logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grzejnik drabinkowy Terma Marlin One nie grzeje - przyczyny, zawór, odpowietrzanie i rozwiązania

V_arcH 19 Lut 2023 21:31 1302 23
REKLAMA
  • #1 20447758
    V_arcH
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Dzień dobry, tak wiem że tematów odnośnie nie grzejących grzejników było już multum jednak nie znalazłem przypadku z takim zaworem jak u mnie, stąd pozwoliłem sobie założyć kolejny. Mam problem z grzejnikiem drabinkowym w łazience, grzejnik firmy Terma (Marlin One bodajże) nie grzeje. Rurka zasilająca i odpływ są normalnie ciepłe ale grzejnik nie.
    Grzejnik drabinkowy Terma Marlin One nie grzeje - przyczyny, zawór, odpowietrzanie i rozwiązania

Grzejnik wg. mnie jest odpowietrzony, po odkręceniu odpowietrznika leci woda, nie ma żadnego bulgotania które sugerowało by że jest w nim powietrze. Cały problem pojawił się w momencie gdy musiałem zdjąć grzejnik (panowie montowali lustro i przeszkadzał) i zamontować go ponownie. Wcześniej grzejnik grzał cały bez problemu, po ponownym zamontowaniu już nie chce. Co ciekawe rurka zasilająca i rurka odpływowa są obie ciepłe a grzejnik nie, tak jak by ciepła woda przepływała tylko przez zawór a nie przez cały grzejnik. Po wykręceniu (delikatnym) wkładki zaworu termostatycznego z grzejnika leci ciepła woda, więc wygląda na to że wszystko działa ale tylko w obrębie zaworu.

Dodam tylko że przy ściąganiu grzejnika spuściłem z niego wodę rurką przez kanał po wykręceniu odpowietrznika (od góry) nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie ale już nie mam pomysłów co sprawiło że teraz nie chce grzać. Dodam też że chodzi o mieszkanie w bloku na 4tym piętrze, też nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie

Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc, nie mam niestety oryginalnej instrukcji jak się to cholerstwo odpowietrza.
  • REKLAMA
  • #2 20447797
    gregor124
    Poziom 28  
    Ocena: 826
    czy to jest grzejnik elektryczny ? I przypadkiem nie należy go włączyć ? :idea:
    Czy dioda LED świeci ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20447801
    V_arcH
    Poziom 7  
    nie no chyba widać że jest podpięty do instalacji co, ten grzejnik ma tylko grzałkę elektryczną żeby np poza sezonem grzewczym można było go uruchomić.
  • #4 20447847
    damian0072015
    Poziom 24  
    Ocena: 183
    V_arcH napisał:
    Grzejnik wg. mnie jest odpowietrzony, po odkręceniu odpowietrznika leci woda
    odpowietrzałeś tym korkiem u góry prawego słupka tak? Próbowałeś puścić nim trochę tej wody?
  • #6 20447853
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2035
    Zobacz na tą stronę z w szczególności zobacz filmik na niej:
    Link
  • #7 20447882
    V_arcH
    Poziom 7  
    damian0072015 napisał:
    V_arcH napisał:
    Grzejnik wg. mnie jest odpowietrzony, po odkręceniu odpowietrznika leci woda
    odpowietrzałeś tym korkiem u góry prawego słupka tak? Próbowałeś puścić nim trochę tej wody?

Tak, łącznie to już z 1l ściekł i nadal nic, ciepły tylko kawałek przy zaworze pewnie od zaworu)

gregor124 napisał:
    https://www.termaheat.pl/akcesoriumgrzewcze/zestaw-zintegrowany-k%25C4%2585towy-termostatyczny-z-rurk%25C4%2585-zanurzeniow%25C4%2585-0

Z której strony jest doprowadzenie ciepłej wody
    Masz wersje Lewą ?

mam zasilanie z lewej strony i wersje prawą zaworu, tak jak na fotce poniżej

wszystko w podłączeniu jest ok bo jak wspomniałem grzejnik wcześniej (przed demontażem) grzał poprawnie, nie było z nim żadnych problemów, a gdy go wcześniej (przed demontażem) odpowietrzałem to normalnie z odpowietrznika leciało powietrze i czuć było z sekundy na sekundę jak się wypełnia ciepłą wodą.

Dodano po 3 [minuty]:

ta_tar napisał:
    Zobacz na tą stronę z w szczególności zobacz filmik na niej:
    Link

widziałem ten filmik, w sensie chodzi o ustawienie bypassu ? niestety u mnie ten zawór jest trochę inny i nie ma tam żadnej regulacji.
  • #8 20447898
    gregor124
    Poziom 28  
    Jak wykręcisz termostat to w jakiej pozycji jest ten bolec wewnątrz jak na animacji, czy może wciśnięty ?
    Na twoim zdjęciu wygląda jakby termostat był nie założony poprawnie , tam jest dziwna szczelina. No i woda raczej nie powinna cieknąć po zdjęciu termostatu.
    CZy jesli wciśniesz ten kruciec to robi się cieplejszy ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20447899
    ta_tar
    Poziom 41  
    V_arcH napisał:
    widziałem ten filmik ale nic on nie wyjaśnia, przynajmniej dla mnie
    Dokładnie przyjrzyj się w 1:40 min jak pokazuję położenie bypassu.
  • REKLAMA
  • #10 20447904
    V_arcH
    Poziom 7  
    gregor124 napisał:
    Jak wykręcisz termostat to w jakiej pozycji jest ten bolec wewnątrz jak na animacji, czy może wciśnięty ?
    Na twoim zdjęciu wygląda jakby termostat był nie założony poprawnie , tam jest dziwna szczelina. No i woda raczej nie powinna cieknąć po zdjęciu termostatu.

A gdzie ja napisałem że woda cieknie po zdjęciu termostatu ? Pisałem o tym że woda płynie po odkręceniu wkładki zaworowej z zaworu termostatycznego. Iglica termostatu jest ok

Dodano po 3 [minuty]:

ta_tar napisał:
    V_arcH napisał:
    widziałem ten filmik ale nic on nie wyjaśnia, przynajmniej dla mnie
    Dokładnie przyjrzyj się w 1:40 min jak pokazuję położenie bypassu.

niestety mój zawór jest troche nny, i nie ma na nim żadnej regulacji tego przełącznika.

• #11 20447917
    ta_tar
    Poziom 41  
    V_arcH napisał:
    niestety mój zawór jest troche nny, i nie ma na nim żadnej regulacji tego przełącznika.
    Tego od tej strony nie widać bo jest (ma być) od strony ściany.
  • #12 20447922
    V_arcH
    Poziom 7  
    ta_tar napisał:
    V_arcH napisał:
    Tego od tej strony nie widać bo jest (ma być) od strony ściany.

wiem :) ale niestety nie mam jak zrobić zdjęcia od strony ściany, poniżej rysunek techniczny mojego zaworu, nic tam nie ma:
  • #13 20447937
    gregor124
    Poziom 28  
    Być może problem jest z instalacja (brak ) rurki zanurzeniowej. To by tłumaczyło dlaczego woda przelewa sie i nie dostaje do grzejnika.
    https://www.google.com/search?q=ZESTAW%20ZINT...#fpstate=ive&vld=cid:43058d1b,vid:nQF69H6io-s
    Biały plastikowy element na filmie
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #14 20447942
    V_arcH
    Poziom 7  
    gregor124 napisał:
    Być może problem jest z instalacja (brak ) rurki zanurzeniowej. To by tłumaczyło dlaczego woda przelewa sie i nie dostaje do grzejnika.
    https://www.google.com/search?q=ZESTAW%20ZINT...#fpstate=ive&vld=cid:43058d1b,vid:nQF69H6io-s
    Biały plastikowy element na filmie

Cytat:

Cały problem pojawił się w momencie gdy musiałem zdjąć grzejnik (panowie montowali lustro i przeszkadzał) i zamontować go ponownie. Wcześniej grzejnik grzał cały bez problemu, po ponownym zamontowaniu już nie chce.

Grzejnik grzał normalnie jeszcze 3 dni temu, ja go tylko odkręciłem od ściany i przykręciłem ponownie. Moim zdaniem problem leży w odpowietrzeniu, może zła kolejność czy cholera wie, nie myślałem że to ma jakiekolwiek znaczenie ale widać ma
  • #15 20447971
    gregor124
    Poziom 28  
    Jesli w odpowietrzeniu to lekko je otwórz na dłuższy czas. i zobacz czy grzejnik robi się cieplejszy.
    V_arcH napisał:

Cały problem pojawił się w momencie gdy musiałem zdjąć grzejnik (panowie montowali lustro i przeszkadzał) i zamontować go ponownie. Wcześniej grzejnik grzał cały bez problemu, po ponownym zamontowaniu już nie chce.

V_arcH napisał:

Grzejnik grzał normalnie jeszcze 3 dni temu, ja go tylko odkręciłem od ściany i przykręciłem ponownie. Moim zdaniem problem leży w odpowietrzeniu, może zła kolejność czy cholera wie, nie myślałem że to ma jakiekolwiek znaczenie ale widać ma

To w końcu po ponownym zamontowaniu (po montażu lustra) działał czy już nie ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 20448105
    damian0072015
    Poziom 24  
    @V_arcH Przy demontażu grzejnika, nie było przypadkiem sytuacji w której zawór termostatyczny mógł ulec uszkodzeniu? Jaka masz temperaturę powietrza w jego otoczeniu? Obłóż termostat zamrożonym żelem lub lodem, tak aby zmniejszyć temperaturę przez niego odczuwalną. I obserwuj (po chwili) czy grzejnik zaczyna robić się cieplejszy.
  • #17 20448154
    V_arcH
    Poziom 7  
    nie, nic takiego nie miało miejsca, z resztą teraz w ogóle całkiem odkręciłem głowice termostatyczną, więc powinien grzać z maksymalną mocą a nie grzeje.

Dodano po 7 [minuty]:

na jednym z forów w odpowiedzi na podobny przypadek znalazłem taki komentarz, co o tym sądzicie ? ma sens ? w sumie nie pamiętam jak ja go zalewałem.
  • #18 20448341
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1535
    Czy podczas ponownego montażu na pewno została założona ta rurka zanurzeniowa?
  • #19 20448380
    V_arcH
    Poziom 7  
    Zbigniew Rusek napisał:
    Czy podczas ponownego montażu na pewno została założona ta rurka zanurzeniowa?

demontaż polegał na odkręceniu tych dwóch śrub i mocowania do ściany, nie ruszałem zaworu bo i po co:
  • #20 20448406
    damian0072015
    Poziom 24  
    Czyli demontaż grzejnika musiałeś przeprowadzać jak nie było ciśnienia w rurach C.O.? Próbowałeś odpowietrzać grzejnik tą śrubą nad termostatem?
  • #21 20448427
    V_arcH
    Poziom 7  
    damian0072015 napisał:
    Czyli demontaż grzejnika musiałeś przeprowadzać jak nie było ciśnienia w rurach C.O.? Próbowałeś odpowietrzać grzejnik tą śrubą nad termostatem?

tak zakręciłem CO w mieszkaniu i zdjąłem grzejnik.

V_arcH napisał:

Grzejnik wg. mnie jest odpowietrzony, po odkręceniu odpowietrznika leci woda, nie ma żadnego bulgotania które sugerowało by że jest w nim powietrze.
  • #22 20448446
    damian0072015
    Poziom 24  
    No to powodem takiego stanu rzeczy musi być zapowietrzenie. Skoro nic innego nie ruszałeś. Albo musisz puścić więcej wody przez ten dedykowany odpowietrznik. Albo spróbować tą śrubą nad termostatem. Tak jak to się kiedyś robiło przy grzejnikach bez dedykowanego zaworu odpowietrzającego.
  • #23 20448706
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1535
    Widzę, że to w Krakowie. Nie mylę się?Może bym wpadł zobaczyć (zwłaszcza, gdy sa to okolice osiedla Ugorek - nie jeżdżę autem).
  • #24 20449081
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1665
    V_arcH napisał:
    na jednym z forów w odpowiedzi na podobny przypadek znalazłem taki komentarz, co o tym sądzicie ? ma sens ? w sumie nie pamiętam jak ja go zalewałem.

Nie skopiował się dołączony fragment z cytowanego postu. Uważam, że jest dokładnie odwrotnie niż w tym fragmencie.
    Z tego co napisałeś wynika, że zapowietrzony jest powrót z grzejnika i dlatego on nie grzeje. Nie wiem jak biegną rury CO i w jaki sposób napełniałeś ponownie układ centralnego w mieszkaniu, po założeniu grzejnika. Może pomogłoby zakręcenie wszystkich pozostałych grzejników, wtedy zwiększone różnica ciśnienia, może przepchnie zalegający pęcherz powietrza i ogrzewanie ruszy. Jak nie, to wg mnie, powinieneś ponownie zrobić to, co zrobiłeś przed zdjęciem grzejnika (spuścić wodę, może obejdzie się bez zdejmowania grzejnika). Po tej czynności, odkręcić odpowietrznik na tym grzejniku, prawdopodobnie trzeba będzie też odkręcić odpowietrzniki na innych grzejnikach, jak nie są automatyczne i zacząć napełniać układ przez odkręcenie zaworu na powrocie. Jak w odpowietrznikach pojawi woda to je zakręcić. Następnie odkręcić zasilanie i ponownie odpowietrzyć układ, ogrzewanie powinno ruszyć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z grzejnikiem drabinkowym Terma Marlin One, który przestał grzać po ponownym montażu. Rurki zasilające są ciepłe, ale sam grzejnik nie działa. Użytkownik przeprowadził odpowietrzanie, jednak nie zauważył poprawy. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia zaworu termostatycznego, ewentualnego zapowietrzenia instalacji oraz konieczności obecności rurki zanurzeniowej. Użytkownik potwierdza, że grzejnik działał poprawnie przed demontażem, co sugeruje, że problem może leżeć w niewłaściwym odpowietrzeniu lub uszkodzeniu zaworu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA