logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fotowoltaika a kontrola energii zużytej i wyprodukowanej

ak6 04 Paź 2019 10:11 15147 20
  • #1 18201030
    ak6
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Witajcie.
    Zakończyłem niedawno prace nad instalacją PV.
    Jak wiadomo trzeba poczekać jeszcze na papiery i zmianę licznika z ZE.
    Chciałbym potestować swoją instalację i do momentu wymiany licznika korzystać już z PV. Czy jest to możliwe?

Po uruchomieniu instalacji falownik informuje mnie, że całą wyprodukowaną energię pcha do sieci energetycznej a do domu nic.
    Z czego to może wynikać?

Falownik: StecaGrid 4213
    Panele: Amerisolar AS-6P30-285W
    Licznik: Apator Corax 3'
  • #2 18201045
    ZariPl
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    No ale jak inwerter ma wskazać ile idzie w domu a ile w sieć? Wskazuje raczej tylko produkcję? Chyba że ten model ma możliwość takiego wpięcia?
  • Pomocny post
    #3 18201048
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1303
    Falownik nie może sam sobie decydować co robi z energią, całą wyprodukowaną wrzuca w instalację wewnętrzną, a nadmiar nad bieżącym zużyciem urzadzeń domowych przekazywany jest do sieci energetycznej.
    Jeżeli nie masz licznika dwukierunkowego, a masz elektroniczny, to ci zaliczy nadprodukcje jako zużycie, jeżeli masz tarczowy, bedzie sie cofał, co wiąże sie z karami bo jest to traktowane jak kradzież prądu.

Pozdrawiam
  • #4 18201068
    ak6
    Poziom 31  
    Slawek K. napisał:
    Jeżeli nie masz licznika dwukierunkowego, a masz elektroniczny, to ci zaliczy nadprodukcje jako zużycie

Mam elektroniczny. Czyli mam też odpowiedź. Nie używać do zmiany licznika :)

ZariPl napisał:
    No ale jak inwerter ma wskazać ile idzie w domu a ile w sieć?

Nie wiem. Nie znam się ;)

Natomiast pokazuje coś takiego:

• #5 18201166
    ZariPl
    Poziom 12  
    Ale żeby inwerter wskazywał że coś idzie w dom instalacja domowa musiałaby być podłączona przez ten inwerter, czyli sieć-inwerter-dom. A zapewne tak nie masz i wskazuje 0. Pytanie tylko gdzie jest różnica między pomiarem z paneli a tym co oddane do sieci.
  • #6 18201192
    jurkuc
    Poziom 28  
    Ocena: 315
    Różnica jest wykorzystywana przez sam inwerter, którego sprawność w tym przypadku osiąga wielkość ok. 91 %. Moc na wejściu DC to zwykły iloczyn Udc x Idc natomiast na wyjściu jest moc po transformacji DC/AC
  • #7 18201214
    ZariPl
    Poziom 12  
    To wszystko wyjaśnia, nie mam inwertera z wyświetlaczem więc się nie orientuję.
  • #8 18201580
    ak6
    Poziom 31  
    ZariPl napisał:
    Ale żeby inwerter wskazywał że coś idzie w dom instalacja domowa musiałaby być podłączona przez ten inwerter, czyli sieć-inwerter-dom

To urządzenie chyba nawet nie ma takiej możliwości.
    Więc skąd takie funkcje na wyświetlaczu? Zna ktoś konkretnie tą rodzinę inwerterów i wie o co z tym chodzi?
  • #9 18201971
    MichałS
    Poziom 36  
    Ocena: 691
    Krótkie odpytanie googla i mamy:
    "StecaGrid SEM (Smart Energy Management) oferuje różnie opcje realizacji zarządzania energią w instalacji z systemem fotowoltaicznym. Z oprogramowaniem wersji 3.0, zasilanie w punkcie przyłączenia do sieci może być ograniczone do regulowanej wartości. Dane są odczytywane z dodatkowego licznika energii przez przewód SO. To pozwala na różny podział energii z paneli PV zużywanej w domu i tej oddawanej do sieci. Za pomocą tych danych, StecaGrid SEM monitoruje połączenia w domowej instalacji i zapewnia, że do sieci przesyła się nie więcej niż 70% uzysków z paneli PV. Wartość tą można regulować tak, by energia oddawana do sieci była redukowana do zera, a całość z paneli PV była zużywana przez odbiorniki zarządzane przez StecaGrid SEM. W razie potrzeby, StecaGrid SEM redukuje także moc wyjściową inwerterów. Indywidualne tryby działania są wybrane i zdefiniowane w darmowym oprogramowaniu na komputer StecaGrid. Do StecaGrid SEM można podłączyć do 10 inwerterów poprzez interfejs RS485."

Zatem mamy coś w rodzaju watroutera.
  • #10 18204110
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 181
    ak6 napisał:
    ZariPl napisał:
    Ale żeby inwerter wskazywał że coś idzie w dom instalacja domowa musiałaby być podłączona przez ten inwerter, czyli sieć-inwerter-dom

To urządzenie chyba nawet nie ma takiej możliwości.
    Więc skąd takie funkcje na wyświetlaczu? Zna ktoś konkretnie tą rodzinę inwerterów i wie o co z tym chodzi?

proszę zajrzeć do instrukcji falownika
    to wskazywania zużycia domu potrzebny jest licznik Modbus RTU wpięty do instalacji domowej.

• #11 18204211
    ak6
    Poziom 31  
    Ma ktoś z was doświadczenie w tej kwestii?
    Jak uważacie, czy warto o to zawalczyć czy to trochę taki kwiatek do kożucha?
  • #12 18204279
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 181
    Będziesz miał większa kontrolę ile dom zjada itp..
    ale to musi ktoś zobaczyć czy technicznie jest możliwość zainstalowania licznika.
  • #13 18206155
    MichałS
    Poziom 36  
    Ocena: 691
    ak6 napisał:
    Ma ktoś z was doświadczenie w tej kwestii?
    Jak uważacie, czy warto o to zawalczyć czy to trochę taki kwiatek do kożucha?

Warto mieć "własny" dwukierunkowy licznik na wejściu RG. Po pierwsze można porównać produkcję wskazywaną przez licznik ZE. Po drugie pomaga w określeniu i poprawieniu konsumpcji własnej. I po trzecie można "wytropić" największe pożeracze prądu.
  • #14 18451657
    alienone
    Poziom 11  
    Ocena: 73
    Jako prosument w pierwszej kolejności zużywasz wyprodukowaną energię ,nadwyżka się odkłada jako produkcja indeks 2.8.0 później możesz ją wykorzystać ale nie w100%
  • #15 18812083
    ak6
    Poziom 31  
    Temat dodatkowego licznika na razie odpuściłem z powodu sporych kosztów.

Natomiast pojawiają się na rynku rozwiązania "zastępcze"
    np:
    https://www.ceneo.pl/84865461
    https://onemeter.com/pl/
    https://www.emag.pl/inode-energy-meter-monito...-energii-fotorezystor-ino-09929/pd/DVRFS4BBM/
    https://pvmonitor.pl/

Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenie w tym względzie?

Potrzebuję proste rozwiązanie. W miarę tanie urządzenie, które powie mi jaką mam w danym momencie nadprodukcję. Czy mogę włączyć np dodatkowe ogrzewanie elektryczne w domu lub inne urządzenie, żeby nie zostawiać nadwyżek dla PGE.
  • #16 18812137
    Erik1146
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Do tego falownika nie ma podłączonych przekładników prądowych?

U siebie w domu posiadam SolarEdge SE8K z przekładnikami prądowymi na wejściu RG i wszystko sam oblicza, ile energii zużywa się w domu, a ile oddaje do sieci.
  • #17 18812140
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4313
    ak6 napisał:
    Czy mogę włączyć np dodatkowe ogrzewanie elektryczne w domu lub inne urządzenie, żeby nie zostawiać nadwyżek dla PGE.
    Bawi mnie obawa przed pozostawieniem nadwyżek PGE wyrażana nie tylko przrz ciebie ale i przez innych forumowiczów.
    Domyślam się, że chodzi o "słynne" 20%
    Przelicz to na ilość złotówek w skali roku a potem zastanów się czy warto włączyć dodatkowe ogrzewanie elektryczne.
    Może okazać się, że bardziej opłaca się oddać prąd do sieci niż włączać dodatkowe ogrzewanie.
  • #18 18812269
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 869
    Erik1146 napisał:

U siebie w domu posiadam SolarEdge SE8K z przekładnikami prądowymi na wejściu RG i wszystko sam oblicza, ile energii zużywa się w domu, a ile oddaje do sieci.

Te przekładniki masz podłączone bezpośrednio do Twojego SolarEdge SE8K czy do dodatkowego licznika np K2-MB-3Y400-WND-S ?
    a jaki to OSD?
  • #19 18812334
    Rhaavir
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    Na 100% ma podłączone przekładniki do licznika Solaredge - od ponad 2 lat nie ma możliwości podłączenia innego licznika niż licznik SE. Zostało to wyłączone w sofcie - dotyczy to i "starych" SE z wyświetlaczami jak i "nowych" bez wyświetlaczy - jak mamy stary soft to działa. Tak więc jedyna możliwość podłączenia licznika do falownika SE to licznik SE np. SE-WND-3Y400 i dedykowane przekładniki np. SE ACT-0750-50 - bo 50A to najmniejszy przekładnik a w domu raczej 100 czy 250A nie mamy. :)
    Tu Solaredge dał plamę i od ponad dwóch lat obiecują, że przywrócą możliwość użycia liczników S0.

Co do instalacji PV - ZAWSZE czekamy z włączeniem na wymianę licznika - pomijając kwestje finansowe - płacicmy za "oddaną" moc - to energetyka może nas ukarać.

Sterowanie - najprościej, montujemy dowolny dwukierunkowy licznik z MODBUS'em, montujemy dowolny sterownik i mamy sprawę załatwioną - np. na Arduino można to zrobić. Arduino może odczytywać po Modbus'ie dane zarówno z falownika (Modbus po TCPIP lub RS485) i z licznika - następnie załączać urządzenia. Czy jest sens się tak "bawić" ? Ja uważam, że nie - no chyba, że mamy instalację Smart House - wtedy ona nam załatwia sprawę.
  • #20 18812432
    ak6
    Poziom 31  
    Erik1146 napisał:

Nie

vodiczka napisał:
    Bawi mnie obawa przed pozostawieniem nadwyżek PGE wyrażana nie tylko przrz ciebie ale i przez innych forumowiczów.

A mnie nie...
    vodiczka napisał:
    Domyślam się, że chodzi o "słynne" 20%

No właśnie nie.
    Instalację mam od jesieni zeszłego roku. Nie wiem jeszcze w jakim stopniu będzie się bilansowała. A ponieważ mam bardzo utrudniony dostęp do licznika to szukam metody na łatwą i tanią kontrolę.
    Jeśli stwierdzę, że jest zapas, zmienię np metodę ogrzewania CWU na prąd z gazowego. Piec już mam do wymiany i czas zacząć o tym myśleć.
    Tak więc jeśli masz tylko "bawić się" kosztem piszących to może lepiej nic nie pisz...

Rhaavir napisał:
    Sterowanie - najprościej, montujemy dowolny dwukierunkowy licznik z MODBUS'em, montujemy dowolny sterownik i mamy sprawę załatwioną - np. na Arduino można to zrobić. Arduino może odczytywać po Modbus'ie dane zarówno z falownika (Modbus po TCPIP lub RS485) i z licznika - następnie załączać urządzenia.

Na początku myślałem o podobnych rozwiązaniach, ale stwierdziłem, że nie bardzo ma to sens.
    Jak wyżej napisałem, szukam raczej prostego rozwiązania do monitoringu produkcji i zużycia bez podchodzenia do licznika.
  • #21 18812498
    Erik1146
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Rhaavir napisał:
    Na 100% ma podłączone przekładniki do licznika Solaredge - od ponad 2 lat nie ma możliwości podłączenia innego licznika niż licznik SE. Zostało to wyłączone w sofcie - dotyczy to i "starych" SE z wyświetlaczami jak i "nowych" bez wyświetlaczy - jak mamy stary soft to działa. Tak więc jedyna możliwość podłączenia licznika do falownika SE to licznik SE np. SE-WND-3Y400 i dedykowane przekładniki np. SE ACT-0750-50 - bo 50A to najmniejszy przekładnik a w domu raczej 100 czy 250A nie mamy. :)

Dokładnie tak jest. :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakończył instalację systemu fotowoltaicznego (PV) i pyta o możliwość korzystania z wyprodukowanej energii przed wymianą licznika. Otrzymuje informacje, że falownik (StecaGrid 4213) nie może samodzielnie decydować o kierunku energii, a nadmiar produkcji jest przesyłany do sieci, co może być problematyczne bez licznika dwukierunkowego. Użytkownicy sugerują, że do monitorowania zużycia energii w domu potrzebny jest dodatkowy licznik Modbus RTU. Wskazują również na możliwość zastosowania rozwiązań alternatywnych do monitorowania nadprodukcji energii, takich jak urządzenia do pomiaru zużycia energii. Dyskusja porusza również kwestie związane z opłacalnością oddawania energii do sieci oraz kontrolą zużycia energii w gospodarstwie domowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA