logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica DAW 6103 LSW - niepokojący dźwięk podczas wirowania/wyrzucania wody

pralkaamika 06 Kwi 2023 08:52 1023 4
REKLAMA
  • #1 20527199
    pralkaamika
    Poziom 2  
    Dzień dobry,

Moje pytanie dotyczy pralki Amica DAW 6103 LSW.

Przepraszam, że nie podam więcej szczegółów, ale niestety, nie jestem w stanie odczytać żadnych informacji z tabliczki znamionowej, która pewnie jest z tyłu, ponieważ pralka jest zabudowana.

Moje pytanie dotyczy niepokojących, według mnie, dźwięków, które pojawiają się podczas wirowania.

Podaję link do filmiku wrzuconego na WeTransfer. Chodzi mi o dźwięk, który występuje np. w 25-30 sekundzie. Pralka wiruje, później słychać dźwięk odpływu w syfonie, a później charakterystyczny zgrzyt. O wiele dłuższy jest ok. czasu 1:10 - również słychać, że pralka wiruje, za chwilę wodę w odpływie, a później znów ten niepokojący dźwięk.

Link do filmiku

Pralka była dopiero co przywieziona i została zabudowana, jest używana (2-3 lata?). Nie wiem czy była właściwie zabezpieczona w transporcie (bęben). Nie wiem czy została właściwie wypoziomowana. Nie wiem czy ten dźwięk może oznaczać, że coś jest w filtrze - wydaje mi się, że dobiega właśnie z przodu, z dołu pralki. A może w związku z zabudową rura odpływowa jest jakoś dziwnie upchana za/pod meblami i to ona tak hałasuje jak pralka wyrzuca wodę?

Bardzo proszę Państwa o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20527986
    pawlik722
    Poziom 27  
    Ocena: 356
    Nie mogę odtworzyć nagrania ale jak zgrzyta na początku programu i podczas wypuszczania wody to opcje są 3
    1 coś wpadło do pompki
    2 kończy się pompka
    3 tylko ci się wydaje i jest to normalny dźwięk gdy w pompce zaczyna brakować wody.
  • REKLAMA
  • #3 20528099
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3705
    Silnik pompy kończy żywot. Fabrycznie montują silniki kiepskiej jakości. Tutaj kompletna pompa odpływowa: https://north.pl/karta/pompa-odplywowa-komple...daw6103lsw--amica--px235,N07-QD-C2M2-BHC.html
    Ty po prostu zakup taki silnik: https://zamienne.com.pl/pl/p/C00144997-Silnik...odplywowa-pralki-40W-Samsung-Indesit-LG-/6715 i wymień. Silnik jest popularny więc może uda Ci się go nabyć w sklepie z częściami do AGD w Twoim mieście.
  • REKLAMA
  • #4 20528362
    pralkaamika
    Poziom 2  
    Szanowny Panie Kenworth,

Bardzo dziękuję za poświęcony czas i zaangażowanie w pomoc.

Proszę o kilka informacji jeśli to nie kłopot:

- czy mogę dalej używać pralki w tym stanie, aż jakiś serwisant to naprawi, np. po świętach? czy zdecydowanie Pan tego nie zaleca, bo grozi poważnymi konsekwencjami? (np. zalanie mieszkania, zniszczenie całej pralki, itp.)

- czy na podstawie tego filmiku jest Pan absolutnie pewien swojej diagnozy, czy to tylko podejrzenia? 100%? 50%?

- cena silnika pompy to jak widzę kilkadziesiąt złotych - a jaka byłaby uczciwa stawka za jej wymianę, robociznę? w Warszawie

- czy trzeba zdemontować całą zabudowę, czy takiej wymiany można dokonać "od przodu" tej pralki? czy trzeba będzie ją jednak wyciągnąć i dostać się np. od dołu albo od tyłu?

Byłbym wdzięczny za wskazówki. Dziękuję za okazane wsparcie. Serdecznie pozdrawiam.
  • #5 20528399
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3705
    Zabudowa pralki to w przypadku każdej awarii problem a naprawa pompy odpływowej to jedna z prostrzych napraw. Najszybciej uzyskuje się dostęp do pompy kładąc sobie pralkę na tył (czyli jej plecy) i to tylko kwestia odkręcenia kilku wkrętów i odłączenia 2 węży i pompę ma się w dłoni. Zdecydowanie to zgrzytanie pompy oznacza jej dogorywanie. Ta awaria nie niesie za sobą żadnych poważnych konsekwencji w postaci wycieku itp. ale pewnego dnia po prostu zostanie woda w pralce bo pompa przestanie całkowicie pracować i trzeba będzie awaryjnie spuścić wodę z pralki o ile pompa posiada wężyk do tego celu bo są pompy nie posiadające tego rozwiązania. Do naprawy pompy sądzę, że nie trzeba wzywać serwisanta, ale oczywiście jeżeli nie czujesz się na siłach to lepiej tak postąpić bo uszkodzić urządzenie jest łatwo. Najprościej zrobić to w ten sposób: https://youtu.be/I6g7rm-xxsc
    Teoretycznie powinno się to robić jak pokazano na tym filmie, ale to zbędny dodatkowy nakład pracy: https://youtu.be/92DeBfLxoFs
    Ty masz właśnie taki typ pompy jaki pokazano na filmie. Sądzę, że sam stwierdzisz, że cała operacja nie jest specjalnie skomponowana.
REKLAMA