logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router Huawei B525 z Orange nie działa z kartą Play

blackriderpl 11 Kwi 2023 01:25 2985 11
REKLAMA
  • #1 20533931
    blackriderpl
    Poziom 6  
    witam
    Zakupiłem router huawei b525a brendowany z orange.
    router dziala,ale nie laczy się z siecią play.
    Nie próbowałem z innymi operatorami, bo nie mam innych kart.
    Ponizej film jak to wyglada:
    https://youtu.be/0tynsGJh2rc
  • REKLAMA
  • #2 20534016
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2237
    blackriderpl napisał:
    Nie próbowałem z innymi operatorami, bo nie mam innych kart.
    Musisz sprawdzić przynajmniej jednego operatora (innego niż orange), żeby wyeliminować blokadę simlock.
  • #3 20534020
    blackriderpl
    Poziom 6  
    Wg sprzedawcy nie ma simlocka. Musiałbym kupić inne karty sim bo nikt u mnie nie ma nic poza play. Kartę widzi, natomiast nie łączy się jak widać.
  • REKLAMA
  • #4 20534027
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5754
    Domyślny APN dla Orange w tym routerze to APN IPv6, dla Play nalezy wybrać APN IPv4 i wpisać internet oraz zatwierdzić jako domyślny. Play nie korzysta z IPv6.Zakup tego routera do PLAY to powazny bład, router wart jest maksimum ze 100 zł, nie spełnia w pełni wymagań sieci LTEPlay a nawet Orange bo nie działa w agregacji Lte2600+2100 i LTE2100+1800, nie wspominając o modulacji QAM256. Na nim nie wykorzysta się potencjału BTS-a Play z którego korzystasz jesli BTS ma 3 lub 4 pasma LTE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 20534048
    blackriderpl
    Poziom 6  
    Po zmianie na ipv4 router oznajmia że się resetuje. Rozłącza mnie z panelu administracyjnego i po ponownym połączeniu od nowa prosi o ustalenie nowego hasła, zmiana na ipv4 nie następuje.

Co do wykorzystania możliwości modemu. Potrzebuje go tylko do uruchomienia internetu na budowie aby połączyć kamerę z siecią i mieć podgląd. Nie potrzebuję wodotrysków ale musi działać.
  • #6 20534105
    matek451
    Poziom 43  
    Przywróć go do ustawień fabrycznych, zresetuj a potem ustaw wszystko od nowa w tym ten APN IPv4, ogólnie nie kupuje się z reguły sprzętu brandowanego od Orange, nawet na budowę. Sprawdzałeś tam Play , jakie masz tam DL/UL?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 20534109
    blackriderpl
    Poziom 6  
    W ustawieniach dałem przywróć do ustawień fabrycznych i nic się nie zmienia. Przy zmianie trybu IP informacja że router się zresetuje i proszę.czekac po czym rozłącza mnie z wifi i po ponownym połączeniu znowu tak jakby nie pamięta hasła które.ustawilem na admina ani IP nie zostało zmienione.
    Na budowie Play ma najlepszy zasięg i tej sieci używam.

Dodano po 6 [minuty]:

Urządzenie po restarcie Nowi każe mi wybierać język, ustawiać hasło tak jakby nie pamiętało nic. Kilka razy próbowałem i ciągle to samo. Próbowałem aktualizować ale pisze że wersja jest aktualna. Nie mam już pomysłu na ten szajs
  • #8 20534169
    matek451
    Poziom 43  
    Oddaj i kup coś normalnego, oczywiście nie pochodzącego z Orange, Play ma tam być internetem docelowym jak domowy w tym nowym domu? Jakie masz tam prędkości na telefonie z kartą Play, sprawdzałeś parametry sygnału za pomocą https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20534176
    blackriderpl
    Poziom 6  
    Play to jedyna sieć.ktora.ma.tam.w.ogole.zasieg. w telefonie działa w trybie LTE. Docelowo będzie swiatlowod
  • #10 20534193
    matek451
    Poziom 43  
    Docelowo czyli kiedy bo to nie jest taka prosta sprawa, twój adres jest ujęty w jakimś programie POPC? LTE to jest szerokie pojęcie, PLAY korzysta z 4 pasm LTE, największy zasięg ma LTE800 i jest nic nie warte, Play ma na nim 5MHz pasma, ma małą pojemność, a duzy zasięg powoduje ze korzysta z niego wielu klientów i pasmo jest zapchane , w PLAY liczy się tylko LTE1800/2100/2600 i to na tych pasmach trzeba mieć poprawne parametry sygnału i zasięg aby uzyskiwać poprawne prędkości. Podaj przyblizoną lokalizację gdzie korzystasz z PLAY to sprawdzę jak wyglada tam jego infrastruktura.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 20534549
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5400
    blackriderpl napisał:
    Co do wykorzystania możliwości modemu. Potrzebuje go tylko do uruchomienia internetu na budowie aby połączyć kamerę z siecią i mieć podgląd. Nie potrzebuję wodotrysków ale musi działać.

A jak chcesz przekierować porty do kamery?
    Można to zrobić tylko jeśli się posiada publiczny dynamiczny adres IP, lub publiczny stały adres IP.
    Play czegoś takiego w ogóle nie oferuje.
  • #12 20542206
    blackriderpl
    Poziom 6  
    A to jakiś problem ?
    Kamera łączy się z internetem po wifi z routera.
    Pozbyłem się poprzedniego i teraz mam 535-232 bez brandu operatora.
    Też się nie łączy. Jak to skonfigurować?

Dodano po 8 [godziny] 3 [minuty]:

Problem rozwiązany.
    Nowy router bez oprogramowania operatora działa.
    Kamerka też. aczy się z siecią. Zestaw leci pilnować domu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił router Huawei B525a brandowany przez Orange, który nie łączy się z siecią Play. Pomimo braku simlocka, router nie działa poprawnie z kartą Play, co może być spowodowane domyślnym ustawieniem APN na IPv6, podczas gdy Play wymaga APN IPv4. Użytkownik próbował przywrócić ustawienia fabryczne, jednak router nie zapamiętywał zmian. Po wymianie na router bez brandu operatora problem został rozwiązany, a kamera połączyła się z siecią.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA