logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] falowanie obrotów i spadek mocy Opel Corsa C 2002r 1.0

wiolettaserwecinska 11 Kwi 2023 13:36 3804 11
REKLAMA
  • #1 20534481
    wiolettaserwecinska
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Cześć,
    Mam Opla Corsę C z 2002r, pojemność silnika 1.0, silnik ma 3 cylindry.

W czasie jazdy, mniej więcej po 10 km lub kiedy startuję z rozgrzanym silnikiem (np. po wizycie w sklepie) zaczynają mi falować obroty. Na biegach 1-3 obroty falują i szarpie mi autem, na biegach 4-5 obroty się utrzymują na 3 tys/min, mogę dać gaz do dechy, a obroty się nie zwiększą, tak jakby auto nie zauważyło, że naciskam gaz.

Czasami mogę jeździć cały dzień i nic, jeździ jak złoto, a czasami nie mogę ruszyć z miejsca.
    Nie zapala się żadna kontrolka.
    Podjechałam do mechanika (oczywiście wtedy ładnie silnik chodził) żeby podpiąć ją pod komputer i wyszły takie błędy:
    p0340 - czujnik wałka rozrządu - sygnał nieprawidłowy
    p1405 - system recyrkulacji spalin - nieprawidłowa funkcja, usterka sporadyczna
    p0300 - wypadniecie zapłonu - stwierdzenie wypadnięcia zapłonu
    p0170 - adaptacja mieszanki rząd 1 - nieprawidłowa funkcja

Chciałabym się dowiedzieć, co to może być, od czego najlepiej zacząć sprawdzać? Czy jest coś, co mogę sama zrobić lub sprawdzić? (potrafię zrobić proste rzeczy np. wymieniałam sama świece)
    Obawiam się, że mechanik będzie chciał rozebrać cały samochód i złożyć z powrotem, a taniej wyjdzie kupienie nowego auta (wolałabym tego uniknąć ;).
    Niestety zbyt często, kiedy idę do mechanika jestem traktowana jak blondynka, która nie ma pojęcia do czego służy silnik i fachowcy nie chcą mi tłumaczyć, co zrobią z autem i dlaczego. Wolę zapytać Was, sprawdzić sama ile mogę i wiedzieć też o co spytać/ poprosić mechanika.
    Serdecznie dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 20534502
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20534563
    wiolettaserwecinska
    Poziom 3  
    Jeśli nie da się w tym temacie samemu zrobić, to nie będę się w to bawić.
    Czyli zostaje mi zaufać mechanikowi? :/

Nie będę zamykać tematu, pojadę do mechanika na diagnozę i zobaczę co wyjdzie. Opiszę tutaj i może komuś w przyszłości pomoże ten temat.
  • #4 20534912
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2576
    W corsach z tym silnikiem padają pompy paliwa, przez co silnik dostaje za mało paliwa i komputer odczytuje to jako ubogą mieszankę.
    Podobna sytuacja i wyjaśnienie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3937936.html#20491613
    Czujnik wałka rozrządu trzeba sprawdzić i upewnić się czy to nie przestawienie rozrządu.
  • REKLAMA
  • #5 20534980
    wiolettaserwecinska
    Poziom 3  
    Dzięki, rzeczywiście podobna sytuacja. W sumie ten objaw jest silniejszy jak mam mało paliwa. Jak jej doleję, to lepiej działa, więc miałoby to sens.
  • REKLAMA
  • #6 20534986
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 20534994
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3478
    wiolettaserwecinska napisał:
    Niestety zbyt często, kiedy idę do mechanika jestem traktowana jak blondynka, która nie ma pojęcia do czego służy silnik i fachowcy nie chcą mi tłumaczyć, co zrobią z autem i dlaczego.

Dlaczego mieli by to robić? W warsztatach naprawia się ludzi czy samochody? Kolor włosów ani płeć tu nie ma żadnego znaczenia.
    Jak chcesz sama grzebać to EGR jak najbardziej pasuje do objawów, tym bardziej w tych silnikach to częsta przypadłość że się zacina w pozycji otwartej.
    Gorzej z błędem p0340, bo w większości przypadków okazuje się rozrząd do wymiany.
  • #8 20535010
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 20535019
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3478
    Przy niedomkniętym EGR lub kłamiącym MAF, co też w nich jest częstą usterką, będą tez błędy sondy/korekt.
  • #10 20535025
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 20536084
    wiolettaserwecinska
    Poziom 3  
    >>20534994
    Nie wiem czemu mnie tak traktują. Może dlatego, że po prostu jestem kobietą a z założenia kobiety nie znają się na mechanice. Kto nie był nigdy kobietą u mechanika, ten nie zrozumie, o co chodzi ;)
  • #12 20575228
    wiolettaserwecinska
    Poziom 3  
    Niestety, po wizycie u mechanika okazało się, że rozrząd jest do wymiany i w silniku coś z tłokami. Mechanik uznał, że najtaniej i najlepiej będzie wymienić silnik :/

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Oplem Corsą C z 2002 roku, silnik 1.0, polegający na falowaniu obrotów i spadku mocy, szczególnie po przejechaniu około 10 km lub po rozgrzaniu silnika. W trakcie jazdy występują błędy diagnostyczne, w tym P0340 (czujnik wałka rozrządu), P1405 (system recyrkulacji spalin), P0300 (wypadnięcie zapłonu) oraz P0170 (adaptacja mieszanki). Użytkownicy sugerują, że problemy mogą wynikać z uszkodzonego EGR, sondy lambda, przepływomierza, nieszczelności w dolocie, a także z problemów z pompą paliwa. Po wizycie u mechanika okazało się, że rozrząd wymaga wymiany, a silnik ma problemy z tłokami, co prowadzi do rekomendacji wymiany całego silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA