Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zużycie prądu przez piec gazowy kondensacyjny np. Buderus 072 14 Kw, Viessman 200w 19kw

chotomowchata 10 Mar 2023 21:13 360 9
    chotomowchata
    Level 3  
    Od jednego z autoryzowanych instalatorów otrzymałam poniższe informacje i chciałabym je zweryfikować.
    Przyznam, że byłam bardzo zaskoczona, że piec gazowy może rocznie zużywać około 1000kWh....

Jeśli chodzi o Buderusa, dostałem informację, że kocioł GB072 14kW (prąd zużywa elektroda zapłonowa, pompa wbudowana w kocioł, wentylator oraz automatyka) zużywa od 150 (przy częściowych obciążeniach) do 350W (przy maksymalnym obciążeniu którego nigdy nie osiągniemy u Pani, maksymalnie 60% obciążenia maksymalnego kotła), a w trybie czuwania około 20W/h, dlatego też można przyjąć, że zużycie energii elektrycznej na godzinę w trybie ciągłej pracy, będzie się wahało średnio między 150, a 210W, jest to obliczenie mocno na wyrost ponieważ nawet w okresie grzewczym kocioł będzie włączał się w tryb czuwania (czyli również będzie działał przy 20W/h). W okresie letnim kocioł najczęściej będzie działał w trybie czuwania i będzie załączał się z częściowym obciążeniem na ciepłą wodę użytkową – dlatego można przyjąć, że zużycie prądu w okresie letnim powinno się wahać między 40-60W na godzinę. Trochę na wyrost i zupełnie szacunkowo można założyć (nie da się tego obliczyć dokładnie, uzależnione jest to od wielu czynników – ilości startów palnika, mocy grzewczej kotła uzależnionej od temperatury zewnętrznej, żądanej temperatury CO i CWU, jakości wyizolowanie budynku oraz stylu korzystania z ciepła), że będziemy świadkami przez około 3 miesiące (najchłodniejsze) zużycia energii elektrycznej w granicach do 200W/h (*24h *30dni * 3msc) 432kWh, przez kolejne 3 miesiące do 150W/h (*24h *30dni * 3msc) 324kWh, kolejne 3 miesiące ciepłe do 100W/h (*24h *30dni * 3msc) 216kWh, a w najcieplejsze 3 miesiące do 50W/h (*24h *30dni * 3msc) 108kWh. Łącznie do 1080kWh, ale to tak jak wspomniałem – nie bierzemy pod uwagę wielu czynników (np. popularnego obniżenia temperatury pokojowej nocą, stylu korzystania z ciepłej wody użytkowej i jej temperatury, urlopów i wielu innych), więc ta wartość może być zdecydowanie niższa (być może nawet 25-40%). To naprawdę trudne pytanie. Przy obecnych cenach prądu ok. 1zł/kWh to koszt 1080zł rocznie czyli średnio do 90zł miesięcznie. Przyjąłbym, że koszt roczny energii elektrycznej będzie się wahał między 700-1000zł. Jest to wyłącznie obliczenie szacunkowe.

Kocioł Viessmann Vitodens 200W 19kW zużywa od 150 do 170W/h, a w trybie czuwania 47W - w analogicznej sytuacji jak Buderus (a Viessmann u Pani również nie będzie działał na maksymalnych obciążeniach, max na 44). Przyjmijmy 3 miesiące do 160W (*24h *30dni * 3msc) do 345kWh, kolejne 3 miesiące do 120W (*24h *30dni * 3msc) 259kWh, kolejne 6 miesięcy do 70kWh (*24h *30dni * 6msc) 302kWh. Łącznie do 906kWh, cena prądu 1zł/kWh to koszt do 906zł rocznie, czyli średnio 76zł miesięcznie, ale tak samo jak w przypadku Buderusa – z uwagi na różne zmienne – ten koszt mógłby być niższy, dlatego przyjąłbym 600-850zł rocznie
  • Helpful post
    Michał643
    Level 26  
    Te szacunki są bardzo zawyżone, przynajmniej kilkukrotnie. Instalator podał wartości nierealnie bezpieczne. W praktyce zużycie będzie o wiele niższe.

Należy założyć 4W w trybie czuwania i dodatkowe 150W w trybie grzania.

Liczmy to w sposób uproszczony:
    - 4W = 0,004 kW kocioł pobiera zawsze, czyli 365 dni w roku, 24 godziny na dobę
    - dodatkowe 150W = 0,15 kW pobiera załóżmy przez pół roku (183 dni) średnio po 6 godzin dziennie
    - cena energii: 1zł/kWh
    Roczny koszt wyniesie: K = (365*24*0,004 + 183*6*0,15)*1zł = 199.74 zł/rok
    chotomowchata
    Level 3  
    Proszę o weryfikację poniższych obliczeń przy założeniach, że:
    - piec 24h/365dni pobiera energię w stanie czuwania
    - piec pracuje około 180 dni w roku na maksa (wiem za dużo)
    - piec pracuje 180 dni w roku na częściowym obciążeniu
    chotomowchata
    Level 3  
    ze względu na duże rozpiętości i dość dynamiczne ostatnio zmiany ceny kWh podaję wszystkie wartości w KWh bez przeliczenia na złotówki żeby nikogo nie wprowadzać w błąd (różne taryfy, koszty dystrybucji, opłaty stałe itd...)

Dodano po 15 [minuty]:

co oznaczają straty ciepła w trybie czuwania w załączonych wcześniej tabelach energetycznych?
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Kupujcie niemieckie cuda techniki .
    Tani i dobry Termet silver 20kW ma maksymalny pobór mocy 110W, średnio pobiera 60-70W w czasie pracy. W trybie stand by 2-3W zależnie od modeli.
    Michał643
    Level 26  
    Zainspirowany tym tematem postanowiłem sprawdzić rzeczywite zużycie energii mojego kotła gazowego przez ostatnią dobę. Pomiar rozpocząłem 10.03.2023 o godzinie 22.30
    Co się okazało? Otóż przez 24 godziny pracy mój kocioł zużył 0,32 kWh energii elektrycznej.
    Na rok dałoby to 116.8 kWh.
    Moim zdaniem tego rzędu jest właśnie realne zapotrzebowanie kotłów w dzisiejszych czasach: tzn między 100 a 200 kWh/rok.
    chotomowchata
    Level 3  
    Jaki masz piec, ile m2 do ogrzania, jaki standard ocieplenia np. WT2017, ile wody grzejesz?

Dodano po 7 [minuty]:

>>20481384
    Czy możesz polecić mi kocioł termeta, który ma modulację mocy od np. 2kw? potrzebuję kocioł do domu, gdzie teoretyczne zapotrzebowanie na ciepło jest 5kw
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Termet silver moduluje od 3kW. Z ogrzewaniem podłogowym współpracuje bardzo dobrze, mam pod opieką kotły, które pracują na małych mieszkaniach 50m2 z grzejnikami i dają radę bez przesadnego taktowania.
    Z małych mocowo kotłów spójrz na junkersa 14kW ( to smao co buderus, tylko sporo taniej)