logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uczenie się asemblera i programowanie połączenia internetowego

stolarzwojciech1 06 Kwi 2023 20:35 381 9
  • #2 20528314
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    stolarzwojciech1 napisał:
    Witam. Uczę się asemblera i szukam jakiś informacji na temat programowania połączenia internetowego.

To zupełnie inne poziomy.
    Funkcje internetowe to kilka warstw kodu, w wymiarze tysięcy rozkazów maszynowych (i właściwie asm jest bez sensu)
    Ze sposobu zadania pytania wnioskuję, że pewne rzeczy jeszcze ci się nie ułożyły.

A na jakiej to platformie ten asembler ?

Dodano po 2 [minuty]:

Lektura na początek

https://pl.wikipedia.org/wiki/Model_OSI

Dodano po 51 [sekundy]:

ps. "lan" to trochę inne zagadnienie niż "internet", musisz to zrozumieć
  • #3 20528931
    trivial1
    Poziom 20  
    Ocena: 61
    @stolarzwojciech1
    Jak kolega wcześniej wspomniał Asembler do sieci mija się z celem.
    Bardzo proste apki sieciowe bez GUI to może jeszcze(w stylu serwer-klient)
    Ale coś rozbudowanego to język wysokiego poziomu.
    Ale jeśli się upierasz, to tylko asembler 32 bit, np. Masm (macro asembler), sam dawno temu trochę w nim pisałem, a wcześniej na 16bit pod Turbo asembler. IDE używałem RadAsm
    Piszę o 32 bit, bo nie jestem już w temacie czy i jaki jest 64bit
  • #5 20531045
    mpier
    Poziom 29  
    Ocena: 141
    Witam,
    o "obsłudze portów" poczytaj w instrukcji programowania systemu, którego używasz. Pewnie znajdziesz coś takiego.
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    Kod: x86 Assembly
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Sensu to chyba nie ma.

Pozdrawiam.
  • #6 20531728
    JacekCz
    Poziom 42  
    mpier napisał:
    Witam,
    o "obsłudze portów" poczytaj w instrukcji programowania systemu, którego używasz. Pewnie znajdziesz coś takiego.

Ja obstawiam, że OP nie wie o co pyta, i pyta o zupełnie inne porty.

@stolarzwojciech1

JESLI mowa o współczesnym systemie z ochroną (Windows > NT, Linux) to na portach (tych o jakie ja przypuszczam) sobie nie poprogramujesz, system tego zakazuje.
    Ciężko sie gada, jak nie widzę w tobie jakiś intuicji, zrozumienia co jest co. Współcześnie assembler jest bardzo mało potrzebny, praktycznie wcale *), sugerowałbym się ostrzelać z ogólnym programowanie w języku wysokiego poziomu.

`*) a jesli by miał być z tego pożytek, to głębokie zrozumienie co się chce zrobić (wiem co chcę, ale w języku wysokiego poziomu się nie da), i ma się wiedzę jak (głęboka znajomość architektury systemu / procesora)

Dodano po 38 [sekundy]:

mpier napisał:
    Sensu to chyba nie ma.

Dokładnie
  • #8 20531952
    mpier
    Poziom 29  
    Ocena: 141
    Co tu oznacza łączenie się z internetem? W jakim systemie programujesz?
    Ciągle jest szansa, że to jednak o te porty chodzi.

Poproś moderatora o przeniesienie do odpowiedniego działu.
  • #9 20532005
    stolarzwojciech1
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Chciałbym napisać coś w stylu gadu gadu. Minimum dwa programy zainstalowane na pecetach, pozwalają na komunikację między sobą. ( wysyłanie plików, wiadomości)

Chciałem też napisać przeglądarkę internetową ale to podobno dość spore kombo.

Moderowany przez jimasek:

Temat zamykam
    3.1.16. Nie wysyłaj pytań, na które odpowiedź można łatwo znaleźć w Internecie lub na forum elektroda.

• Pomocny post
    #10 20532150
    JacekCz
    Poziom 42  
    stolarzwojciech1 napisał:
    Chciałbym napisać coś w stylu gadu gadu. Minimum dwa programy zainstalowane na pecetach, pozwalają na komunikację między sobą. ( wysyłanie plików, wiadomości)

Chciałem też napisać przeglądarkę internetową ale to podobno dość spore kombo.

Sorry, żebyś był chociaż na etapie "wie, czego nie wie" (na studiach jak się szło do asystenta na zaliczenie, to od drugiego była sugestia "i co Kazek, twój student przynajmniej wie, czego nie wie, daj mu trzy minus"

Nawet nie masz w wyobraźni ogólnej mglistej mapy co i jak. I jeszcze skądś przybrany ten assembler, to chore.

Napisz w jakimś języku "Hello world" na 10 linii, doprowadź go do działania, program z algorytmem na 40 linii, program w kliku modułach na 300, powalcz z pojawiającymi się problemami. Jak będziesz panował nad współbieżnym programowaniem na kilka tys linii, będzie pora na ten klon gadu-gadu
    Nie ma innej drogi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik uczy się asemblera i poszukuje informacji na temat programowania połączeń internetowych. Odpowiedzi wskazują, że asembler nie jest odpowiednim językiem do tworzenia aplikacji sieciowych, które wymagają bardziej zaawansowanych funkcji i protokołów. Uczestnicy dyskusji sugerują, że lepiej jest zacząć od języków wysokiego poziomu, a asembler może być użyty jedynie w prostych aplikacjach bez GUI. Wskazówki dotyczące programowania socketów oraz obsługi portów są podane, ale podkreślono, że nowoczesne systemy operacyjne, takie jak Windows i Linux, mają ograniczenia w programowaniu na niskim poziomie. Użytkownik wyraża chęć stworzenia aplikacji komunikacyjnej, podobnej do Gadu-Gadu, oraz przeglądarki internetowej, co wymaga znacznie większej wiedzy i umiejętności programistycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA