logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mobilna wymiana oleju: poradnik - kompresor, wysysarka, agregat prądotwórczy czy przetwornica?

miniuant 02 Kwi 2023 10:20 957 10
REKLAMA
  • #1 20520504
    miniuant
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam, chce zrobić mobilna wymianę oleju. Jak w samochodzie zrobić żeby chodził mi kompresor i wysysarka ? Agregat prądotwórczy czy może przetwornica ? Proszę o pomoc. Dziękuję

Dodano po 1 [minuty]:

Czy może jakaś elektryczna wysysarka oleju ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20520571
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3468
    Tylko wymiana oleju? To ma sens mobilnie? Mimo że w wielu samochodach konstruktorzy to ułatwiają to robią jeszcze takie że bez dostępu od spodu się nie obejdzie.
    Przetwornica miała by zasilać kompresor? Zdecydowanie odpada, tyko porządny agregat lub spalinowy kompresor.
    Chyba że kompresor wyłącznie z myślą o wysysarce, to można w ogóle z niego zrezygnować i zastosować pompę vacuum którą można by napędzać nawet silnikiem 12V.
  • #4 20521502
    miniuant
    Poziom 4  
    No właśnie może taka pompa do oleju by była dobra na 12v. Myśli pan że nie miało by to sensu? Mobilna wymiana oleju ? Ja myślę że miało by to sens. Wymieniać olej plus filtry i myślę że zarobił by na tym. Co pan sądzi?
  • #5 20521541
    ociz
    Tam gdzie wszystko da zrobić od góry może i miało by to sens. Gorzej jak trzeba od spodu, czasem trzeba użyć sporo siły żeby filtr odkręcić, czasem wręcz aż to niemożliwe standardowymi narzędziami. Przy spuszczaniu korkiem też czasem robi się pod górkę, np pęknie aluminiowa miska przy odkręcaniu (BMW), korek się wykręci razem z gwintem (VAG). Plastikowe obudowy filtrów też nie raz pękały. W warunkach warsztatowych takie rzeczy to dzień jak co dzień, w warunkach "polowych" tragedia.
  • REKLAMA
  • #6 20521578
    miniuant
    Poziom 4  
    Zastanawiam się nad tym. W sumie to nie musialbym odkręcać spustu olejowego bo miałbym wysysarke czyli bym wysysał. Filtry wiadome że są problemy ale dla chcącego to nic trudnego. Może bym zrobił sobie takie dwa najazdy co by samochód podnieść jak bym musiał robić od dolu. Ludzie zmieniają oleje i zamiast oddawać samochód do warsztatu to 40min i zrobione. A co pan poleca żeby jeszcze coś robić? Wymiana oleju i co jeszcze co da się zrobić w warunkach polowych?
  • REKLAMA
  • #7 20521646
    ociz
    Ja nawet kiedyś myślałem żeby zrobić sobie mobilny warsztat, jak robiłem ciężarówki i maszyny budowlane, chciałem do tego kupić karetkę, część zabudowy można wykorzystać, mają dobre oświetlenie, dodatkowe akumulatory, przetwornice 240V itp. Niestety obecnie te lepsze już przebrane i ceny poszły w górę od czasu wojny na Ukrainie.
    Co jeszcze można robić? Co tylko czujesz się na siłach.
  • #8 20521663
    miniuant
    Poziom 4  
    Dzięki wielkie za odpowiedź🙂 będę myślał nad tym . Chciałbym coś mieć swojego co by na życie zarobić. Tak czy siak myślę że z tym olejem by był dobry pomysł. Dziękuję.
  • #9 20521682
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2581
    Samo odcycanie oleju "w terenie" można załatwić takim czymś Link
    Można toto wyposażyć w większy zbiornik, można podciśnienie nawet w chałupie przed wyjazdem zrobić (z gniadka)
    Silnik tego wynalazku to +/- 150-180W, byle przetwornica styknie.
    V.
  • #10 20521700
    ociz
    vorlog napisał:
    byle przetwornica styknie

No nie koniecznie, te agregaty na starcie ciągną dużo prądu i na byle czym nie ruszy. Lepszą opcją była by elektryczna pompa vacuum od hamulców z jakiegoś samochodu.
  • #11 20521734
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2581
    ociz napisał:
    Lepszą opcją była by elektryczna pompa vacuum od hamulców

A na takiej da się uzyskać porządne podciśnienie?
    Byle przetwornica- no myślałem o takiej mocniejszej, niekoniecznie 200W :)
    Taki SinusPro800e już by sobie poradził Link
    V.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat mobilnej wymiany oleju w samochodach, z naciskiem na potrzebę zasilania kompresora i wysysarki. Uczestnicy debatowali nad wyborem między agregatem prądotwórczym a przetwornicą, wskazując, że agregat jest bardziej odpowiedni ze względu na większe zapotrzebowanie na moc. Zasugerowano również użycie elektrycznej pompy vacuum jako alternatywy dla kompresora. Wskazano na problemy związane z wymianą oleju w trudnych warunkach, takich jak konieczność dostępu od spodu pojazdu. Uczestnicy rozważali również możliwość stworzenia mobilnego warsztatu oraz dodatkowe usługi, które można by oferować w ramach mobilnej wymiany oleju.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA