logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik grzałki i pompy cyrkulacyjnej zasobnika cwu

Mike013 11 Kwi 2023 22:34 960 4
  • #1 20535448
    Mike013
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Witam,
    Jestem w trakcie wymiany bojlera cwu na Galmet SGW(S) Tower 400.
    Woda będzie podgrzewana grzałką 3kW (prąd z paneli fotowoltaicznych - offgrid).
    Podłączone to będzie tak: panele pv >> przetwornica ECO Solar Boost MPPT-3000 3.5kW >> grzałka 3kW w zasobniku cwu.

Myślałem, żeby dać zwykłą grzałkę 3kW z wbudowanym termostatem, ale wpadł dodatkowy pomysł...
    Jako, że grzałka montowana jest w 1/2 wysokości zasobnika to woda ogrzeje się tylko w górnej części jego pojemności (od grzałki w górę). Wymyśliłem, że dobrze byłoby zamontować do zasobnika pompkę obiegową która załączałaby się gdy woda w górnej części zasobnika osiągnie np 65*C. Po jej uruchomieniu zimna woda z dolnej części wymieszałaby się z tą ogrzaną na górze przez co proces grzania byłby kontynuowany (chodzi o to, aby wykorzystać w 100% moc paneli pv).

Widziałem kiedyś filmik na yt, gdzie w zasobniku została zastosowana grzałka bez termostatu, a samo zarządzanie grzałką i pompką odbywało się z małego prostego sterownika (chyba był to nawet polski producent). Nie mogę dokopać się co to za urządzenie było.
    A może macie lepszy pomysł na ogarnięcie tego tematu?
  • Pomocny post
    #2 20535477
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2808
    W tych bojlerach które ja widziałem to były zawsze podwójne zabezpieczenia termiczne odcinające prąd. Jedeno to termostat, drugie to pastylka na obudowie odcinajaca prąd w razie uszkodzenia termostatu. Oba zabezpieczenia są proste i zdublowane (termostat plus pastylka} po to aby z bojlera nie zrobić bomby. Myślę że rezygnacja z termostatu to bardzo zły pomysł. Sterownik może być, termostat wcale mu nie przeszkadza. Może być ustawiony na trochę wyższą temperaturę niż sterownik.
    Pozostaje jeszcze kwestia opłacalności tych kombinacji. W obu przypadkach będziesz miał do podgrzania podobną ilość wody gdyż dziennie zużyjesz jej tyle samo niezależnie od rozwiązania. Różnice będą na stratach ciepła.
  • #3 20535482
    Mike013
    Poziom 12  
    A widzisz, o ew. awarii sterownika nie pomyślałem, a termik zadziała zawsze. Czyli idzie grzałka z termostatem.

Teraz dobór sterownika... ten o którym pisałem wyżej był prosty i polski. Tylko co to było....
  • #5 20540078
    Mike013
    Poziom 12  
    No i jest..., myślę, że idealny będzie Tech ST-21

Cytat:
    Regulator ST-21 z wyświetlaczem LED przeznaczony jest do sterowania pompą obiegu wody centralnego ogrzewania. Zadaniem regulatora jest załączanie pompy, gdy temperatura uzyska zadaną wartość oraz wyłączanie jej – jeśli kocioł wychłodzi się poniżej zadanej o wartość ustawionej histerezy. Taki tryb pracy zapobiega niepotrzebnemu działaniu pompy, co pozwala zaoszczędzić energię elektryczną jak również przedłuża żywotność pompy i podnosi jej niezawodność. Regulator ST-21 może również pełnić funkcję termostatu wyłączając pompę po osiągnięciu temperatury zadanej. Sterownik posiada również funkcję ANTYSTOP, która zapobiega zastaniu pompy obiegowej poza sezonem (pompa załącza sie co ok. 10 dni na 1 minutę). Dodatkowym zabezpieczeniem jest funkcja antyzamarzanie, która przeciwdziała zamarzaniu wody w instalacji, gdy temperatura spadnie poniżej 5°C pompa załączy się na stałe.

Jeszcze jedna sprawa... jak prawidłowo podłączyć cyrkulację w tym zasobniku (chodzi tylko o wymieszanie wody zimnej z dna, z ciepłą będącą na górze)?
    Ja widzę to tak... Na środku jest otwór do cyrkulacji. Tam wpinam pompę, i z tego miejsca pompuję wodę już gorącą na dół zbiornika do otworu, gdzie jest zasilanie zasobnika w zimną wodę (trójnikiem). Za pompą trzeba by dać jeszcze zawór zwrotny, aby gdy pompa nie będzie pracować zimna woda nie wpływała do zasobnika przez otwór od cyrkulacji.
    Dobrze kombinuję?
REKLAMA