logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Solarna lampa LED z pilotem przestała działać: oznaczenia układów, czujnik ruchu, A2SHB

kristof_61 24 Mar 2023 18:49 1686 15
REKLAMA
  • #1 20506585
    kristof_61
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Sąsiad podrzucił mi taką lampę solarną LED, którą można też sterować pilotem.
    Solarna lampa LED z pilotem przestała działać: oznaczenia układów, czujnik ruchu, A2SHB Solarna lampa LED z pilotem przestała działać: oznaczenia układów, czujnik ruchu, A2SHB Solarna lampa LED z pilotem przestała działać: oznaczenia układów, czujnik ruchu, A2SHB Solarna lampa LED z pilotem przestała działać: oznaczenia układów, czujnik ruchu, A2SHB Solarna lampa LED z pilotem przestała działać: oznaczenia układów, czujnik ruchu, A2SHB
    Niestety przestala działać. Na płytce znajdują się dwa uklady,których nie można rozszyfrować. Ten, który podaje„-” akumulatora dalej jest sprawny więc nie ma się czym przejmować. Natomiast ten ośmionóżkowy nie ma wcale żadnych oznaczeń.
    Podobno mialo to tak działać:
    -po zwarciu przycisku zapaliły się LEDy
    -po drugim zwarciu przycisku zapalały się LEDy gdy zadziałał czujnik ruchu
    -po następnym zwarciu LEDy świeciły chyba połową mocy.
    Jeśli dobrze rozumiem na bramce tranzystora A2SHB powinie pojawić się „+”(2,5V).
    Czy zwieram przycisk czy też uruchamiam pilota na bramce cały czas jest „-”
    Wszystko wskazuje na uszkodzony ten scalak ośmionóżkowy.
    Tranzystor wydaje się sprawny- pomiar miernikiem( na ile można go pomierzyć).
    Po zwarciu S-D LEDy świecą.
    Czym zastąpić ten scalak, nie musi być sterowania pilotem.
  • REKLAMA
  • #2 20506644
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2351
    W jaki sposób sprawdzałeś baterie?
    Samym miernikiem czy pod obciążeniem?
    Naprawiałem ostatni ojcu podobny wynalazek, nawet nie wiem czy płytka nie była identyczna tylko inna obudowa i źródło światła, bateria na samym mierniku pokazywała napięcie jednak przy minimalnym obciążeniu spadało ono prawie do zera.
  • REKLAMA
  • #3 20507220
    astromen21
    Poziom 4  
    >>20506585
    Cześć,
    jak widzę zasilanie na pin1 i gnd na pin przeciwległy tzn. pin8 to z dużą dozą prawdopodobieństwa typuje mikrokontroler
    zobacz -> https://www.digikey.pl/en/products/filter/mic...aPNSZcBYpDJVa5eCxAcuvQaIlmArHKsUGBswZDk-uLiQA

a pierwszy na liście ->http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/ATtiny202-402-AVR-MCU-with-Core-Independent-Peripherals_and-picoPower-40001969A.pdf

pozdrawiam
  • #4 20508850
    kristof_61
    Poziom 11  
    Kol. bubu1769 sprawdzałem oczywiście pod obciążeniem. Przeoczyłeś mój wpis o tym, że jeśli zewrę tranzystor A2SHB LEDy świecą.
    Kol. astromen21 dzięki za Twoje propozycje. Nie wiem tylko czy w mojej mieścinie dostanę taki układ. Spróbuję po niedzieli.
  • REKLAMA
  • #5 20508860
    bubu1769
    Poziom 43  
    Rzeczywiście umknęło mi to.
    Jeśli rzeczywiście jest to mikrokontroler to sam zakup nowego nic ci raczej nie da, nie masz wsadu do niego.
    Nie wiem czy nie łatwiej będzie wymienić całość na gotowy moduł
    https://a.aliexpress.com/_ExaEH7V
  • #6 20508897
    kristof_61
    Poziom 11  
    No to sobie nie poradzę. Nie jestem elektronikiem, nie znam się na mikrokontrolerach. Z prostą elektroniką daję sobie radę.
    Moduł, który proponujesz jest za duży.
    Może ten moduł byłby lepszy, bez sterowania pilotem https://pl.aliexpress.com/item/10050045576386...944154efbf8%2112000029604534742%21rec%21PL%21
    A może inne możliwości?
  • #8 20508911
    kristof_61
    Poziom 11  
    Zapytam sąsiada bo to jego sprzęt.
  • #10 20508956
    kristof_61
    Poziom 11  
    Nie mam dzisiaj dostępu do płytki, ale mniej więcej takie są wymiary. Tylko, że ten moduł nie posiada czujnika ruchu (chyba) a to jest priorytetem a nie sterowanie pilotem.
  • #12 20508982
    kristof_61
    Poziom 11  
    A który element jest nadajnikiem.
  • REKLAMA
  • #13 20508988
    bubu1769
    Poziom 43  
    To jest antena nadawczo - odbiorcza, wysyła sygnał i mierzy czas jego powrotu po odbiciu.
    Tak jak czujniki ultradźwiękowe tyle że działa dookoła i może być schowana w obudowie (tylko że nie metalowej).
  • #14 20509018
    kristof_61
    Poziom 11  
    Wiem jak działa czujnik mikrofalowy, niedawno naprawiałem zasilacz plafonu. A tu nic takiego nie widzę.
  • #16 20509040
    kristof_61
    Poziom 11  
    Rozumiem. Jak pisałem wcześniej nie jestem elektronikiem i radzę sobie z prostą elektroniką a tu już trudniejsze, nowocześniejsze układy. Jestem emerytowanym elektrykiem i czasami coś mi się uda naprawić. Pomyślę co dalej z tym zrobić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z solarną lampą LED z pilotem, która przestała działać. Na płytce znajdują się dwa układy, z których jeden jest sprawny, a drugi (tranzystor A2SHB) nie ma oznaczeń. Użytkownik sprawdził baterie pod obciążeniem, co ujawniło spadek napięcia. W dyskusji zasugerowano, że uszkodzony układ może być mikrokontrolerem, co utrudnia naprawę bez odpowiedniego wsadu. Proponowano również wymianę na gotowy moduł, jednak użytkownik preferuje rozwiązanie z czujnikiem ruchu. Wskazano, że antena na płytce może być czujnikiem mikrofalowym, ale użytkownik nie dostrzega jej w swoim module. Użytkownik, nie będąc elektronikiem, rozważa dalsze kroki w naprawie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA