logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wszystkie kaloryfery w mieszkaniu ciepłe do połowy od góry

derago933 30 Mar 2023 20:56 1011 15
REKLAMA
  • #1 20516676
    derago933
    Poziom 3  
    Dzień dobry, kupiłem mieszkanie i borykam się z takim problemem. Wszystkie kaloryfery są ciepłe do połowy nawet nie, trochę na górze. Nie są gorące. Odpowietrzanie nic nie daje. Głowice termostatyczne Danfoss, ogrzewanie miejskie więc nie mam dostępu do pompek itp. Jest jakieś rozwiązanie tego problemu?

Z góry dzięki!
  • REKLAMA
  • #2 20516721
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Na którym piętrze z ilu znajduje się mieszkanie? Czy temperatura w mieszkaniu jest zbyt niska? Czy przy większym odkręceniu termostatu nie robi się cieplejszy?

Generalnie trudno powiedzieć jaka jest przyczyna. Może to być zbyt niski przepływ wody, grzejniki są np skryzowane bo tego wymaga instalacja i raczej nie radzę samemu w tym grzebać. Zbyt małe ciśnienie w instalacji ale to będzie dotyczyło raczej ostatnich pięter. Póki co temperatury są wysokie więc i woda w instalacji nie będzie miała dużej temperatury, może być taki efekt.

Póki temperatura w pokojach jest wystarczająca i zgodna z zadaną nie szukałbym problemu na siłę.
  • #3 20516755
    derago933
    Poziom 3  
    Piętro 1 z 3. W mieszkaniu jest ciepło w zimie mi to nawet nie przeszkadzało. Zacząłem drążyć temat ponieważ urodziło mi się dziecko i do kąpieli chciałem trochę bardziej podgrzać pomieszczenie. Temperatura na odkreconym termostacie na full 18 stopni.

Dodano po 1 [minuty]:

Piętro 1 z 3. W mieszkaniu jest ciepło w zimie mi to nawet nie przeszkadzało. Zacząłem drążyć temat ponieważ urodziło mi się dziecko i do kąpieli chciałem trochę bardziej podgrzać pomieszczenie. Temperatura na odkreconym termostacie na full 18 stopni.
  • #4 20516775
    badboy84
    Poziom 43  
    To jest podstawa jednak do zgłoszenia problemu do administracji/spółdzielni. 18 stopni to zbyt nisko.
    A grzejniki są żeliwne czy panelowe? Nic nie napisałeś o budynku, ale odpowiedź na pytanie o grzejnikach da jakiś
    obraz sytuacji.
  • REKLAMA
  • #5 20516810
    derago933
    Poziom 3  
    Panelowe. No budynek nie jest jakiś bardzo stary bo 92 rok ale sąsiedzi mają żeliwo tutaj ktoś wymienił na nowe. Spółdzielnia mi dzisiaj powiedziała żebym luzował rury od odpływu to powietrze zejdzie 😂
  • #6 20516839
    badboy84
    Poziom 43  
    Trzeba było im powiedzieć że prima aprilis jest w sobotę. Żarty sobie robią.
  • REKLAMA
  • #7 20516846
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2042
    derago933 napisał:
    Panelowe.
    Kaloryfery masz panelowe to powinny być odpowietrzniki. Zamknij głowicę termostatyczną i dopiero wtedy spróbuj odpowietrzać. Ciśnienie wody do kaloryfera musi pochodzić od strony powrotu aby powietrze, które znajduję się teoretycznie w kaloryferze, miało możliwość ujść przez odpowietrznik (powietrze "idzie" zawsze do góry).
  • #9 20516956
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2116
    derago933 napisał:
    Głowice termostatyczne Danfoss, ogrzewanie miejskie więc nie mam dostępu do pompek itp. Jest jakieś rozwiązanie tego problemu?

Zdejmij głowicę i od czoła wkładki termostatycznej sprawdź, czy nie ma nastawy wstępnej zaworu czyli skali od 1-6.
  • REKLAMA
  • #11 20517297
    derago933
    Poziom 3  
    Oczywiście są nastawy wstępne. Ale w każdym grzejniku na N?
  • #12 20517316
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1164
    derago933 napisał:
    Wszystkie kaloryfery są ciepłe do połowy nawet nie, trochę na górze. Nie są gorące. Odpowietrzanie nic nie daje.
    One są ciepłe do połowy. Tylko czy są ciepłe od góry grzejnika do jego połowy, czy od dołu również do połowy. Jak są ciepłe od góry to nie są zapowietrzone. Zapowietrzone by były jakby dolna połowa była ciepła, a góra zimna.
  • #14 20517514
    derago933
    Poziom 3  
    Faktycznie coś się zaczęło ruszać. Już trochę niżej to ciepło zeszło na grzejniku. A pytanie jeszcze takie mam czy w bloku te grzejniki też się kryzuje na odpowiednią odległość od pionu zasilającego ? Czy takie zabiegi się robi w domach jednorodzinnych?
  • #15 20517704
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1541
    Jeżeli grzejnik grzeje tylko górą, a dołem jest zimny, to jest zbyt mały przepływ. Powodem może być nadmierne kryzowanie, zamulone zawory, zarośnięte kamieniem rurki (gałązki), mala różnica ciśnień pomiędzy zasilaniem a powrotem (zbyt mala biurąc pod uwage kryzowanie lub średnice rurek). Już lepije, jak grzejnik jest mały, a cały ciepły, niż duży, ktory grzeje tylko górą, gdyż marznie się na ogół W STOPY (a ciepło idzie - niestety - do góry). Jeśli na odkręconym "na full" termostacie jest 18 stopni to znaczy, że nie ma dobrego przepływu. Czy to moze jest w Krakowie (zwłaszca os. Ugorek lub okolice)? Jeśli tak, to mógłbym wpaść i sprawdzić.
  • #16 20517849
    derago933
    Poziom 3  
    Nie nie. Jelenia Góra. Nie jest źle. Odkręciłem na N i mam 24 stopnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kaloryferami w nowym mieszkaniu, które są ciepłe tylko do połowy, co nie wystarcza do podgrzania pomieszczenia, szczególnie po narodzinach dziecka. Odpowietrzanie grzejników nie przynosi efektów, a temperatura na maksymalnym ustawieniu termostatu wynosi tylko 18 stopni. Użytkownik posiada głowice termostatyczne Danfoss i grzejniki panelowe. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny problemu, takie jak zbyt niski przepływ wody, nadmierne kryzowanie, czy zarośnięte zawory. Rekomendacje obejmują sprawdzenie nastaw wstępnych zaworów oraz ewentualne zgłoszenie problemu do administracji budynku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA