logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja oświetlenie halogenowego wyzwalającego bezpiecznik.

Efilon 02 Kwi 2023 17:33 408 4
REKLAMA
  • #1 20521340
    Efilon
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam,
    mam problem i nie wiem jak go ugryźć. W mieszkaniu zgodnie z modą a'la lata 2000-2010 są podwieszane sufity (bez rewizji żadnej), a w nich milion opraw halogenowych (32 żeby być dokładnym). Zasilane jest to 4 transformatorami toroidalnymi (jeden na pewno 400VA, reszty nie widać za bardzo, ale po wielkości wydaje mi się, że będzie to 400, 400, 300 i 250).
    Jest to podzielone na 3 obwody (jeden z włącznikami schodowymi - 23 oprawy i dwa ze zwykłymi włącznikami na 3 i 6 opraw) i tu zaczyna się najgorsze, te transformatory są wpięte w obwód z włącznikami.
    Zamiast halogenów są zamontowane ledy MR11. Okazjonalnie wywalało bezpiecznik (ETIMAT C16) przy załączaniu obwodu z 23 oprawami, więc wymieniłem go na Schenidera C16 myśląc, że po prostu jest uszkodzony (wtedy zauważyłem, że to nie B16). Te nowy wyzwala się nawet częściej niż stary więc trzeba zrobić porządek z instalacją. Porządek ma polegać na doprowadzeniu tego do użyteczności bez kucia ścian. To musi poczekać na remont, jak stopy procentowe trochę spadną :)
    Nie mogę dać zasilacza bezpośrednio na wyjściu za bezpiecznikiem bo oprócz tych transformatorów jest z tego zasilane oświetlenie dwóch pokoi. Nie mam pojęcia gdzie jest rozdzielone na te dwa obwody - podejrzewam że gdzieś pod sufitem podwieszanym, ale nie widzę puszki (albo na wejściu do któregoś toroida). Nie dziwi mnie to jakoś bardzo, bo połączenia elektryczne są w większości skręconymi kablami (no comments).

Pytanie zasadnicze czy wywalenie toroidów i wstawienie w ich miejsce zasilaczy impulsowych załatwi problem wyzwalania bezpieczników? Ewentualnie czy jest jakieś inne rozwiązanie? Bo przychodzi mi tylko to do głowy, impulsowe mają chyba niższy pik prądu rozruchowego od toroidalnych?
  • REKLAMA
  • #2 20521346
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2490
    Dokładnie tak, toroidy mają duży prąd rozruchu.
    Więc albo wymiana na mniejsze skoro teraz LED-y, albo soft start jak nie da się ich wyjąć.
  • REKLAMA
  • #3 20521497
    Efilon
    Poziom 10  
    Dam radę odłączyć i włożyć obok ewentualnie 3 zasilacze (np 120W, 60W i 40W). Wyjęcie tego 400VA na pewno się nie uda bez rozwałki.
    Myślałem o tyrystorze tylko nie wiedziałem jaki dobrać plus trochę obawiałem się temperatury nad tym sufitem - chociaż w sumie były tam kiedyś halogeny i one też swoje grzeją, ale jakoś na softstart nie wpadłem. Masz może wiedzę jak to dobrać?
    Chyba trzeba by to dobierać do prądu w piku, a nie mogę znaleźć wartości jaką może generować toroid na rozruchu.
  • REKLAMA
  • #4 20521507
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2490
    Tyrystor to zły pomysł, obcina część sinusoidy trafo się spali. Ewentualnie triak.
    Najprostsze jednak to soft start koszt 20-30zl
  • #5 20525303
    Efilon
    Poziom 10  
    Z tego co miernikiem i naocznie obczaiłem problematyczny jest zespół 2x 400VA (na pewno jeden z nich jest 400) połączone równolegle. Resztę bezpiecznik jakoś dźwiga, chociaż pewnie te mniejsze obwody nie obraziłyby się na 2 kolejne soft starty.

Nie wiem jakie parametry powinien mieć soft na te 800VA. Wzory, które znam mówią że bezpiecznik nie powinien się wyzwalać, a nie wiem jak policzyć prąd w piku rozruchowym - bo tego chyba potrzebuję do dobrania softa.

Myślałem o rozpięciu tego połączenia równoległego i zostawieniu całości na jednym ale tam jest strasznie mało miejsca i nie wiem czy się uda...
REKLAMA