logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Licznik DTSU-666 250A i ograniczenie wypływy energii do sieci

djm 02 Mar 2023 21:04 1416 6
REKLAMA
  • #1 20466761
    djm
    Poziom 26  
    Ocena: 8
    Witam,
    klient już posiada instalację PV ale jest konieczność dołożenia drugiej, stąd takie pytanie:
    czy ma ktoś wiedzę lub doświadczenie w zakresie ograniczania wypływy do sieci tak żeby nie przekraczała ona 50kW?
    Wiem, że np Sofar posiada ARPC. Ale instalacja ma być oparta o falownik HUAWEI i nie wiem czy w połączeniu z licznikiem DTSU-666 250A+przekładniki będzie on w stanie ograniczać wypływ do sieci?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20467510
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1021
    djm napisał:
    instalacja ma być oparta o falownik HUAWEI

W moim Huawei-u po zalogowaniu się do niego są takie opcje jak poniżej, może one by pomogły w temacie, zaznaczę tylko że mój Huawei to falownik 1 fazowy, jak wygląda to w 3 F to nie wiem.

Licznik DTSU-666 250A i ograniczenie wypływy energii do sieci Licznik DTSU-666 250A i ograniczenie wypływy energii do sieci Licznik DTSU-666 250A i ograniczenie wypływy energii do sieci
  • REKLAMA
  • #5 20468349
    proofbit
    Poziom 13  
    dziękuję za podpowiedź, o ile na filmie pokazane jest procentowe ustawienie wypływu do sieci o tyle jest tam też parametr "kontrola stałej wartości mocy czynnej" - więc może tam da się ustawić max 50kW...
  • REKLAMA
  • #6 20468395
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1021
    proofbit napisał:
    jest tam też parametr "kontrola stałej wartości mocy czynnej"

Zgadza się, jest taka możliwość, w jednofazowym jest tak jak poniżej, w 3F pewnie nazywa się ta opcja trochę inaczej.

Licznik DTSU-666 250A i ograniczenie wypływy energii do sieci Licznik DTSU-666 250A i ograniczenie wypływy energii do sieci
  • #7 20471362
    proofbit
    Poziom 13  
    Ten parametr który pokazujesz daje możliwość ograniczenia produkcji mocy czynnej przez falownik, u mnie sytuacja jest inna - jest już jeden falownik, który produkuje energię teraz jest konieczność dołożenia drugiego, a chodzi o to że huawei ma badać sumaryczną ilość wypływu energii przy liczniku "na zewnątrz" i jeśli przekracza 50kW ogranicza moc produkcji jednego z nich. Czyli jeśli jeden produkuje na 100% to drugi (huawei) ma się dostosować żeby przypadkiem wypływ sumaryczny był mniejszy niż 50kW.

Podsumowanie tematu

✨ Klient posiada instalację PV i planuje dodać drugą, z koniecznością ograniczenia wypływu energii do sieci do 50 kW. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z falownikami HUAWEI oraz innymi markami, takimi jak Fronius i Solaredge, które dobrze współpracują z własnymi licznikami. W przypadku falownika HUAWEI istnieją opcje umożliwiające kontrolę mocy czynnej, co może pomóc w dostosowaniu produkcji energii. Istnieje potrzeba, aby falownik HUAWEI monitorował sumaryczny wypływ energii, aby dostosować moc produkcji w przypadku przekroczenia 50 kW.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA