logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] ASUS Maximus Formula 1.03g - Jaki BIOS prawidłowy?

02 Kwi 2023 13:45 333 7
  • #1 20520933
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #2 20521029
    szwagierszwagrow
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Między maximusem a Rampage Formula różnica jest ogromna - inny chipset, chociaż z wyglądu różnią się tylko naklejką na mostku południowym. Maximus Formula SE i zwykła edycja to to samo, tylko SE ma blok wodny.
    Kiedyś miałem Rampage formula (X38), z blokiem od Maximusa SE. Ale to pięknie chodziło :)
  • #3 20521044
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2336
    Ogólnie Asus leciał wtedy po najmniejszej linii oporu (wiele płyt z tej serii posiadam obecnie lub posiadałem):

Na wspólnym lub bliźniaczym laminacie były konstrukcje oparte o pamięć DDR2:
    -P5E (X38, DDR2, brak dodatkowych złącz wentylatora, czujników temperatury i LED Postera, 1xLAN)
    -Maximus Formula (X38 DDR2, dodatkowe złącza wentylatorów, LED postera, czujników temperatury, inny niż p5e radiator, naklejka na logu p5e, 2xLAN)
    -Rampage Formula (X48 DDR2, dodatkowe złącza wentylatorów, LED postera, czujników temperatury, inny niż p5e radiator, napis Rampage Formula na PCB 2xLAN)

Płyty różniące się między sobą oparte były o pamięć DDR3 i 1 model oparty był na DDR2:
    -Maximus Extreme (X38, DDR3, 3 sloty PCIE, LED Poster, złącza czujników temperatury, inny układ chłodzenia 2xLAN)
    -Rampage Extreme (X48, DDR3, LED Poster, złącza czujników temperatury, inny układ chłodzenia, 2xLAN - najwyższy wręcz kolekcjonerski model)
    -Maximus II Formula (P45, DDR2, LED Poster, złącza czujników temperatury, inny układ chłodzenia - zbliżona wyglądem do Rampage Extreme 2xLAN)

Mogłem coś pomylić ale z grubsza tak to było. Przez to że P5E, Maximus Formula i Rampage Formula to płyty korzystające w zasadzie z tych samych podzespołów w tej samej konfiguracji i na niemalże identycznym PCB - mogą działać na zamiennych BIOSach (nie wiem jak BIOS od Rampage Formula). Wiele wyższych modeli również miało LED'y wskazujące napięcie w kilku miejscach na płycie, obsługiwały w zasadzie te same procesory.

P5E odróżnisz od Maximus Formula (zdarza się że ktoś odklejał naklejkę z modelem) po wcześniej wymienionych rzeczach:
    -brak dodatkowych złącz wentylatora,
    -brak złącz czujników temperatury,
    -brak złącza LED Postera,
    -Nieobsadzony drugi wbudowany LAN,
    -Radiator o prostych nieponacinanych finach.

Jednak niektórzy wgrywali BIOSy od wyższych modeli, które były lepiej zoptymalizowane pod kątem OC.

Dodano po 1 [minuty]:

szwagierszwagrow napisał:
    Między maximusem a Rampage Formula różnica jest ogromna - inny chipset

X38 i X48 to jest dokładnie to samo. X48 niby ma lepszy bin, ale jakoś nie zauważyłem szczególnej różnicy.
  • #4 20521057
    szwagierszwagrow
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    sylweksylwina napisał:
    X38 i X48 to jest dokładnie to samo. X48 niby ma lepszy bin, ale jakoś nie zauważyłem szczególnej różnicy.

Kurcze, to już 10 lat minęło także mogłem coś pokręcić, ale z tego co pamiętam do OC to właśnie X38 nadawał się najlepiej, chociaż oryginalny radiatorek przy FSB w okolicach 450 już nie dawał rady i ratowało go tylko chłodzenie wodne :)
  • #5 20521065
    sylweksylwina
    X48 w założeniu miał być do tego lepszy (lepszy bin x38). Niestety często się okazywało że chipsety z tańszych linii jak np. P35/P45 lepsze FSB kręciły bo m.in. nie miały dodatkowych 16 linii PCI-E. Kończmy ten offtop bo ni jak się to ma do tematu ;)
  • #6 20521161
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 20521266
    sylweksylwina
    To jest P5E widać choćby po radiatorach. Jest to fajna budżetowa propozycja, bo za maximusy/rampage sobie ludzie więcej liczą, a jest to prawie to samo. Jak temat wyczerpany, możesz zamknąć temat.

PS. Niedługo będę wyprzedawał swoją kolekcję LGA775, dużo RAMu DDR2 1066 (porzucam całkowicie) i kilka płyt tej serii.
    W sumie ciekawe, bo będę miał prawie każdy typ pamięci od FPM po DDR3, a jak teraz kończę kolekcję to wyszło że żadnego komputera z DDR2 nie będę miał :D I tak za dużo złomu nazbierałem :D
  • #8 20521534
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje odpowiedniego BIOS-u dla płyty głównej ASUS Maximus Formula 1.03g, zauważając, że płyta ta może być identyczna z P5E, co sugeruje brak dedykowanego BIOS-u. W dyskusji podkreślono różnice między modelami, w tym między Maximus Formula a Rampage Formula, które różnią się chipsetem i funkcjami. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z podkręcaniem oraz kompatybilnością BIOS-ów, wskazując, że BIOS z Rampage Formula działa na Maximusie, mimo że niektóre funkcje mogą być ograniczone. Wspomniano również o różnicach w konstrukcji i możliwościach OC między modelami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA