logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

De'Longhi ESAM3000.B – regulacja ilości wody i kawy źle działa, błąd kontrolki fusów

beno1961 05 Kwi 2023 09:05 903 2
REKLAMA
  • #1 20525771
    beno1961
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich,
    mam problem z regulacją ilości wody i ilości kawy.
    Np. gdy woda ustawiona jest na max jest ok, natomiast każde nawet lekkie zmniejszenie ilości wody na pokrętle skutkuje, że woda leci około 1 sekundę.
    Drugi potencjometr ten od ilości kawy robi podobnie, to znaczy na max robi kawę, jednak młynek czasem mieli około 6 sekund a czasem 9 sekund.
    Po zmniejszeniu o 1/4 brak reakcji, jest tak samo jak było. Ale gdy zmniejszę do połowy to nie mieli i wyskakuje kontrolka fusów, oczywiście pojemnik jest pusty.
    Robiłem reset ale poprawy brak.
    Dodaję filmy jak to działa.

Pozdrawiam, proszę o pomoc w naprawie.
  • REKLAMA
  • #2 20525907
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 957
    Gdyby nie to, że jesteś z Bielska-Białej, a ja swój ekspres wyrzuciłem do elektrośmieci w częściach pomyślałbym, że go znalazłeś.
    Miałem niemalże identyczny problem ale tylko w odniesieniu do regulatora kawy. Od razu dla ukrócenia wątpliwości mówię, że potencjometry były sprawne. Nie doszedłem co było przyczyną ale mam ogólnie niezbyt dobre opnie o tej serii jeśli chodzi o elektronikę. W naszym ekspresie dwukrotnie padła bez żadnego racjonalnego powodu płyta (raz w odłączonym od sieci urządzeniu!), a kawa nie była najlepsza na tle konkurencji
  • #3 20526879
    beno1961
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jeszcze dopiszę, że wymieniłem w międzyczasie układ 74hc4051 na płytce regulacji z potencjometrami, efekt bez zauważalnej zmiany.
    Gdy mam potencjometry oba na max, to ekspres zrobi kawę, jednak czas mielenia pływa, czasem mieli 6, 7, nawet 9 sekund.
    Ilość wody też jest zmienna.
REKLAMA