logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router (modem) LTE z funkcją passthrough, w formacje Rack 19" (ostatecznie 10")

wotkontozapasowe3 18 Mar 2023 15:48 1203 25
  • #1 20495920
    wotkontozapasowe3
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Cześć.
    Sprzątam szafy rack w miejscu, które powiedzmy mam pod opieką. Na budynku wisi antena LTE od Cybertecha, w szafie wrzucony jak worek ziemniaków router Netgear LBR20 (coś mi się wydaje, że matek maczał w tym palce :) ). Mam za zadanie to posprzątać, a że miejsca jest niedużo, router chciałbym zmienić na taki w formacie Rack 19 lub 10 cali. Zyskałbym dodatkowe 2U miejsca, bo na kolejną szafę miejsca nie ma a trzeba patchpanel i switcha dostawić. Pojęcia nie mam ile takie coś by kosztowało, mam nadzieję że stosunkowo niedużo bo nie wiem czy zarządcę przekonam, iż w celach sprzątania musiałem kupić router za 5 tysięcy :)
    Druga sprawa - sieć obejmuje 3 budynki i szopę, w każdym switch światłowodowy do którego popodłączano masę AP w MESHu. Nie mam pojęcia po co ani kto na to wpadł, ale absolutnie nie mogę tego ruszyć. Jeden punkt AP tak naprawdę pracuje jako router obsługujący tego mesha i prawdopodobnie całą sieć. Całość też oczywiście Netgear. Niestety ale mam router LTE podłączony do routera Netgeara przez co nie chcą mi funkcjonować kamery tak jakbym tego chciał, winny musi być podwójny NAT bo sprawdziłem już wszystko inne. No i NAS też nie działa - nie można się połączyć z zewnątrz. Nieważne. Router o który pytałem na początku musi być albo tylko modemem z wyjściem LAN, które zostanie podłączone do WANu routera Netgear, albo mieć jakiś rodzaj funkcji passthrough by podwójny NAT ominąć.
    Z tego co rozumiem, w pobliżu nie ma dociągniętego światłowodu operatora, więc LTE było jedyną opcją, a sam router był dostawiony "na szybkości", byleby sieć ruszyła, stąd dzika architektura i problemy.
    Pomożecie?

EDIT:
    Tak sobie myślę, że w sumie nawet nie musi być w formacie rack. Może być "normalny", byleby miał jakieś 4cm wysokości max, i najważniejsze - złącza antenowe z tyłu.
  • #2 20495984
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    Wywalić router i antenę i powiesić ZTE MC889 i podpiąć bezpośrednio do Netgeara. Rozwiązania rackowe to 5 tysięcy to raczysz żartować, że ktoś Ci sprzeda za takie grosze coś z enterprise z LTE.
  • #3 20496042
    wotkontozapasowe3
    Poziom 11  
    dontonico napisał:
    Wywalić router i antenę i powiesić ZTE MC889 i podpiąć bezpośrednio do Netgeara. Rozwiązania rackowe to 5 tysięcy to raczysz żartować, że ktoś Ci sprzeda za takie grosze coś z enterprise z LTE.

W sumie niegłupie - router zewnętrzny w miejscu anteny też powinien spełnić wymagania. Tylko z tego co widzę ten ZTE ma anteny o zusku 4dBi, a obecna ma 17dBi.
  • #4 20496064
    dontonico
    Poziom 24  
    I zbadałeś już czymś te 17dBi i w stosunku do czego te 17 dBi się odnosi? Wynieś LBRa w miejsce anteny, podepnij antenę i pokaż te 17dBi wzmocnienia. Zresztą możesz zostawić CT17 i LBRa też, możesz go przecież położyć w poziomie. Albo dokup sobie Cudy LT18 do CT17.
  • #5 20496070
    wotkontozapasowe3
    Poziom 11  
    dontonico napisał:
    I zbadałeś już czymś te 17dBi i w stosunku do czego te 17 dBi się odnosi? Wynieś LBRa w miejsce anteny, podepnij antenę i pokaż te 17dBi wzmocnienia. Zresztą możesz zostawić CT17 i LBRa też, możesz go przecież położyć w poziomie. Albo dokup sobie Cudy LT18 do CT17.

Kolego, takimi postami za cholerę nie pomagasz.
  • #7 20496170
    wotkontozapasowe3
    Poziom 11  
    Nie nie, LBR20 ma Cat18 i poniżej tego nie schodzimy w żadnym wypadku.
    A da się kupić jakiś dobry modem LTE minimum CAT18, podłączany na USB który wpiąłbym do routera Netgeara? Zgodnie ze specyfikacją, ma on 2 USB o prędkości 5Gbps.

Dodano po 49 [minuty]:

Dobra, OpenAI było bardzo pomocne. Co prawda sprawdziłem pobieżnie informacje które podało, ale wydają się ok.
    Huawei B818-263 Spełnia wymagania prócz wymiarów.
    Netgear Nighthawk M2 MR2100 spełnia wymagania ale jest sporo droższy.
  • #8 20496256
    dontonico
    Poziom 24  
    Większość współczesnych modemów "Spełnia wymagania prócz wymiarów"... Chyba nie o to pytałeś.

B818 to nieprodukowany już gniot Huaweia bez żadnego wsparcia z marnymi złączami do anten, które połamiesz szybciej niż Ci się wydaje.
    Nighthawk M2 to mobilna zabawka, która będąc używana 24h na dobę ugotuje baterię i siebie samą.

Z modemów które nie spełniają wymagań, LBR20 jest jednym z lepszych, więc czego właściwie szukasz?

Cudy LT18 spełnia Twoje wymagania. Usuwasz anteny od Wifi, dajesz w Bridge Mode i podpinasz CT17. Jak rozmiar już nie ma znaczenia to zostaw LBR20. Jak chcesz zamontować i zapomnieć to nadal polecam MC889 albo inne ODU, gdzie wpiszą 147 dBi zysku.
  • #9 20496269
    wotkontozapasowe3
    Poziom 11  
    dontonico napisał:
    B818 to nieprodukowany już gniot Huaweia bez żadnego wsparcia z marnymi złączami do anten, które połamiesz szybciej niż Ci się wydaje.

Nie jestem pewien, ale B818 różni się od B818-263, tak?
    dontonico napisał:
    Z modemów które nie spełniają wymagań, LBR20 jest jednym z lepszych, więc czego właściwie szukasz?

Takiego który spełni wymagania. Najlepiej IP-passthrough, ale może i transparent-bridge ujdzie.
  • #10 20496271
    dontonico
    Poziom 24  
    B818 to model. 263 to wersja. W EU był dostępny głównie B818-263, więc mówimy o wszystkich wersjach. Może chińskie mają jakieś jeszcze wsparcie, ale są nieprzydatne u nas. W żadnym konsumenckim modemie nie spotkałem IP-PT. Bridge to wszystko na co możesz liczyć.
  • #11 20496279
    wotkontozapasowe3
    Poziom 11  
    dontonico napisał:
    W żadnym konsumenckim modemie nie spotkałem IP-PT. Bridge to wszystko na co możesz liczyć.

Czym w praktyce różnią się te technologie? Tak dla mojego użytku?
  • #12 20496312
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5784
    A tak z ciekawości to z jakim operatorem i którym BTS-em ma współpracować ten router LTE?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 20496315
    wotkontozapasowe3
    Poziom 11  
    matek451 napisał:
    A tak z ciekawości to z jakim operatorem i którym BTS-em ma współpracować ten router LTE?

Orange. I cała sieć działa świetnie, prócz podwójnego NATu.

EDIT:
    Ah, o BTS pytałeś. Wybacz, nie zauważyłem. Generalnie nie mam pojęcia. Sieć jak ją zastałem działa od bodajże 2 lat, przy czym w tym roku dołożono kamery na które połączenie internetowe było za słabe, dołożono na szybko tego Netgeara do LTE i o ile prędkości są fajne bo ponad 100Mbps, to kamery nie łączą się wcale moim zdaniem przez podwójny NAT. No i właśnie tę zagadkę rozwiązuję. W budynkach jest masa punktów AP by działały czytniki i przesyłały wszystko do serwera w jednym z budynków, a kamery miały być w celach ochrony/monitorowania. Niestety nie ma dostępu do kamer z zewnątrz, a to niemalże konieczność.

Dokopałem się do czegoś ciekawego. Po wejściu w ustawienia tego Orbi i przejściu do zaawansowanych, było widać coś na dole:
    Po edytowaniu kodu strony mamy podane, że napisano tam "Ustawienia VLAN/mostka". Tylko napis jest na szaro i nie można go kliknąć. Dłubałem dalej po ustawieniach routera, i okazało się że jak wrócimy do głównej strony konfiguracyjnej, wejdziemy w zakładkę podstawowe i "internet", na samym dole mamy malutki napis:
    Cytat:
    VLAN ID Configuration
    Tap VLAN/Bridge Settings if your Internet connection requires you to configure the VLAN ID

Nie jestem pewien jak tego użyć ale czuję że może mi to pomóc.
  • #14 20496351
    matek451
    Poziom 43  
    To dlaczego 2 routery w sieci lokalnej a nie jeden LBR20, pytanie dotyczyło BTS-a , skoro Orange i modem 18 kat. to rozumiem ze to stacja bazowa z 4 CC CA , antena Dual LTE 1800-2600 z Cybertecha do agregacji pasm pojemnościowych LTE , jakie parametry sygnału na nich z tą anteną, jak daleko do BTS-a NetWorks i czy antena 4x4 w MC889 o zysku 6-7dBi nie dałaby rady?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 20496371
    wotkontozapasowe3
    Poziom 11  
    Odpowiem zbiorczo na te pytania - nie wiem.
    Ja mam tylko sprawić by był dostęp do kamer z zewnątrz, i nie ruszać sieci istniejącej bo jak to zrobię to się cały magazyn wysra. O nowym routerze myślałem, bo chciałem zamontować taki z funkcją ip-passthrough, by router Netgeara (nie LBR20, ten drugi) miał na WANie IP od ISP, co sprawiłoby że Netgear miałby jedyny pracujący w sieci NAT. A wymagania odnośnie kategorii modemu i innych wzięły się stąd, że skoro prędkości i wszystko działa na LBR20, to nie chciałem schodzić niżej, żeby się nie okazało że teraz dostęp do kamer jest, ale wracamy do punktu wyjścia i połączenie jest za słabe do podglądania na żywo.
  • #16 20496390
    matek451
    Poziom 43  
    Pokaż zakładkę Stan Połączena na LBR20 , tam sa dane BTS-a i parametry sygnału na paśmie podstawowym LTE. Co do tej zakładki w LBR20 to tez próbowałem z tym VLAN/BRIDGE to jest takie nietypowe rozwiazanie, mi się nie udało skonfigurować tak jak czysty Bridge miało to działać z FORTINET jako łacze podstawowe ale były problemy, moze z kamerami to zadziała ale gwarancji nie dam bo nie sprawdzałem. No i to nie jest mój pomysł z tym co tam masz. Pytanie o ten BTS pasma jest kluczowe, moze się okazać ze wcale nie potrzeba routera z agregacją 4 pasm LTE lub antena w MC889 da radę zamiast Cybertecha.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 20496508
    wotkontozapasowe3
    Poziom 11  
    Wszystkie zabawy z LBR20 nic nie dały. Ani DMZ, ani próba skonfigurowania VLANu, za to wyłączenie NATu w Netgearze wyłączyło internet jednego budynku. Szef głośno wyraził swoje niezadowolenie tym faktem.
    matek451 napisał:
    antena w MC889 da radę zamiast Cybertecha.

Anteny bardzo bym nie chciał zmieniać. Za wysoko itp. Zastąpienie jej zewnętrznym routerem to co innego.

Dodano po 24 [minuty]:

dontonico napisał:

W internecie sporo osób ma i poleca B818-263, w kilku miejscach matek uważa, że prędkości na nich osiągane są podobne. Ma minimalnie wyższą kategorię modemu LTE, i najważniejsze - wspiera tryb Bridge. I coś mi się wydaje, że nie mam innej możliwości.
  • #18 20496974
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    Kilka opcji:
    - oczywiście router lte jako CPE czyli w 100% na dachu.
    - dowolny nisko prądożerny komputer rack, że złączem mpcie albo m.2 i do tego odpowiedni modem. Działałem tak przez pół roku linux + modem cat18 w zlaczu. Stabilne, konfiguracja niestety trudniejsza niż gotowy router. Można rozważyć licencję ROS albo jakiś openwrt. Powinno być prościej w konfiguracji.

Modemu na usb nie kupisz tak wysokiej kategorii. Po pierwsze to potrafi żreć i ze 2A, wiec hub aktywny do zasilania potrzebny i grzeję się jak diabli, obudowa usb nie pomoże. Przejściówki m.2 na usb są i działają bez najmniejszego problemu , bo modemy i tak gadają przez protokół usb, wystawiony na jakichś liniach zlacza m.2.

Modemów na m.2 jest dużo również wysokich kategorii, ale są trudnodostepne. Często dystrybutorzy sprzedają tylko dla firm. Co jest dostępne na rynku obejrzysz np. na techship.com
  • #19 20497196
    wotkontozapasowe3
    Poziom 11  
    m.jastrzebski napisał:
    - oczywiście router lte jako CPE czyli w 100% na dachu.

Świetnie, tylko jaki? Nie mogę znaleźć żadnego modelu z modemem kat 18-20, wspierającym IP-Passthrough lub brigde (i nadal nie rozumiem jaka jest różnica bo kolega wyżej twierdzi, że jakaś jest).
    m.jastrzebski napisał:
    Modemów na m.2 jest dużo również wysokich kategorii, ale są trudnodostepne. Często dystrybutorzy sprzedają tylko dla firm. Co jest dostępne na rynku obejrzysz np. na techship.com

O kurka, ale kombajny. Przeszukałem i pasują chyba tylko Sierra Wireless EM7690 LTE CAT-20, oraz Telit LM960A18 LTE CAT-18 mPCIe. Tylko nie wiem na ile jest to bezawaryjne, zapytam znajomego czy nie dałoby się to wsadzić w jakieś RasbperyPi. Tylko w OpenWRT musiałbym mieć działającą funkcję IP-Passthrough, bez tego cała inwestycja o kant dupy rozbić.
    Chociaż wolałbym gotowe rozwiązania, ale miło wiedzieć że takie coś też jest.
  • #20 20497229
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    Mikrotik lte18 albo alt18 zrobisz bridge. Ale to nie są najtańsze urządzenia.

Telit lm960 działa u mnie już ze trzy lata, wcześniej w linuxie, obecnie w mikrotiku. Wół roboczy. Restart wyłącznie do update mikrotika, więc uptime połączenia idące w miesiące.
    Mała uwaga. Lm960 ma 4 złącza antenowe, zgaduje że masz 2 kable antenowe. I tu jest niefajnie bo nieobdluguje mimo 4x4 na polskich bandach a w trybie mimo 2x2, 1 para anten obsługuje 800/1800/2100, a druga pata 2600. Wiec musisz mieć 4 anteny :(
  • #21 20497301
    wotkontozapasowe3
    Poziom 11  
    m.jastrzebski napisał:
    Wiec musisz mieć 4 anteny

Tzn, dołożenie 2 anteny takiej jaką już mam?

Skonsultowałem sprawę ze znajomym, RPi nie da rady. A wolałbym coś małego do zawieszenia na ścianie co dałobymi kolejne miejsce w szafie.
    m.jastrzebski napisał:
    Mikrotik lte18 albo alt18 zrobisz bridge. Ale to nie są najtańsze urządzenia.

1200pln to grosze w stosunku do tego czego się obawiałem usłyszeć od Was. I co, da radę podać to na "wyjście" adres IP od ISP, żeby usunąć 2 NATy?
  • #22 20497426
    dontonico
    Poziom 24  
    Ujmując rzecz najprościej, stosując po drodze IP-PT od ISP do konkretnej maszyny, można ją traktować jak bezpośrednio wpiętą w sieć szkieletową. Można bezpośrednio się z nią połączyć z internetu. A Bridge Mode to takie własne rozwiązania różnych producentów, które mają to symulować, ale patrząc na takie połączenie z zewnątrz od razu wiadomo, że coś jest po drodze. Niektóre BM nawet zjadają TTL. Większość (mam na myśli 99,9%) urządzeń będzie oba rozwiązania traktowało *tak samo*. A jak będzie z tymi kamerami to się dowiesz, jak podepniesz pod konkretny most i się okaże.
  • #23 20497468
    wotkontozapasowe3
    Poziom 11  
    No i tu się pojawiają problemy.
    dontonico napisał:
    A jak będzie z tymi kamerami to się dowiesz, jak podepniesz pod konkretny most i się okaże.

Obawiam się że po jednej nieudanej próbie cierpliwość szefa się skończy :) Chodzi o to, że dostęp do kamer z zewnątrz jest bardziej dla mnie niż dla niego.
    Nie mogę napisać wiele więcej jako że rozchodzi się o monitoring pewnego obiektu, (i parę innych kwestii których już w ogóle poruszyć nie mogę), dlatego wydaje mi się że wszystkie problemy rozwiąże zamontowanie takiego routera/modemu, że obecny Netgear na hali zobaczy publiczne zewnętrzne IP jako swoje WAN-IP. Dokładnie to chcę osiągnąć i nie mam pojęcia jak to zrobić.
  • #24 20497603
    dontonico
    Poziom 24  
    Odpowiedź jest w pierwszym poście. MC889. Zaufaj. Kup jako konsument i przetestuj. Jak będzie ok to kupisz drugi dla szefa, a pierwszy oddasz...
  • #25 20497943
    wotkontozapasowe3
    Poziom 11  
    dontonico napisał:
    Odpowiedź jest w pierwszym poście. MC889. Zaufaj. Kup jako konsument i przetestuj. Jak będzie ok to kupisz drugi dla szefa, a pierwszy oddasz...

W sumie w opisach jest wpisane coś w stylu "praca autonomiczna lub z dowolnym zewnętrznym routerem". Czyli to by było to czego szukam. Teraz tylko kwestia zasięgu - do nadajnika jest daleko, będzie ze 2 kilometry a sygnał taki sobie (wysoki SINR). Obawiam się że ta kieszonkowa zabawka może nie podołać bez zewnętrznych anten.
  • #26 20498205
    matek451
    Poziom 43  
    To BTS Łambinowice , MC889 ma taką sama antenę o zysku 6-7dBi jak w MC7010, na LBR20 pasmo podstawowe LTE2600 z anteną Cybertecha , parametry sygnału dostateczne, alternatywa dla MC889 to Mikrotik LTE LHG18 czy ATL LTE18 , w tryb Bridge do tego routera Netgeara, modem ten sam co w LBR20 czyli EG18EA, LBR20+Cybertech na Allegro i po sprzedazy dokładasz trochę i masz na Mikrotika czy MC889. Sam w podobnej sytuacji zastosowałem B628-350 do agregacji 3 pasm LTE bo BTS nie miał LTE2600 i ustawiłem w Bridge, ogólnie to z reguły 3 pasma pojemnościowe LTE w Orange działają podobnie jak agregacja 4 pasm LTE bo LTE800 nie wnosi za wiele. U mnie B628-350 zapewnia w Bridge łacze podstawowe dla Fortinet 3G/4G po WAN, adres statyczny z dostępem z zewnatrz widoczny na WAN Fortinet. LBR20 się nie sprawdził, nawet w tej konfiguracji VLAN/Bridge.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje routera LTE w formacie Rack 19" lub 10", aby zorganizować przestrzeń w szafie rackowej, gdzie obecnie znajduje się router Netgear LBR20. Istnieje potrzeba zapewnienia dostępu do kamer z zewnątrz, co jest utrudnione przez podwójny NAT. W dyskusji zaproponowano różne rozwiązania, w tym użycie routerów zewnętrznych, takich jak ZTE MC889, oraz modemów LTE, takich jak Huawei B818-263 i Netgear Nighthawk M2. Użytkownik rozważa również modemy mPCIe, takie jak Sierra Wireless EM7690 i Telit LM960A18, które wspierają IP-Passthrough. Wskazano na problemy z konfiguracją VLAN i Bridge Mode w obecnej sieci, a także na znaczenie parametrów sygnału LTE i odległości do BTS-a.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA