logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wykonanie instalacji odgromowej i uziomu podczas wylewania fundamentów - pytania i wątpliwości

kermitoss85 13 Sty 2021 15:11 1965 3
REKLAMA
  • #1 19180593
    kermitoss85
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Dzień dobry
    Zaraz zaczną wylewanie fundamentów, nie mam jeszcze elektryka który będzie robił instalację, a nie chcę na etapie fundamentów zaniedbać wykonania instalacji odgromowej oraz uziomu do rozdzielnicy.
    Chcę wykonać w fundamencie na zbrojeniu bednarkę ze stali nierdzewnej, cztery wypuszczenia na zewnątrz budynku do podłączenia odgromu z dachu (dach kopertowy - cztery zejścia).
    Jedno wypuszczenie do budynku - w miejsce gdzie będzie doprowadzony prąd, gdzie będzie rozdzielnica.
    Czy dobrze kombinuję? Czy nie potrzeba jakiś dodatkowych prętów wbijanych w fundamencie...... Czy uziom i odgrom podłącza się do tej samej bednarki.....?
    Dziękuję za wszelką pomoc.
    Wykonanie instalacji odgromowej i uziomu podczas wylewania fundamentów - pytania i wątpliwości
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19180778
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4290
    kermitoss85 napisał:
    Czy dobrze kombinuję?
    Bardzo dobrze kombinujesz. Pamiętaj tylko o tym by bednarkę ułożyć "na sztorc".
    kermitoss85 napisał:
    Czy nie potrzeba jakiś dodatkowych prętów wbijanych w fundamencie......
    Rezystancja uziomu fundamentowego raczej nie przekracza 10 omów. Więc jest to wystarczająca wartość dla ochrony odgromowej.
    kermitoss85 napisał:
    Czy uziom i odgrom podłącza się do tej samej bednarki.....?
    Oczywiście.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19180884
    .Jack
    Specjalista elektryk
    Ocena: 427
    kermitoss85 napisał:
    Chcę wykonać w fundamencie na zbrojeniu bednarkę ze stanie nierdzewnej

Normalna bednarka stalowa w otulinie betonowej nie koroduje a jest znacznie tańsza od stali nierdzewnej. No, chyba że kolega nie liczy się z kosztami to wolna droga.
    Cztery odejścia bednarki do podłączenia przewodów odprowadzających instalacji odgromowej z dachu oraz wyprowadzenie do rozdzielnicy głównej budynku to dobry pomysł ale jeszcze należy uwzględnić wyprowadzenie bednarki do hydroforni. Dobrym zwyczajem jest objęcie połączeniami wyrównawczymi wszystkich mediów przy wejściu do budynku.
  • #4 19181283
    kermitoss85
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Dziękuję za pomoc.
REKLAMA