logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Problem: Pickit2 klon uszkadza osccal w PIC12F675, naprawa nieudana, alternatywne programatory PIC

slaw0 05 Mar 2023 17:09 396 1
REKLAMA
  • #1 20471067
    slaw0
    Poziom 16  
    Ocena: 112
    Problem polega na tym, że programator pickit2 klon, ale różni się od oryginału tylko brakiem eepromów, uszkadza osccal w pic12f675. Dzieje się tak co któreś programowanie.
    Zapisuje 0000 albo 3FFF. Mimo to, że program ma opcję zapisu nowej wartości osccal, funkcja ta nie działa. Wyświetla, że zapisał a mimo to wartość się nie zmienia. Sprawdzane na 5 szt pic12f675 oraz na kilku device file znalezionych w necie. Opcja auto regeneracji też nie działa. Czasem wyświetli, że nie może zregenerować, a czasem, że zregenerował, ale osccal zostaje 0000.
    Dodam, że wszystkie 5 szt udało mi się naprawić programem picpgm, ale musiałem skorzystać ze starego komputera kolegi z portem com.
    Nie ukrywam że wolałbym gdyby to działało z pickit2.
    Czy ktoś z kolegów miał taki problem i może zna rozwiązanie?
    Czy problem leży w device file czy może w oprogramowaniu?
    Może ktoś zaproponuje jakiś dobry darmowy nadal rozwijany programator do pic?
    06.03 2023
    Trochę poczytałem i jest szansa na normalne działanie, ale potrzebny jest program w starszej wersji poniżej 2.61, np 2.50 2.55. Jeśli ktoś ma to proszę o zamieszczenie.
    Przypomniała mi się jeszcze jedna sytuacja z pic16f877a. Przy włączonej autodetekcji chipa, przy uruchomieniu programu z podłączonym chipem uszkadzał program we flashu (krzaki na wyświetlaczu). Po ponownym wgraniu flash wszystko ok, aż do następnej autodetekcji przy starcie programu.
  • REKLAMA
REKLAMA