logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Fabia 1 1.9 SDI - Problem z wspomaganiem: przegniła wiązka, wyciek z maglownicy, błąd

pucer198 28 Lut 2023 09:46 3612 12
  • #1 20462392
    pucer198
    Poziom 3  
    Witam mam problem ze wspomaganiem w mojej skodzie Fabii 1 z silnikiem 1.9 sdi. Cztery miesiące temu przestało działać wspomaganie w mojej skodzie. Usterką okazała się przegnita wiązka. Po wymianie było wszystko ok przez miesiąc, aż przestało znowu działać. Tydzień temu podszedłem z powrotem do tego tematu. Mechanik stwierdził brak płynu w zbiorniczku i spory wyciek z maglownicy. Magiel został wymieniony a wspomaganie nadal nie chodzi. Wyskakuje jakiś błąd. I odsyła mnie mechanik do elektryka. Elektryk stwierdził nie sprawdzając błędów że pewnie zapowietrzony układ, albo pompa siadła i odsyła mnie do mechanika. Podsumowanie: skoda nie ma wspomagania, załącza się na parę sekund pompa, po dłuższym postoju wspomaganie działa przez parę sekund. Głośno pracuje przy tym. Obecnie jeżdżę i kręcę że niby zapowietrzona tak już 2 dni. Czujnik skrętu był podmieniany na inny. Jakieś pomysły? Dodam jeszcze że na desce nic się nie zapala i wspomaganie jest elektryczne.
  • #2 20462517
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 614
    Witam.
    Tam jest pompa elektryczno-hydrauliczna.
    Ważnym kryterium jest stan akumulatora i alternatora. Zapytaj czy to sprawdzali.
    Pozdrawiam.
  • #3 20462571
    pucer198
    Poziom 3  
    Akumulator w grudniu wymieniony na nowy. Przy wymianie było mierzone i podobno ładowanie w normie.
  • #4 20462623
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3286
    Niestety zbiornik z płynem wspomagania jest pod akumulatorem. Trzeba go wyjąć i zdemontować filtr powietrza, plus podstawę akumulatora. Dosłownie 6 śrub m6 (na klucz 10) i jedna m8 (trzymająca akumulator na klucz 13). Pod podstawą jest zielony korek. Bo wygląda na niski stan płynu stąd głośna praca i działanie tylko przez kilka minut.
  • #5 20462712
    pucer198
    Poziom 3  
    Mechanik jak mówił żeby jeździć i odpowietrzać to kazał sprawdzać stan płynu. Zbiorniczku pełny nawet nic nie ubywa. Sprawdzany wczoraj wieczorem stan.
  • #6 20462718
    sigwa18
    Poziom 43  
    Do odpowietrzenia wystarczy podnieść auto lub same przednie koła i przekręcić kierownicą w lewo na max i prawo na max kilka razy. Potem odpalenie ,by pompa pracowała i tak samo. Po takim zabiegu całe powietrze z układu powinno się wydostać. Jak dalej jest problem to raczej pompa ucierpiała na tym chwilowym braku płynu.
  • #7 20462730
    pucer198
    Poziom 3  
    Dzięki za podpowiedź wrócę z pracy zrobię tak jak napisałeś. Jak nie pomoże to jutro wjadę do innego elektryka.
    .
  • #8 20462845
    sigwa18
    Poziom 43  
    To jeszcze przed odpaleniem sprawdź poziom płynu. Tak samo po kręceniu na odpalonym czy nie ma piany w zbiorniczku.
  • #9 20463136
    pucer198
    Poziom 3  
    Pod akumulatorem korek ulany tak jakby wywalił góra możliwe bo byloprzelane prawie full. Teraz jest znacznie mniej sięga ledwo skali na korku. Po odpaleniu i kreceniu jest delikatna piana czyli pewnie powietrze. Póki co kręcę dalej bo mam go na klockach i nie wiem czy coś pomogło.

Dodano po 1 [godziny] 34 [minuty]:

Zmiana była taka że pompę było słychać z minute ale ciszej i dłużej niż zwykle 5 sek. Ujechałem może z 500 metrów i ucichła a wraz z nią siadło wspomaganie. Wynikało znów płyń tym odpowiecznikiem bo maska i osłona od lampy aż kąpało. Przy odpowietrzaniu dolałem z 100-150 mililitrów płynu bo pobrało.
  • #10 20463332
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 614
    Witam.
    Do kogoś kto to bardziej zna - jest możliwość pomylenia przewodów hydraulicznych podczas wymiany maglownicy?

Wiem z autopsji ale to był Fiat pomylono kolory płynu podczas dolewania i pompa siadła.

Pozdrawiam.
  • #11 20463576
    szczegul21
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam. Diagnostyka komputerem i odczyt błędów. Sterowanie silnika pompy jest na mosfetach. Pompa przytarta i zbyt duży pobór prądu, rozłącza zabezpieczenie. Prawdopodobne że pompa wspomagania do wymiany. Ale najpierw diagnostyka.
  • #12 20463944
    sigwa18
    Poziom 43  
    Michał_74 napisał:
    Witam.
    Do kogoś kto to bardziej zna - jest możliwość pomylenia przewodów hydraulicznych podczas wymiany maglownicy?

Wiem z autopsji ale to był Fiat pomylono kolory płynu podczas dolewania i pompa siadła.

Pozdrawiam.

To jest tak jak z wymianą oleju w skrzyniach automatycznych. Raczej była na wykończeniu a nowy płyn lub proces wymiany ją dobił.

Co do przypadku autora raczej pompa się przytarła i jest mechanicznie uszkodzona. Można by się podłączyć np VCDS-em i sprawdzić jaki prąd pobiera na postoju lub zmierzyć miernikiem cęgowym. Ale wartość powyżej 15-20 A (obstawiam że będzie bliżej lub nawet ponad 50A) bez kręcenia kierownicą będzie świadczyć o zatartej pompie.
  • #13 20499575
    pucer198
    Poziom 3  
    Witam przyczyną okazała się pompa . Wymieniona na inną działa wszystko poprawnie . Dziękuję za pomoc pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z elektrycznym wspomaganiem w Skodzie Fabii 1 z silnikiem 1.9 SDI. Po wymianie przegnitej wiązki i maglownicy wspomaganie nadal nie działało, a mechanik zasugerował sprawdzenie poziomu płynu oraz odpowietrzenie układu. Po kilku próbach odpowietrzenia i sprawdzeniu poziomu płynu, użytkownik zauważył, że pompa działała przez krótki czas, ale problem powrócił. Ostatecznie, po diagnostyce, stwierdzono, że przyczyną usterki była uszkodzona pompa wspomagania, która została wymieniona, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA