Cześć, czytając chciałbym się podzielić inf. w podobnym przypadku może komuś pomoże.
Suzuki Grand Vitara 2. 1.9 d. Manualna skrzynia 3-drzwiowa
Samochód nie odpala, migają kontrolki napędów. Gdy przełączam, słyszę, że silniczek pracuje. Gdy odpiąłem akumulator i poruszałem bezpiecznikami, kablami w komorze silnika, to raz na jakiś czas odpalał, ale nawet wtedy migały kontrolki napędów plus ABS; dodatkowo wariowały wskazówki prędkościomierza i obrotomierza, nie załączała się klimatyzacja, nie pokazywało temp. zewnętrznej. I to wszystko wariowało, załączało się i wyłączało, jak już udało się silnik uruchomić. Gdy samochód gasiłem i chciałem ponownie zapalić, już nie mógł. Gdy znowu rozłączałem akumulator, dotykałem wiązek kabli i pukałem w bezpieczniki, za którymś razem znowu się udawało i objawy takie same. Sprawdziłem olej w reduktorze, myśląc, że jego mały stan może powodować zabezpieczenie, że nie odpala, ale to bzdura. Może w ogóle nie być oleju w reduktorze, a samochód musi odpalać; oczywiście uszkodziłby się reduktor, ale to nie powoduje nieodpalania samochodu. Kończąc, przypadkiem gdy jeden siedział w samochodzie obserwował lampki i zegary próbując odpalać, drugi dotykał i opukiwał wszystkie skrzynki z bezpiecznikami, ruszał przewodami i gniazdami w komorze silnika i w taki sposób znaleźliśmy powód, dlaczego samochód raz odpalał, raz nie. Okazało się, że gdy wyginaliśmy dość mocno trzy wtyczki — te szerokie od głównego sterownika po prawej stronie patrząc na silnik — samochód zaskakiwał i wszystko było ok. Po wypięciu i odkręceniu sterownika komputera głównego okazało się, że ktoś już próbował go naprawiać. Uznałem, że trzeba nowy sterownik. Po zamówieniu przez internet takiego samego sterownika o takich samych nr trzeba jeszcze było wysłać stary sterownik, żeby szpec zmapował, dostosował nowy sterownik; jeśliby się tego nie zrobiło, nawet nowy o takim samym nr nie zgra się w samochodzie i nie odpali. Jak przyszedł ten nowy, po włożeniu wszystko wróciło do normy. Szpec określił, że w moim starym sterowniku albo wilgoć, albo usterka uszkodziła główny procesor, siając prąd po całym sterowniku i powodując wariowanie tych podzespołów. Awaria usunięta. Może komuś pomoże mój przypadek