logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chrysler Voyager 3.3 95r - przerywanie silnika po wymianie sondy i świec

tomaszpilarski 21 Lis 2005 14:33 11359 12
REKLAMA
  • #1 2011587
    tomaszpilarski
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Help potzrebna pomoc Voyager 3.3 przerywa w czasie jazdy
    był w serwisie bosch. wymienili sonde przewody świece i nic się nie zmieniło. podczas jazdy jak silnik jest ciepły to bardziej przerywa. podczas postoju mozna gazowac i nic sie nie dzieje poza tym ze raz za kiedy strzeli w kolektor ssacy. jak silnik jest zimny obiawy o wiele rzadsze. po wymianie sondy i przewodów przerywanie silnika było ale nie dak długie milisekundy ze nie do chodziło do szarpnięć całego pojazdu. teraz po około 1000 km znowu przerywanie jest dłuższe tak ze szarpie całym samochodem i na dodateg o wile czestsze. równiez raz po raz w czasie ruszania strzeli w ssacy kolektor. dziekuje i prosze o pomoc[/code]
  • REKLAMA
  • #2 2012286
    virus123456
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    WITAM KOLEGO.
    mialem podobny problem,tylko mnie zgasal i odpalal tylko po 10-15 min.jezdzilem zanim nie stanąl na miesiąc.
    Przedewszystkim naipierw trzeba szczytac bledy z ECU.nailepiej za pomocą skanera,jezeli niema mozliwosci to chociazby samodiognostykę(jezeli niewiesz co to jest ,to opiszę pozniej-pytaj odpowiem).
    podeirzewam ,ze na swiecach przerywa się iskra.
    w tych silnikach są dwie czuiki ktore dają sygnal dla ECU ,ze silnik kręci się.jedna czuika zamontowana pod cewkami zaplonu,druga na skrzyni biegow od tylnei stony.to umnie nawalila ta pierwsza.radzę spobowac zmienic.
    niewiem jakicy fachowcy tobie wymieniali te rzeczy , bo jak niesprawna sonda to ECU wlancza się na awaryjny rezym.o takich rzeczach trzeba wiedziec
    pozdrowienia z Wilna i powodzenia:D:D:D
  • #3 2014473
    tomaszpilarski
    Poziom 10  
    na moj prosty rozum tez mi się wydaje ze jest to brak iskry i w momencie gdy się pojawia w niektórych wypadkach następuje zapłon zebranej mieszanki paliwa i dlatego sa te strzały, moze być innaczej nie wiem.
    co do zczytania błędów to zczytał, stwierdził że sonda, i przy okazji przewody zmienił a były zmieniane ok. 15000 tyś temu.

samodiagnostytka, nie wiem nie mam pojecia co to jest i bardzo bym prosił o wyjaśnienie tego, żeby znowu nie wydawać 800 zł u mechanika na niepotrzebne wymiany części, które być może były do wymiany ale nie były bezpośrednim powodem tej awarii.

ta pierwsza czujka jest umieszczona bezpośrednio pod tym modułem zapłonowym z którego wychodzą pzewody WN??? a może to moduł zapłonowy nie wiem chce zasięgnąć rady przed ewentualnymi kosztami.
    moge jechać jeszcze raz do faceta z gwarancją ale to nie ma żadnego sensu bo po dwóch dniach grzebania przy nim i tak nie wiedzial co jest.

gdzie taką czujkę można zdobyć i ile to cie kosztowało.

dziekuje za odpowiedz i czekam dalej na pomoc.

gdzie taką czujkę
  • REKLAMA
  • #4 2016431
    virus123456
    Poziom 16  
    jakim skanerem robiono odczyty?bo to musi być firmowy corporacij CHRYSLER(przynaimniej mnie tak robili).
    samodiagnostyka to faktycznie to samo.powinna byc nie przepalona żarówka''CHECK ENGINE''.JEŻELI nie swieci trzeba żmienić.robi się tak:
    wlanczasz stacyjkę(nie odpalac).wylanczasz
    wlanczasz stacyjkę(nie odpalac).wylanczasz
    wlanczasz stacyjkę(nie odpalac).czekasz
    po kilku sekundach powinno zacząć mruganie.np.:idea:1,5s:idea::idea:3s:idea::idea:1,5:idea::idea::idea::idea: itd muszisz liczyć i zapisywac.
    1.błąd nr. 12
    2.błąd nr.24
    wedlug tablicy robisz odczyty(tablicy są w ksiazkach o remoncie tych samochodow,kupujesz albo spisujesz,ja robię tak)
    te czuiki jeszcze nazywają ,,HOOLLA''.ta pierwsza czujka jest umieszczona bezpośrednio pod tym modułem zapłonowym z którego wychodzą pzewody WN.
    Zobacz jeszcze kontakty TPS(potencjometr przepustnicy),od tego też szaleje.
    idelnym sposobem byloby żebys mógó gdzies wyporzyczyc,bo kupujac niepotrzebnie wymienisz pół auta.
    o fachowcach-dybilach innym razem,bo mnie ten problem bardzo boli.pozdrowienia z Wilna i powodzenia

[/code]
  • #5 2017081
    ponar
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    ja miałem w takim aucie w kompie padnięte kondensatory, iedziałem z tydzień nat nim ale po wymianie wzytko ok. Szczelanie ujawniało się to razem z wilgocią.
  • REKLAMA
  • #6 2017403
    polar1739
    Poziom 2  
    jezeli masz automat to jest szybkosci kontro na skrzyni
  • #7 2017493
    tomaszpilarski
    Poziom 10  
    komputer był podmieniany a objawy były takie same, mysle ze istotne jest tez to ze na postoju nie ma zadnych objawow tylko podczas jazdy tzn obciazenia silnika, sprawdze te czujniki i modul zaplonowy,
    prosze jeszcze o podpowiedz w sprawie tego co jest w skrzyni serdeczie dziekuje i prosze o dalsze porady. narazie walcze z tym ze musze codziennie jexdzic tym samochodem narazie
  • #8 2019768
    virus123456
    Poziom 16  
    Tomasz wada tylko w czasie jazdy?lpg zamontowane?
  • #9 2020953
    tomaszpilarski
    Poziom 10  
    nie nie ma lpg tylko benzyna
  • REKLAMA
  • #10 2021248
    WBART
    Poziom 19  
    Ocena: 156
    a może woda w paliwku ,na postoju będzie super a pod obciążeniem będzie przerywał i kichał i kompletny brak mocy , komputer nie wywali żadnego błędu , dopiero co z tym walczyłem 3 x dolewałem dodatków do paliwa i nic , w końcu spusciłem paliwo wyczysciłem zbiornik , zalałem do pełna 98 i klient jeżdzi do tej pory i nic się nie dzieje
  • #11 2021888
    biba
    Poziom 11  
    witam
    miałem podobne objawy , byłem nawet w serwisie chryslera , tam kazali mi zostawić samochód ponieważ uznali że skrzynia biegów uszkodzina. Bardzo się zaniepokojołem .Za sprawdzenie na kompie skasowali 150 zł ,
    a gdy gościu wypisywał rachunek zobaczyłem przez rekę iż w opinni mechanika jest napisane iż jest przebicie na kablu do 4 świecy (chcieli mnie naciągnąc na remont skrzyni) Po drodze do domu kupiłem na stacji benzynowej JET jakby izolacja w spraju coś antyprzepięciowego , spryskałem nakładki na świece tz. fajfki i od tego czasu wszystko ok.
  • #12 2022440
    virus123456
    Poziom 16  
    niewiem jak w innych(bo wczesniej nie mialem automatu),ale w VOYAGERU silnik i skrzynia powinny dobrze dialac nawzajem.bo jak co troche z silnikiem toi skrzynia warijuje.jezeli u kogos czasem włączy sie bieg(2)awaryiny , nie spieszcie rozbierac skrzyni.:cry:
    ale i ceny macie w polsce
    za skanowanie skanerem place 20 litow(niecałe 6 euro):D
  • #13 2029234
    tomaszpilarski
    Poziom 10  
    posluchajcie. samochód już sprawny, przejezdzajac przez poznan (wczoraj) zajechałem do ASO Chrysler, zczytanie błędów 105zł. naprawa
    35 zł. i samochód jeździ idealnie nic dosłownie nic a jak by sie cos powtarzało to umówic sie na dłuższa i droższa naprawe kazali. nie wiem dokładnie co zrobili ale na 3 cylindrze na kablach od wtrysku cos założyli żeby nie blokowało całego systemu ( poprostu wtrysk nie jest sprawny i raz zakiedy przerywa co za tym idzie pojawia sie błąd i na ułamek sekundy komp odłącza iskrę ), jak sie bedzie powtarzac i beda pieniadze to wymiana wtrysku.

wniosek
    nie taki autoryzowany serwis straszny

gdybym pojechał tam odrazu to bym nie musiał wymieniac sondy ani przewodow i płacic 800 zł za bezsensowne manipulowanie i wymiany w moim samochodzie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Chrysler Voyager 3.3 z 1995 roku miał problem z przerywaniem silnika podczas jazdy, nasilającym się przy ciepłym silniku i obciążeniu. Po wymianie sondy lambda, przewodów zapłonowych i świec problem początkowo ustąpił, lecz po około 1000 km powrócił z większą intensywnością, powodując szarpanie całym pojazdem oraz strzały w kolektor ssący. Diagnostyka komputerowa wskazała na sondę lambda, jednak wymiana nie rozwiązała problemu. Wskazano na konieczność odczytu błędów ECU za pomocą firmowego skanera Chryslera lub samodiagnostyki (mruganie kontrolki CHECK ENGINE), co pozwala na identyfikację kodów błędów. Podejrzewano również uszkodzenie czujników obrotów silnika (tzw. "holla") umieszczonych pod modułem zapłonowym oraz potencjometr przepustnicy (TPS). Inne sugestie obejmowały sprawdzenie modułu zapłonowego, przewodów wysokiego napięcia, a także kondensatorów w komputerze sterującym, które mogą ulegać awarii pod wpływem wilgoci. Wskazano także na możliwość obecności wody w paliwie lub przebicia na kablu do czwartej świecy, co może powodować przerywanie i strzały. Ostatecznie w ASO Chryslera po odczytaniu błędów i drobnej naprawie na kablach wtrysku problem został rozwiązany – usunięto zakłócenia powodujące chwilowe odcięcie iskry na trzecim cylindrze. Wymiana wtrysku została zasugerowana jako ostateczne rozwiązanie w przypadku powtarzających się usterek. Podkreślono, że współpraca silnika i automatycznej skrzyni biegów jest istotna, a błędy mogą powodować awaryjne tryby pracy skrzyni. Zalecane jest dokładne diagnozowanie przy pomocy odpowiednich narzędzi i unikanie niepotrzebnych wymian części bez potwierdzenia ich uszkodzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA