmuchy gazów do skrzyni korbowej. Kolejny z idiotyzmów, jaki można znaleźć w sieci.
    Megawe napisał:
    Można, byle nie za długo. Chwilę, żeby się wszystko ułozyło.
    Megawe napisał:
    Ile tłok ma pierścieni olejowych ??
    No kolejny kwiatek. Jaki procentowy udział w uszczelnieniu tłok/cylinder mają pierścienie olejowe?
    grzegorzcaban napisał:
    Silnik zapala ładnie pracuje nie dymi tylko ma silny przedmuch do misy olejowej,olej sączy się z pod bagnetu a po wyjęciu miarki bryzga na 20-30cm problem ustaje po odkręceniu korka wlewu oleju.
    Lekkie faux pais przy montażu musiało się trafić - chociaż jeśli dobrze odpala, to przyczyna może leżeć gdzie indziej. Jesteś pewien że oleju nalałeś dokładnie tyle ile potrzeba, a nie dwa razy tyle?
  • REKLAMA
  • #8 20447925
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Ocena: 1829
    A sprężarka jak wygląda?
  • #9 20448023
    grzegorzcaban
    Poziom 9  
    Oleju nalane 7.5 litra stan jest na miarce silnik na wolnych obrotach łącznie pracował do godziny czasu. Nie był odpalany z samostartu i innych tego typu wynalazków. Tuleje jak już mówiłem wstawione surowe obrobione na bloku tłoki 5-o pierscieniowe 3 ogniowe 2 olejowe. Pierścienie założone na mijankę tak aby zamki nie były na przeciw siebie lub otworu na sworzeń. Ładnie zapala na dotyk dobrze pracuje. Nie wiem w czym szkopuł. Może ma się dotrzeć poprostu?. Jak już wcześniej wspomniałem pierwszy taki przypadek.
  • REKLAMA
  • #10 20448181
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1653
    Wygląda na to, że kolega wie co robi więc przyczyna pewno głębsza i nie standardowa. Ja w takiej sytuacji wykonałbym próbę ciśnieniową sprężonym powietrzem.
    Ale w sytuacji kiedy
    grzegorzcaban napisał:
    Ładnie zapala na dotyk dobrze pracuje.

to też jestem ciekaw wyników.
    Hipotetycznie niedostateczna gładź cylindra i dotarcie mogłoby rozwiązać problem ale to jakby nie jest w zgodzie z obecną technologią.
  • #11 20448213
    grzegorzcaban
    Poziom 9  
    Zarabiałem już od tego silnika problem jest tylko jak się rozgrzeje. Dziś rano (-1-0°C) zapalil po 5 sekundach kręcenia) nic nie chlapie do czasu gdy się rozgrzeje. Sprężarka raczej odpada jako przyczyna bo odkręciłem przewód tłoczny i dmucha w powietrze. A przedmuch pojawia się od razu po odpaleniu na gorącym silniku więc sprężarka nie zdążyła by aż tyle napompować w tak krótkim czasie. Może i zgładziła cylindrów coś nie tak były jakieś dziwne ale może jestem przewrażliwiony. Dodam że prace nad silnikiem robiła firma Motoszlif-BRYK z lubelskiego może ktoś miał już doczynienia z tą firmą.
  • #12 20448278
    robokop
    grzegorzcaban napisał:
    Dziś rano (-1-0°C) zapalil po 5 sekundach kręcenia)
    To jeśli paliwo nie opada, to bardzo źle. Zmierz ciśnienie sprężania na każdym cylindrze z osobna. Jeśli przedmuch się powiększa wraz z rozgrzewaniem, to masz za luźne pasowanie tłok/cylinder/pierścienie. Trudno spekulować konkretnie co, mając złożony silnik, ale od złego dobrania komponentów, do złego montażu. Już widziałem poobijane tłoki, po montażu sworzni młotkiem.
  • #13 20448860
    grzegorzcaban
    Poziom 9  
    Więc tak ciśnienie wygląda tak 1-24.9 2-25 3-25.1
    Tragedii nie ma. Ale przyrząd przyrządowi nie równy zmierzone na ciepło. Silnik pracował przez chwilę z garażu do garażu wyjechanie.dodam że pompa i wtryski nie były robione taki rozkaz bo niedawno było sprawdzane lecz to nie ma wpływu prawdopodobnie.

Dodano po 10 [minuty]:

Przepraszam że jedno pod drugim ale sworznie włożone palcami bez młotka.
  • #14 20449121
    Megawe
    Poziom 34  
    Tłoki na dwa pierścienie olejowe wymyślono do pierścieni olejowych bez sprężyny, oba były jednakowe. Tuleja była chromowana i żaden zamiennik jej nie dorówna. Jak są dwa pierścienie olejowe, w tym jeden ze sprężyną to tylko ten zakładam. Dolnego olejowego nie zakładam. Tuleje czarne trzeba namoczyć olejem. Pierścienie tłokowe do tej tulei powinny dać się lekko ścisnąć.
    Olej musi być gatunkowo dobry, renomowanej firmy. Do silników Perkinsa, nie tego 3P, są produkowane przez różne firmy kompletne zestawy, niektóre po roku były do wymiany. Tuleja była zdarta i na mrozie nie dało się silnika zapalić. Przegrody między pierścieniami pękały. Jak najbardziej był popękany tłok od strony wlotu powietrza do kolektora, to znaczyło to, że używano samostartu. Tłoki 3 pierścieniowe mają szersze przegrody i są bardziej wytrzymałe.
    Silnik fabryczny długo chodzi i trzeba o niego dbać. Remonty to było ryzyko, jedne silniki chodziły a inne po roku do kolejnego remontu.
  • #15 20449184
    robokop
    grzegorzcaban napisał:
    Więc tak ciśnienie wygląda tak 1-24.9 2-25 3-25.1
    Jeśli to na nowych zestawach składane, to słabo to wygląda. Tłoki dostałeś z kompletem do tulei, czy kupowałeś osobno? Pasowało by dla pewności jeszcze na zimno ciśnienie zmierzyć.
  • #16 20450021
    grzegorzcaban
    Poziom 9  
    Racja kolego szału nie ma. Wszystko dostałem od firmy która wstawiała tuleje i wykonywała inne prace. Z tego względu stanowczo odradzam wszystkim współpracę z Autoszlif-BRYK. Najprawdopodobniej zile dobrane tłoki do cylindrów. Zobaczymy co będzie gdy się dotrze jak to stwierdził miły pan z tej firmy. Ciekawe czy uda się dobrać tłoki gdy się dotrze żeby jeszcze raz nie wstawić tuleji
  • #17 20450082
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 20450129
    robokop
    majsterek12345 napisał:
    jeśli po dotarciu nic się nie zmieni
    A co ma się zmienić? Cop najwyżej spadnie. Cisnienie powinno mieć co najmniej 30 barów, po dotarciu jeszcze wzrosnąć. Obecna wartość, jeśli silnik dmucha w dół, to za luźne tłoki.
  • #19 20451052
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1732
    grzegorzcaban napisał:
    Oleju nalane 7.5 litra
    Powinno być 6,8l.
    grzegorzcaban napisał:
    Zobaczymy co będzie gdy się dotrze
    Nic nie będzie. A już na pewno nie lepiej. Poza tym tych silników się nie dociera. Od razu mają iść w robotę.
    grzegorzcaban napisał:
    Nie wiem w czym szkopuł.
    W tym, że żaden szanujący się mechanik nie złoży silnika bez pomiarów. Szczególnie po kimś. Teraz zamiast pisać kolejne posty demontuj silnik i zobacz co jest nie tak.
  • #20 20451200
    robokop
    Grzegorz_madera napisał:
    Poza tym tych silników się nie dociera. Od razu mają iść w robotę.
    Każdy silnik się dociera. . Ten też. Złożysz może silnik po remoncie i od razu w orkę zagonową? To pogratulować. Instrukcja każdego pojazdu silnikowego głosi, aby w początkowym okresie eksploatacji unikać przeciążeń silnika, czy nadużywać jego pełnej mocy.
  • REKLAMA
  • #21 20451377
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Źle się wyraziłem. Oczywiście, że się dociera w ciągu 50 godzin. Jednak ten silnik od początku ma być eksploatowany przy obciążeniu bliskim całkowitego. Należy jedynie pilnować temperatury i tak dobierać przełożenia żeby nie przegrzać silnika. Czyli tak jak napisałeś:
    robokop napisał:
    od razu w orkę zagonową
    robokop napisał:
    Instrukcja każdego pojazdu silnikowego głosi, aby w początkowym okresie eksploatacji unikać przeciążeń silnika, czy nadużywać jego pełnej mocy.
    Właśnie w tej kwestii zdjęcie z instrukcji: Remont silnika MF 255: Silny przedmuch do misy olejowej, olej sączy się z pod bagnetu
  • #22 20451680
    robokop
    Grzegorz_madera napisał:
    Jednak ten silnik od początku ma być eksploatowany przy obciążeniu bliskim całkowitego.
    Trudno dociec teraz, co autor miał namyśli pisząc te obciążenie "całkowite', czy to po prostu nie lapsusik jeżykowy równy słynnej konserwacji "kałacha" bez pasa. W każdym razxie każdy mechanizm złożony z nowych częsci, podlega zwiększonemu tarciu, z naturalnych względów - więc logiczne, że powinno sie to wszystko dotrzeć i ułożyć, zanim zacznie właściwie ze sobą współpracować. Aby do tego doszło i w międzyczasie wióry się nie posypały, należy unikać pełnych obciążeń czy przeciążania. Ale za to silnik ma pracować w całym zakresie prędkości obrotowych -
    robokop napisał:
    Megawe napisał:
    Można, byle nie za długo. Chwilę, żeby się wszystko ułozyło.
    i żeby olej wszędzie dotarł.
    Nie zdarzyło mi się, żeby prawidłowo złożony silnik dmuchał odmą czy przez korek. Po uruchomieniu i przyłożeniu dłoni zamiast korka, nie powinno być nawet zbytnio czuć pulsacji powietrza (nie dotyczy jednocylindrowych i F126p). Ciśnienie sprężania powinno być równe lub wyższe niż deklarowane nominalne przez producenta, w miarę docierania jeszcze wzrastać.
  • #23 20451762
    Megawe
    Poziom 34  
    Jeżeli dojdzie do rozebrania silnika to włóż pierścien do cylindra i od dołu podświetl latarką.
    Światło nie może przedostawać się pomiędzy pierścieniem a gładzią na całym obwodzie.
    Tuleja Perkinsa ma 1,8 mm grubości i musi mieć dobre odprowadzenie ciepła, rdza na bloku izoluje odprowadzenie ciepła.
  • #24 20451932
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    robokop napisał:
    W każdym razxie każdy mechanizm złożony z nowych częsci, podlega zwiększonemu tarciu, z naturalnych względów - więc logiczne, że powinno sie to wszystko dotrzeć i ułożyć, zanim zacznie właściwie ze sobą współpracować.
    Ja to całkowicie rozumiem, i wierz mi że się z Tobą całkowicie zgadzam. Na pewno zrobiłeś więcej silników niż ja, jednak ja kilkanaście tych Perkinsów remontowałem i zawsze robiłem tak jak książka pisze. Nie wiem dlaczego tak to sobie wymyślili, pewnie wynika to z większych dokładności wykonania niż np. naszych Ursusów i dlatego założyli takie uproszczone docieranie. A np. w Ursusie C-330 było to 100 godzin z czego pierwsze 25 to praktycznie jazda na pusto.
  • #25 20452516
    robokop
    Grzegorz_madera napisał:
    Nie wiem dlaczego tak to sobie wymyślili, pewnie wynika to z większych dokładności wykonania niż np. naszych Ursusów i dlatego założyli takie uproszczone docieranie.
    Inna technologia ulepszania żelastwa - u nas do końca królowało chyba utwardzanie przez hartowanie, pomimo istniejących znacznie lepszych metod, ale za to "dewizowych" i co najważniejsze - olej. Instrukcja do C-328 wymieniała jako olej silnikowy "Lux10", do C-330 już Superol. I jeden i drugi, w dzisiejszych czasach nadaje się co najwyżej do smarowania kieratu w skansenie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z silnikiem MF 255 po remoncie, który objawia się silnym przedmuchem do misy olejowej oraz wyciekiem oleju z pod bagnetu. Silnik zapala i pracuje poprawnie, ale przedmuch nasila się po rozgrzaniu. W trakcie dyskusji poruszane są kwestie dotyczące montażu pierścieni, luzów zaworowych, jakości oleju oraz ewentualnych problemów z pasowaniem tłoków do cylindrów. Użytkownik podaje, że silnik był remontowany przez firmę Motoszlif-BRYK, co budzi wątpliwości co do jakości wykonania. Sugerowane są różne metody diagnostyczne, w tym pomiar ciśnienia sprężania oraz sprawdzenie odpowietrzenia komory korbowej. Wskazano również na możliwość błędów w doborze komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA