logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router ZTE MF286-C3AC25 / T-Mobile: Wachania sygnału LTE, Netflix i rozwiązania w Piszu

walgrad 12 Gru 2022 11:25 858 13
REKLAMA
  • #1 20330864
    walgrad
    Poziom 4  
    Witam, od jakiegoś czasu mam problemy ze stabilnością internetu domowego LTE, głównie z oglądaniem Netflixa.
    Występują duże wachania sygnału sieci chociaż w pobliżu (ok. 700 m.) mam 2 maszty sieciowe od t-mobile. Mieszkam w Piszu na Mazurach i wcześniej wyszło sieciowcom z t-mobile, że ktoś zakłócał sygnał, ale jakoś to zlikwidowali i jakiś czas było spokojnie. Teraz sprawa idzie dalej od nowa, ale t-mobile twierdzi, że sptawdzali i wszystko jest ok. Netflix jednakże często mi melduje brak połączenia z internetem. Co z tym fantem mogę zrobić?
    Załączam dwa testy (zrzuty ekranu) z wczorajszego wieczoru. Byłbym wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam. Router ZTE MF286-C3AC25 / T-Mobile: Wachania sygnału LTE, Netflix i rozwiązania w Piszu Router ZTE MF286-C3AC25 / T-Mobile: Wachania sygnału LTE, Netflix i rozwiązania w Piszu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20330912
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5769
    Zmienić dostawcę internetu bo T-mobile dyma cię aż miło, najpierw standardowa śpiewka o zakłócaniu sygnału nie majaca oczywiście nic wspólnego z prawdą a teraz jak ta płyta jest zgrana to wszystko jest OK choć stacja bazowa NetWorks z której korzysta jest zatkana wieczorami na maksa.
    Z którego BTS-a korzystasz teraz na tym zabytkowym MF286, na jakim paśmie / agregacji 2 pasm, jakie parametry sygnału na nich, z tego BTS-a i sektora to raczej nie uzyskasz normalnych prędkości.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20347266
    walgrad
    Poziom 4  
    Witam i dzięki za odpowiedź. Nie jestem taki bystry w tych sprawach i kilka rzeczy nie ogarniam:
    Zmienić dostawcę internetu to nie taka prosta sprawa, musiałbym mieć jakieś mocne argumenty. Może wymiana tego muzealnego routera MF286 mogłaby pomóc? Z którego BTS-a korzystam i na jakim paśmie, tego również nie wiem (gdzie to sprawdzić). Zgłosiłem im znowu swoją sprawę, coś tam podobno znaleźli, podobno naprawili, 2 - 3 dni było w miarę dobrze, ale teraz znowu to samo. Jestem ich klientem od samego początku, jak powstali. Teraz kładą u nas nową ulicę (remont) ze światłowodem i obiecują, że na pewno będzie wszystko dobrze, ale to jeszcze potrwa co najmniej do połowy przyszłego roku. Wcześniej zawsze miałem dojście do ustawień routera poprzez adres IP, teraz ten dziad MF286 nie chce mnie tam wpuścić. Mam jeszcze poprzedni router Huawei, może on byłby lepszy? Jest złączone foto. Router ZTE MF286-C3AC25 / T-Mobile: Wachania sygnału LTE, Netflix i rozwiązania w Piszu
  • #4 20357431
    walgrad
    Poziom 4  
    walgrad napisał:
    Witam i dzięki za odpowiedź. Nie jestem taki bystry w tych sprawach i kilka rzeczy nie ogarniam:
    Zmienić dostawcę internetu to nie taka prosta sprawa, musiałbym mieć jakieś mocne argumenty. Może wymiana tego muzealnego routera MF286 mogłaby pomóc? Z którego BTS-a korzystam i na jakim paśmie, tego również nie wiem (gdzie to sprawdzić). Zgłosiłem im znowu swoją sprawę, coś tam podobno znaleźli, podobno naprawili, 2 - 3 dni było w miarę dobrze, ale teraz znowu to samo. Jestem ich klientem od samego początku, jak powstali. Teraz kładą u nas nową ulicę (remont) ze światłowodem i obiecują, że na pewno będzie wszystko dobrze, ale to jeszcze potrwa co najmniej do połowy przyszłego roku. Wcześniej zawsze miałem dojście do ustawień routera poprzez adres IP, teraz ten dziad MF286 nie chce mnie tam wpuścić. Mam jeszcze poprzedni router Huawei, może on byłby lepszy? Jest złączone foto. Router ZTE MF286-C3AC25 / T-Mobile: Wachania sygnału LTE, Netflix i rozwiązania w Piszu

Niestety, brak odpowiedzi.. 😒
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20357542
    matek451
    Poziom 43  
    Ten B535-232 jest lepszy, na nim wykonasz diagnostykę pasm LTE, sygnału na nich i BTS-a. Do zarzadzania pasmai korzysta się z LTE Inspecteur na Windows https://drive.google.com/open?id=1K1-S4ygFsS9GNdXmcEy4dQ9smsP8ksL4
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20357835
    walgrad
    Poziom 4  
    Serdeczne dzięki,
    jutro pozamieniam.
    Życzę Szczęśliwego i zdrowego Nowego Roku 🥂
  • #7 20359088
    walgrad
    Poziom 4  
    Wtam matek451,

już zamieniłem routery, teraz chodzi mi o ustawienia, tego tematu nie mam jeszcze obcykanego.
    Jakbyś mógł mi w tym pomóc to byłbym bardzo wdzięczny.
    Podaną stronę inspektora już mam, ale nie wiem jak z niej korzystać (diagnostyka pasm LTE, BTS etc.).
    - Nic na siłę, tylko jak znajdziesz trochę czasu.

Pozdrawiam
    Walgrad
  • REKLAMA
  • #8 20359101
    matek451
    Poziom 43  
    W aplikacji logujesz się na B535, konto admin i hasło jak do logowania w przegladarce.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20359138
    walgrad
    Poziom 4  
    Jestem już zalogowany, ale co dalej? Pójdzie wszystko z automatu, czy manualnie trzeba wpisywać (zmieniać). Internet pokazuje prędkość: 40 Mgb/sek., ale wahań jeszcze nie wykryłem. Teraz muszę skonfigurować Netflixa, to dopiero będę mógł coś więcej powiedzieć. Zrobię to po południu, Jak korzystać z Inspektora?
    Pozdrawia
  • #10 20359146
    matek451
    Poziom 43  
    Na poczatek pokaż screena z aplikacji z danymi BTS-a i parametrami sygnału. Pasma wybiera się po kliknięciu Agregation.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 20359254
    walgrad
    Poziom 4  
    Nie znalazłem 'Agregation", a te zrzuty wystarczą, czy za mało?

Router ZTE MF286-C3AC25 / T-Mobile: Wachania sygnału LTE, Netflix i rozwiązania w Piszu Router ZTE MF286-C3AC25 / T-Mobile: Wachania sygnału LTE, Netflix i rozwiązania w Piszu Router ZTE MF286-C3AC25 / T-Mobile: Wachania sygnału LTE, Netflix i rozwiązania w Piszu Router ZTE MF286-C3AC25 / T-Mobile: Wachania sygnału LTE, Netflix i rozwiązania w Piszu Router ZTE MF286-C3AC25 / T-Mobile: Wachania sygnału LTE, Netflix i rozwiązania w Piszu
  • #12 20359369
    matek451
    Poziom 43  
    Agregacja LTE2600+ 2100 lub 1800 z BTS-a na W.Polskiego 43, sygnał na LTE2600 dostateczny ale bez dramatu.Jeśli DL<UL to stacja zapchana. Agregation jest w aplikacji przy pasmach LTE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 20360954
    walgrad
    Poziom 4  
    Witaj matek 451,
    niczego nie zmieniałem w routerze, działa stabilnie. Netflix śmiga jak należy, nie wiesza się i co ważne, startuje od razu po włączeniu (a tak wcześniej nie było).
    Załączam dwa testy połączenia. Mam jeszcze pytanie: - router można na noc wyłączać? Czy raczej lepiej nie?.
    Jeszcze raz serdeczne dzięki za pomoc i życzę: Szczęśliwego i zdrowego Nowego Roku!
    Router ZTE MF286-C3AC25 / T-Mobile: Wachania sygnału LTE, Netflix i rozwiązania w Piszu Router ZTE MF286-C3AC25 / T-Mobile: Wachania sygnału LTE, Netflix i rozwiązania w Piszu
  • #14 20492081
    walgrad
    Poziom 4  
    >>20359369
    Witam Matek 451,
    niestety T-Mobile znowu pogrywa. Na którego dostawce internenu domowego najlepiej zmienić?
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z niestabilnym połączeniem LTE w routerze ZTE MF286-C3AC25 od T-Mobile, co wpływa na oglądanie Netflixa. Mimo bliskości dwóch masztów T-Mobile, sygnał jest niestabilny, a operator twierdzi, że problemy zostały rozwiązane. Użytkownik rozważa wymianę routera na model Huawei B535-232, który oferuje lepsze możliwości diagnostyczne. Po wymianie routera, użytkownik zauważa poprawę stabilności połączenia i lepszą jakość streamingu. Pojawiają się pytania dotyczące konfiguracji nowego routera oraz ewentualnej zmiany dostawcy internetu.
REKLAMA