logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Porażenie prądem przy rurze gazowej i instalacji grzewczej - przyczyny i rozwiązania

nonamejuzer 07 Kwi 2023 22:10 1707 7
REKLAMA
  • #1 20530086
    nonamejuzer
    Poziom 1  
    Witam, kiedy doknąłem rury od gazu poczułem "szczypanie", w momencie gdy na raz chwyciłem jeszcze rurę doprowadzającą ciepłą wodę do grzejników "poraził" mnie dość mocno prąd. Po sprawdzeniu probówką rury gazowej ta zaświeciła się i rozświetliła całe pomieszczenie. Co może być problemem tego?
    Dodam jeszcze, że w tym samym momencie był włączony piekarnik, pralka, telewizor i inne sprzęty AGD.
  • REKLAMA
  • #2 20530103
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6631
    Po pierwsze - instalacja elektryczna powinna zostać natychmiast odłączona od zasilania.
    Po drugie - trzeba wezwać elektryka oraz gazownika, a jeżeli to budynek wielorodzinny, trzeba powiadomić zarządcę.
  • REKLAMA
  • #3 20530105
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    nonamejuzer napisał:
    Witam, kiedy doknąłem rury od gazu poczułem "szczypanie", w momencie gdy na raz chwyciłem jeszcze rurę doprowadzającą ciepłą wodę do grzejników "poraził" mnie dość mocno prąd.

Przy takim podejściu do bezpieczeństwa to pozostaje tylko wezwanie elektryka zanim się zabijesz. Trzeba mieć naprawdę bardzo mało wyobraźni aby przy "szczpaniu" "pomyśleć" aby jeszcze się doziemnić przez dotknięcie innej rury.
    Do tego czasu aż wezwiesz elektryka to sugeruję abyś wyłączył prąd i już niczego się nie dotykaj.
  • #4 20530162
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3504
    nonamejuzer napisał:
    Po sprawdzeniu probówką rury gazowej ta zaświeciła się i rozświetliła całe pomieszczenie.
    Usterka może być w instalacji elektrycznej w twoim lokalu.
    Brak „zera”.
    W budynku jest brak połączeń wyrównawczych głównych.
  • #5 20530195
    zbich70
    Poziom 43  
    CYRUS2 napisał:
    Brak „zera”.
    Dokładniej brak zera w instalacji elektrycznej. Bo zero jest ale z instalacji gazowej.
    Teraz wystarczy niewielkie rozszczelnienie i mała iskierka (o co nietrudno gdy gaz i prąd płynie tą samą drogą) i jutro przeczytamy w mediach o budynku zrównanym z ziemią i ofiarach śmiertelnych.

Dodano po 4 [minuty]:

Ktoś_tam napisał:
    zanim się zabijesz
    Pół biedy jeśli tylko siebie. Może zabić domowników, sąsiadów i przypadkowych przechodniów w promieniu wielu metrów.
  • REKLAMA
  • #6 20530218
    CYRUS2
    Poziom 43  
    zbich70 napisał:
    jutro przeczytamy w mediach o budynku zrównanym z ziemią i ofiarach śmiertelnych.
    To wręcz kompromitacja profesorów i doktorów elektryków.
    Bo oni za to odpowiadają, że rura gazowa jest elementem instalacji elektrycznej.
    Dla profesorów i doktorów elektryków, prad musi świecić „na zielono” żeby zauważyli że płynie.
    Wasza „culpa” profesorowie & ......
    zbich70 napisał:
    Może zabić domowników, sąsiadów i przypadkowych przechodniów w promieniu wielu metrów.
  • REKLAMA
  • #7 20530246
    zbich70
    Poziom 43  
    CYRUS2 napisał:
    To wręcz kompromitacja profesorów i doktorów elektryków.
    Nie wiem dlaczego tak traktujesz "profesorów i doktorów". Który profesor lub doktor zalecał aby rura gazowa stanowiła część obwodu elektrycznego? Gdzie jest taka publikacja?
  • #8 20532317
    CYRUS2
    Poziom 43  
    zbich70 napisał:
    Który profesor lub doktor zalecał aby rura gazowa stanowiła część obwodu elektrycznego? Gdzie jest taka publikacja?
    Podłączenie kuchni gazowo-elektrycznej do instalacji elektrycznej to dokładnie nich kompetencja.
    Profesorowie i i doktorzy tego nawet nie zauważają.
    Gdzie publikacja, że należy to zmienić !
    Oni schematy powinni mieć "w podświadomości".
    zbich70 napisał:
    Pół biedy jeśli tylko siebie. Może zabić domowników, sąsiadów i przypadkowych przechodniów w promieniu wielu metrów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik doświadczył porażenia prądem po dotknięciu rury gazowej i rury doprowadzającej ciepłą wodę, co wskazuje na potencjalne problemy z instalacją elektryczną, takie jak brak połączeń wyrównawczych lub brak "zera". W odpowiedziach podkreślono konieczność natychmiastowego odłączenia zasilania oraz wezwania elektryka i gazownika. Istnieje ryzyko poważnych konsekwencji, w tym zagrożenia dla życia, jeśli instalacje gazowa i elektryczna są niewłaściwie połączone. Wskazano na odpowiedzialność specjalistów za bezpieczeństwo instalacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA