logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowy router z obsługą T-mobile LTE i wejściem na kartę dla dużego obciążenia domu

Kokoskoczek 09 Mar 2023 20:56 648 16
REKLAMA
  • #1 20478207
    Kokoskoczek
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam,
    mam w domu 2 internety, jeden radiowy od lokalnego prywaciarza, i drugi od T-mobile LTE bez limitu. Dlaczego 2? Bo oba w mojej miejscowości lekko mówiąc działają tak se i połowa domu działa na jednym i druga na drugim. Niestety od jakiegoś czasu działają tak, że przez 1/2 tygodnie oba mają przyzwoitą prędkość, by przez następne 2 tygodnie działały katastrofalnie. Odkryłem, że bardzo możliwe, że składa się na to obciążenie routerów, oraz to, że oba się chyba nawzajem "zagłuszają". Chciałbym więc spróbować przejść na 1 router i wymienić go na taki, który wytrzyma obciążenie całego domu. Chodzi dokładniej o ten z T-mobile, który działa na kartę, więc nowy musi mieć wejście na kartę. Mój router to ZTE MF286 i ma antenę zewnętrzną Dual LTE1800-2600MHz 17dBi z Cybertecha. Miałem już tutaj parę postów odnośnie tych urządzeń więc podsyłam linki:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3836599.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3903095.html
  • REKLAMA
  • #2 20478827
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 656
    Ile masz urządzeń w domu?
  • #3 20479004
    Kokoskoczek
    Poziom 4  
    Tak z 8 telefonów 3 kompy z internetem na kabel i laptop pod wifi.
  • #4 20479092
    hindoos
    Poziom 36  
    I skąd pomysł, że to jest "spore obciążenie" które powoduje zastój obu sieci? Czy pisząc "obciążenie" masz na myśli zasięg wifi?
    Czy urządzenia są podłączone jednocześnie do obu urządzeń, czy np. połowa jest do jednego a połowa do drugiego routera?
    Co do "wzajemnego zagłuszania" - zainstaluj program inSSIDer i sprawdź na którym kanale nadają oba routery. Być może wystarczy przestawienie jednego z urządzeń na inny kanał.
  • REKLAMA
  • #5 20479151
    Kokoskoczek
    Poziom 4  
    Bo jak wyłączam całkiem od prądu ten router od lokalnego dostawcy, to ten od T-mobile zazwyczaj zaczyna działać o wiele lepiej, ale jak przepnę kable z tamtego do tego od t-mobile to od razu zaczyna działać gorzej. Głównie zależy mi na stabilności połączenia do gier i dla porównania przed włożeniem kabli jest tak 50/70ms a po włożeniu skacze do 300/400ms. Na Inssiderze nie dam rady sprawdzić, bo chyba on działą na wifi, a komputer ma internet tylko na kablu.
  • #6 20479160
    hindoos
    Poziom 36  
    Ale laptop ma wifi no i telefony mogą skorzystać np. z tego programu https://play.google.com/store/apps/details?id=net.techet.netanalyzerlite.an

Kokoskoczek napisał:
    ale jak przepnę kable z tamtego do tego od t-mobile to od razu zaczyna działać gorzej.

które kable z którego gniazda wpinasz gdzie dokładnie do routera T-mobile?
    Napisz konkretnie modele obu routerów
  • #7 20479494
    Kokoskoczek
    Poziom 4  
    Jeden router od T-mobile to ZTE MF286, a drugi to netis wf2419 (tak wiem, że staroć ale nigdy jakoś nie mieliśmy potrzeby upgradować akurat tę sieć). Zapomniałem jeszcze dodać, że do tego netisa jest jeszcze podłączony inny router tp link wr841n, który jest oddalony od reszty, aby najdalszy pokój w budynku miał wifi. Kable odpiąłem ze slotów LAN na sloty LAN w ZTE.
    Jak się nazywa parametr, który określa kanał wifi w tym network analyzerze?
  • #8 20479852
    hindoos
    Poziom 36  
    Kokoskoczek napisał:
    Kable odpiąłem ze slotów LAN na sloty LAN w ZTE.

Czekaj, czyli zrobiłeś tak?

Netis (LAN) --- (LAN) ZTE 

?
  • REKLAMA
  • #9 20480814
    Kokoskoczek
    Poziom 4  
    Tak, z lana netisa na lan zte
  • #10 20483668
    hindoos
    Poziom 36  
    No to nic dziwnego że sieć wariowała, nie można tak podłączać :) co chciałeś osiągnąć?
  • #11 20484106
    Kokoskoczek
    Poziom 4  
    Chciałem, żeby routery i komputery które były podłączone do netisa teraz były podłączone do ZTE
  • #12 20484199
    hindoos
    Poziom 36  
    W dużym uproszczeniu mówiąc - nie da się tego łatwo zrobić. Musisz przepiąć ręcznie każde urządzenie do drugiego routera bo to router musi nadać temu urządzeniu adres z własnej puli i nikt mu się nie może wtryniać do tego procesu.
  • #13 20484480
    Kokoskoczek
    Poziom 4  
    Czyli jak powinienem to załątwić?
  • #14 20484604
    hindoos
    Poziom 36  
    Po pierwsze musisz znaleźć przyczynę problemów z pingiem. Wytypuj jedno urządzenie na którym będziesz robić test. Rozłącz wszystkie urządzenia od internetu (wyłącz wifi, odepnij przewody tam gdzie masz podłączenie przez LAN). Ma zostać 1 router podłączony do 1 urządzenia. Router od drugiego operatora też musisz odłączyć żeby nic na pewno nie zakłócało. Testy możesz robić przez grę (mówisz o pingu w grach) lub przez stronę np. speedtest.net

Po przeprowadzeniu testu, to samo urządzenie odłącz od routera, włącz drugi router, przepnij to urządzenie i powiel test. To da Ci informację w jakich godzinach jak sobie radzą różni operatorzy.
    W ten sposób będziesz w stanie porównać osiągi na przestrzeni dnia.

I dopiero bazując na tych informacjach można zacząć wyciągać wnioski.
  • REKLAMA
  • #15 20488136
    Kokoskoczek
    Poziom 4  
    Tak to już dawno sprawdzałem i jest po prostu lepiej, mniejszy ping i tak nie szarpie, ale też często są albo skoki pingu, albo pakiet losty.
  • #16 20488322
    hindoos
    Poziom 36  
    Sprawdzałeś obu dostawców przy odłączonych wszystkich innych urządzeniach?
  • #17 20492481
    Kokoskoczek
    Poziom 4  
    Wydaję mi się, że tak, ale nie jestem pewny. Mogę zrobić to jeszcze raz ale w weekend, żeby o jakichś względnie normalnych godzinach to zrobić, a w tygodniu nie mam czasu za bardzo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dwa routery: ZTE MF286 od T-mobile oraz Netis WF2419, co prowadzi do problemów z obciążeniem i zakłóceniami w sieci. Po wyłączeniu jednego z routerów, drugi działa lepiej, co sugeruje wzajemne zakłócanie. Użytkownik planuje przejść na jeden router, który obsłuży cały dom, z wejściem na kartę SIM. W dyskusji poruszono kwestie związane z obciążeniem sieci, stabilnością połączenia, pingiem oraz testowaniem wydajności obu dostawców internetu. Użytkownik został zachęcony do przeprowadzenia testów z odłączonymi urządzeniami, aby zidentyfikować przyczyny problemów z pingiem i stabilnością.
REKLAMA