logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie silnika trójfazowego prawo lewo + krańcówki

traz 04 Kwi 2023 20:01 1377 8
  • #1 20525129
    traz
    Poziom 4  
    Witam szanowne grono. Czy byłby ktoś w stanie zrobić mi schemat podłączenia silnika trójfazowego prawo lewo z użyciem dwóch styczników i podłączeniem do tego krańcówek ???
    Ogólnie to silniki są dość stare wraz z krańcówkami jest to mechanizm otwierania klap w szklarni. Właściciel twierdzi że wszystko jest sprawne. Pomógłby mi ktoś to ogarnąć z wykorzystaniem tego co na zdjęciach najlepiej jakiś schemat. Styczniki są wyposażone w styki pomocnicze NO i NC tak jak i przyciski chwilowe. Chodzi o otwieranie klap w szklarni gdy klapa zaczyna się otwierać to w pewnym momencie wyłącza ją krańcówka i tak samo przy zamykaniu krańcówka wyłącza silnik w danym momencie nawet jeżeli przycisk będzie dalej wciśnięty chodzi o to żeby mechanizm nie wyrwał klapy.
    Podłączenie silnika trójfazowego prawo lewo + krańcówki Podłączenie silnika trójfazowego prawo lewo + krańcówki Podłączenie silnika trójfazowego prawo lewo + krańcówki
  • #2 20525258
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 364
    Ja mam takie rozwiązania...
    Podłączenie silnika trójfazowego prawo lewo + krańcówki
  • #3 20525271
    traz
    Poziom 4  
    Miałbyś jakiś wyraźniejszy opis tego schematu? i czy jestem w stanie tak to zrobić jak na schemacie z tymi materialami ? do rozdzielnicy przychodzą kable od silników 4x1.5mm i od krańcówek 6x0.75mm
  • #4 20526053
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Styczniki Schneidera (jakie masz) mają 3 tory robocze (do silnika) i styki pomocnicze 1NO i 1NC.
    Styk NO jest wykorzystany do podtrzymania pracy stycznika po naciśnięciu przycisku, a styk NC jest wykorzystany aby nie można było włączyć stycznika do przeciwnego ruchu (kiedy pracuje stycznik pierwszego ruchu).
    Dodatkowo - przycisk SW STOP zatrzymuje ruch wietrznika w dowolnym (wybranym) momencie.
    Przed samym silnikiem (w torach prądowych) jest zastosowany wyłącznik silnikowy.
    A silnik (i strzałki prawo/lewo) oddziaływuje na krańcówki (całkiem zamknięte/ całkiem otwarte).
    Przeanalizuj rysunek - musi się udać.
    U mojego ogrodnika taka aplikacja "chodzi" już 30 lat...
    Powodzenia
  • #5 20528217
    a2b
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    A od kiedy to się "N" daje w sterowaniu przez styki .
    Wył ,silnikowy przed stycznikami i koniecznie ze stykiem pomocniczym w sterowaniu .
    30 lat to chyba już czas to zaktualizować .
  • #6 20528266
    traz
    Poziom 4  
    No właśnie się zastanawiam co z tą N ką przez krańcówki ma to tak być czy jak to mam podpiąć??
  • #7 20528361
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Schemat z postu #2 to mistrzostwo świata. Co do schematu, to zapraszam autora na PW.
  • #8 20529604
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Autor schematu...hmm... po 40 latach? dziś musiałby mieć z 80...
    Problem jest "zastany". Sieć nadal w TNC - na wszystkich metalowych elementach (np. konstrukcja szklarni) jest PEN.
    Co do "N" na krańcówkach - lepiej jak N (PEN) jest rozwłóczony po konstrukcjach (możliwość przebicia czy upływności) niż miałoby to być "L". Gdyby całe sterowanie (przyciski, krańcówki i cewki styczników) zrobić po stronie A1 stycznika - to potrzebne byłyby dodatkowe przekaźniki pośrednie.
    Dzisiaj całe sterowanie można zrobić w SELV lub PELV - dodatkowe aparaty nie są tak kosztowne i trudno dostępne jak kiedyś.
  • #9 20529685
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4281
    pafciowaw napisał:
    Co do "N" na krańcówkach - lepiej jak N (PEN) jest rozwłóczony po konstrukcjach (możliwość przebicia czy upływności) niż miałoby to być "L".
    Przestań. Pierwsze lepsze doziemienie tej zyły i uklad jaki by nie był zaczyna żyć własnym życiem.
    Doskonały przykład jak robić nie należy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje schematu podłączenia silnika trójfazowego do mechanizmu otwierania klap w szklarni, z wykorzystaniem dwóch styczników oraz krańcówek. W odpowiedziach podano, że styczniki Schneidera mogą być użyte, a ich styki pomocnicze NO i NC są kluczowe do kontrolowania ruchu silnika. Wskazano na konieczność zastosowania wyłącznika silnikowego oraz omówiono kwestie związane z podłączeniem przewodów do silnika i krańcówek. Pojawiły się również uwagi dotyczące aktualizacji starych rozwiązań oraz bezpieczeństwa instalacji elektrycznej.
REKLAMA