logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] HP 250 - Problem z rozruchem Win10 z dysku SSD 160GB z Lenovo, Boot Device Not Found

wi9nter 07 Kwi 2023 13:16 252 7
REKLAMA
  • #1 20529157
    wi9nter
    Poziom 8  
    Szanowni Państwo
    Mam dysk SSD 160GB z zainstalowanym systemem windows10, ktory normalnie uzywany byl wczesniej w laptopie Lenovo. Tylko ze zmieniłem dysk na inny w moim laptopie i ten o którym mowa, wrzuciłem w obudowę na dysk zewnętrzny i od tamtej pory uzywalem go jako magazyn na jakieś szkolne śmieci. Chciałem dzisiaj uruchomić starego lapka HP 250. Wyjmuje dysk 160GB z obudowy, wkladam do laptopa (HP), włączam i... Bez reakcji, wyskakuje taki komunikat:
    "Boot Device Not Found, Please Install an operating system on your hard disk." Nie czaje, bo na poprzednim laptopie normalnie się włączał system.
  • REKLAMA
  • #2 20529168
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15548
    No i co z tego że na poprzednim system się uruchamiał?
    Skoro miałeś go w obudowie i używałeś jako magazyn system za pewne dawno z niego poleciał.
    Zainstaluj system od nowa.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20529170
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8313
    Witaj.
    Być może miał inne ustawienia uruchamiania (UEFI vs CSM/Legacy).
    Również nie jest powiedziane, że zainstalowany na nim system będzie miał prawidłowe sterowniki i że uruchomi się na innym laptopie (pomijając kwestie licencyjne). Ale do tego momentu nawet nie dochodzi, więc warto sprawdzić na początek, czy chcesz startować system zgodny z UEFI, czy CSM i ewentualnie przełączyć to ustawienie w BIOS.

Dodano po 53 [sekundy]:

sosarek napisał:
    Skoro miałeś go w obudowie i używałeś jako magazyn system za pewne dawno z niego poleciał.

Kolega to jakąś szklaną kulę zapewne posiada... :)
  • REKLAMA
  • #4 20529175
    sosarek

Poziom 43  
    dt1 napisał:
    Kolega to jakąś szklaną kulę zapewne posiada...

Nie, ale wiem jak czasami ludzie podchodzą do takich "magazynów", a to brakuje kilku GB na coś i leci jakiś folder systemowy itp. ;)
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20529183
    wi9nter
    Poziom 8  
    HP 250 - Problem z rozruchem Win10 z dysku SSD 160GB z Lenovo, Boot Device Not Found
    Tak to wygląda. W tym UEFI Boot Order to nie da się nic przestawić. Reszta jak widać. Nie wiem o co chodzi proszę Panów z tym UEFI czy CSM.
    Instalować system od nowa? Formatować ten dysk przed instalacją systemu na nowo?

Dodano po 1 [minuty]:

>>20529175
    Nieee nic z tych rzeczy. Wrzucane jakieś dokumenty co najwyzej były. Miejsca pod dostatkiem, a i jakiś folder Windowsowy też się na nim znajduje. Wszystko powinno być cacy
  • REKLAMA
  • #6 20529208
    sosarek

Poziom 43  
    Secure Boot na Disabled, Legacy Boot na Enabled i sprawdź.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20529226
    wi9nter
    Poziom 8  
    Działa jak rakieta. Elegancko wszystko uruchomione od strzała po zmianie tych ustawień.

Dodano po 44 [sekundy]:

Dziękuje szanownym kolegom i życzę miłego weekendu :))
  • #8 20529227
    wi9nter
    Poziom 8  
    Zmiana ustawien w biosie na takie jak kolega napisal. ^^

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik miał problem z uruchomieniem systemu Windows 10 z dysku SSD 160GB, który wcześniej działał w laptopie Lenovo, a po przeniesieniu do laptopa HP 250 pojawił się komunikat "Boot Device Not Found". Użytkownik został poinformowany, że system mógł stracić dane podczas używania dysku jako magazynu. Sugerowano sprawdzenie ustawień BIOS, w tym przełączenie między UEFI a CSM/Legacy. Po zmianie ustawień BIOS na "Secure Boot Disabled" i "Legacy Boot Enabled", system uruchomił się poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA