logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karcher HDS 11/18-4 S: Brak pobierania wody, pompa głębinowa, stacja uzdatniania, filtry czyste

artpaw5 22 Lut 2023 09:10 2805 7
REKLAMA
  • #1 20451990
    artpaw5
    Poziom 10  
    Witam. Myjka jak w temacie. Trzy letnia. Używana w gospodarstwie hodowlanym.
    Woda z własnej pompy głębinowej i stacją uzdatniania wody.
    Pompa nie pobiera wody. Po podłączeniu wody bezpośrednio do pompy działa poprawnie.
    Filtr przed pompą oraz filtr przed wężownicą czyste.
    Pompa była zażelaziona. Wszystko umyte w myjce ultradźwiękowej.
    Nie wiem już gdzie szukać usterki.
    Bardzo dziękuje za każdą podpowiedź.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20453769
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2555
    Na początek sprawdź filtr wody. Bywa że podczas czyszczenia wkład filtrujący wypada z obudowy filtra, kołnierz pomiędzy uszczelką a obudową. Ponieważ myjka pracuje na podciśnieniu, nie widać wycieku z filtra, a jedynie to że pompa ma problem z zaciągnięciem wody.
    Możesz jeszcze obejrzeć wąż od chemii oraz wąż od zbiornika wody. W zbiorniku lubi zbierać się piach.
    Zasilanie zbiornika wody odbywa się mechanicznym zaworem pływakowym.
  • REKLAMA
  • #4 20454604
    artpaw5
    Poziom 10  
    Zasilając z kranu podłączam wodę przed filtrem, a po odkręceniu węża od wody przed filtrem woda spływa swobodnie.
    Czy jest taka możliwość aby pompa nie pobierała wody przez usterkę regulatora ciśnienia w pompie?

Dodano po 1 [minuty]:

ppwielki napisał:
    Może elektrozawór na zasilaniu nie otwiera się ? Pompa działa czyli ominąłeś zawór lub inny czujnik .

Tam chyba nie ma żadnego elektro zaworu
  • REKLAMA
  • #5 20454658
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 287
    Nie będę się mądrzył bo tym sprzętem nie robiłem , co najwyżej jego ojcem sprzed 30 lat . Napisałeś , że pompa podłączona na krótko działa więc coś po drodze ominąłeś np. mikrowłącznik przy pompie (podejrzałem z rysunku) . Powodzenia
  • Pomocny post
    #6 20456152
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2555
    Przy uszkodzeniu regulatora ciśnienia nie miałbyś po prostu ciśnienia na lancy.
    Jak pisałem wcześniej, sprawdź czy wężykiem od chemii nie zaciąga lewego powietrza. Skoro uważasz że filtr jest szczelny, to sprawdź wąż od zbiornika wody. Rozumiem że zawór pływakowy działa prawidłowo i woda w zbiorniku pod dozownikiem zmiękczacza jest. Nie pamiętam czy w zbiorniku znajduje się jakaś filtracja czy jest bezpośredni wlot do króćca. Fakt jest taki, że zbiornik jest słabo osłonięty i zbiera się tam piach oraz inne zanieczyszczenia przenoszone wiatrem, przez co filtr na wlocie pompy jest zawsze usyfiony. Nie zdziwiłbym się jakby ktoś wyłowił stamtąd „ziomka”.
  • #7 20495215
    artpaw5
    Poziom 10  
    Myjka działa. Jako że w myjce nie była używana chemia do mycia, zaworek na wlocie do pomy nagwintowałem i zaślepiłem śrubą przykręconą na loctite, to samo z wężykiem który wchodzi w kruciec zasilający pompę.
    Jeszcze raz dziękuje wszystkim za pomoc, i życzę miłego weekend-u.
  • #8 20554898
    naprawnarzedzie
    Poziom 14  
    Ocena: 58
    Dla przyszłych borykających się z tym problemem, bardzo często uszkadza się pokrętło dozowania chemii, myjka zapowietrza się i nie wytwarza ciśnienia roboczego, wystarczy wyjąć oba króćce od chemii i włożyć je do wiadra z wodą, ponieważ myjka przepompowuję wodę przez to pokrętło cały czas, posiada 4 przyłącza, 2 od obiegu i po 1 od zbiornika chemii A i B, włączamy powinna zaciągnąć wodę i wytworzyć po chwili ciśnienie robocze. W pompie również jest zawór chemii który Kolega zaślepił i myjka zadziałała. Też należy go sprawdzić, w drugiej kolejności.
    Usterka pojawia się kiedy w zbiornikach na chemię skończył się płyn, a pokrętło było ustawione na "0"

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z myjką ciśnieniową Karcher HDS 11/18-4 S, która nie pobiera wody z własnej pompy głębinowej, mimo że działa poprawnie przy podłączeniu do zewnętrznego źródła wody. Filtry są czyste, a pompa była czyszczona ultradźwiękowo. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie elektrozaworu, filtrów, węży oraz regulatora ciśnienia. Ostatecznie problem rozwiązano przez zaślepienie zaworu na wlocie do pompy oraz wężyka chemii, co przywróciło prawidłowe działanie myjki. Dodatkowo, wskazano na możliwość uszkodzenia pokrętła dozowania chemii jako potencjalnego źródła problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA