logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt z uziomem parafundamentowym - czy wykonanie z ocynkowanej bednarki jest poprawne?

adriantar 25 Mar 2023 21:47 726 1
REKLAMA
  • #1 20508570
    adriantar
    Poziom 1  
    Cześć,
    Dostałem od architekta projekt branżowy w którym jest instalacja odgromowa i uziom parafundamentowy (na moją prośbę). Dom ma wymiary około 19x26m i jest w kształcie litery T.

Warstwy (od dołu):
    1. Chudy beton (niezbrojony) w którym jest bednarka ze stali ocynkowanej - 15cm
    2. Izolacja termiczna 15cm
    3. Płyta fundamentowa (zbrojona)

Wstępnie pytałem projektanta ale podobno wszystko jest okej, a nie daje mi to spać:
    1. Czy z betonu chudego moze do gruntu i dalej do skrzynki (gdzie schodzi zwód odgromowy) iść bednarka ocynkowana ? Czy ona (ocynkowana) nie powinna z chudego betonu wychodzić jako nierdzewna ?
    2. Czy uziom parafundamentowy nie powinien być połączony jakoś (jak?) ze zbrojeniem płyty fundamentowej ? Obecnie nie ma tam tego połączenia.
    3. Jak powinna być łączona bednarka w betonie ? Spawana ? Czy może być zaciskami ?

Dziękuję z góry za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20508824
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1148
    adriantar napisał:
    Cześć,
    Dostałem od architekta projekt branżowy w którym jest instalacja odgromowa i uziom parafundamentowy (na moją prośbę)….

Wstępnie pytałem projektanta ale podobno wszystko jest okej, a nie daje mi to spać:
    ….

Dostałeś projekt. Jeśli masz wątpliwości, to zamiast zamieścić na forum rysunki projektu, aby można było się do niego odnieść, to opisujesz go swoimi słowami. Jesteś pewny, że poprawnie odczytujesz projekt?
REKLAMA