logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa pilarki McCulloch mini mac 833AV - poszukiwany gaźnik / zamienniki / sklepy

scripTT 13 Kwi 2023 19:51 1230 13
REKLAMA
  • #1 20538216
    scripTT
    Poziom 2  
    Siemka,

próbuje naprawić moją piłę, potrzebuje do niej gaźnika, czy wie ktoś może w jakim sklepie uda się taki kupić lub poda namiary na jakiś wykaz zamienników?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20538257
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1122
    Co koledzy czepili się tych gaźników czy to piła czy kosiarka, wykaszarka czy to traktorek?
  • REKLAMA
  • #3 20538264
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 625
    Witam.
    Zerknij tutaj - mają wysyłki tu i stron e na allegro:
    https://www.i-ogrod.pl
    Pozdrawiam.

Dodano po 1 [minuty]:

trojan 12 napisał:
    Co koledzy czepili się tych gaźników czy to piła czy kosiarka,

Bo po zimie stała z benzyna i szlag trafia uszczelki i wszystko co z plastiku chińskiego w środku jest. Dodatkowo olej się odkłada i zalepia to co małe.
    Po prostu norma jak stoi z paliwem.
  • #4 20538487
    trojan 12
    Poziom 40  
    Mam Husqvarnę 40 z początku lat '90, stoi z paliwem, czyszczony tylko filtr powietrza, filterek w zbiorniku paliwa, kolejny łańcuch, druga świeca i koniec.
    Nie zlewane paliwo na zimę, olej do smarowania, przed sezonem dostaje nową zębatkę pływającą do łańcucha (kosz zmieniony).
    Właśnie zlewanie paliwa do głupota- membrany robią się sztywne, oczywiście przed odpaleniem trzeba piłą potrzepać żeby rozmieszać olej.
  • #5 20538523
    Michał_74
    Poziom 34  
    trojan 12 napisał:
    Husqvarnę 40 z początku lat '90

To zobacz co dzieje się z chińszczyzną z lat 2015 i więcej - już w paczkomacie jest felerna.
  • REKLAMA
  • #6 20538585
    trojan 12
    Poziom 40  
    No niezbyt bo druga NAC 45 też chodzi tak samo. Teraz do wymiany prowadnica bo mam na 3/8" (kosz+zębatka pływająca NAC) od Dolpimy i sporo łańcuchów które mi leżą.
    Ma wadę tak całkiem różowo nie jest- ma duży apetyt na paliwo ale specjalnie jest tak ustawiona, nie boi się drobnych klocków na 50 cm.
  • #7 20538606
    Michał_74
    Poziom 34  
    Witam.
    Wczoraj pracowałem sprzętem zawierzonym. Moja na moment zaniemogła. Ta zawierzona to z tych co za 400 zł są 2 prowadnice, 4 łańcuchy i 3 buteleczki oleju do smarowania.
    Skazana z góry na PSZOK bo nie chodziła właścicielowi nawet po serwisowych zabiegach.
    Nalałem swojego paliwa, ruszyłem ręcznie łańcuch bo nie wiadomo czemu stała jak wryty. Burzyła się przy zapalaniu ale po rozgrzaniu szła jak burza.
    Łańcuch chyba 0.325 prowadzący 1,6 o dziwo. Szła jak burza tylko sprzęgło nie potrafi przekazać całej mocy na łańcuch. No i pije paliwo nie miłosiernie 3 baki paliwa to prawie 1 oleju tylko. Na około 1,5h pracy. 2l paliwa.
    Jak bym miał niż w lesie pracować to niestety ale 2 kanistry 20l na dniówkę by brakło.
    I pytanie do wiedzących - to tyle pali czy źle wyregulowane?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 20538707
    trojan 12
    Poziom 40  
    Pod spodem powinna być regulacja smarowania.
    Paliwo było ucięte po dotarciu? bo to może być przyczyną.
  • #9 20539419
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2597
    trojan 12 napisał:
    Co koledzy czepili się tych gaźników czy to piła czy kosiarka, wykaszarka czy to traktorek?

Właśnie, czemu wymiana a nie naprawa?
    Zestaw membran 20–40 zł, choć głównie wymianie podlega membrana pomiarowa którą osobno idzie kupić taniej (ale trudniej). Membrana pompująca jeśli jest teflonowa to wymienia się na mylarową ew. gumową, bo teflon nie rozciąga się i nie tworzy fałdy pełniącej funkcję przepony (silnik po kilku sekundach pracy na pełnym gazie zaczyna się dusić z powodu niedostatecznej ilości paliwa).
    Gaźniki wymienia się głównie w Stihlach — produkcji Zama, strasznie zużywają się osie i gniazda osi przepustnicy oraz tłoczki przyśpieszające. W gaźnikach chińskich oring tłoczka przyśpieszającego łatwiej wymienić (typowy rozmiar).
    Każdy gaźnik „zamiennik” czyli no-name z chin to zawsze inny rozmiar dysz, wykonanie poza tolerancjami oryginału.
    Membrany z dawnych lat produkcji bywało że wytrzymywały nie zmieniane od nowości, mimo że nie były dostosowane do paliw E5, E10.
    Wężyki paliwowe jedynie w markowych sprzętach są trwałe. Chińskie wężyki pękają po jednym, dwóch latach. Nawet te drogie żółte z Tygonu nie nadają się do paliw E5, E10.
    Michał_74 napisał:
    Skazana z góry na PSZOK bo nie chodziła właścicielowi nawet po serwisowych zabiegach.
    Nalałem swojego paliwa, ruszyłem ręcznie łańcuch bo nie wiadomo czemu stała jak wryty. Burzyła się przy zapalaniu ale po rozgrzaniu szła jak burza.
    Łańcuch chyba 0.325 prowadzący 1,6 o dziwo. Szła jak burza tylko sprzęgło nie potrafi przekazać całej mocy na łańcuch. No i pije paliwo nie miłosiernie 3 baki paliwa to prawie 1 oleju tylko. Na około 1,5h pracy. 2l paliwa.

Jednym słowem kiepski serwis skoro nie potrafił ustawić ją do porządku.
    Łańcuch 1.6 mm to jest wyrób zastrzeżony dla firmy Stihl, a Stihl nie produkuje prowadnic do pilarek innych producentów. Łańcuch mógł być za ciasny dla standardowej prowadnicy 1.5 mm. Napięcie łańcucha też mogło być za silne.
    Palenie sprzęgła to skutek złej eksploatacji — głównie łańcuch niewłaściwie naostrzony lub stępiony oraz cięcie tym „na siłę”. Opór jest na tyle duży że łańcuch zatrzymuje się a operator trzyma pilarkę cały czas na pełnym gazie. Przy dobrze naostrzonym łańcuchu — obciążenie dla pilarki mniejsze, a cięcie szybsze.

Wracając do tematu, do starego McCullocha nie dostaniesz części zamiennych.
  • #10 20539844
    Michał_74
    Poziom 34  

Witam.
    BANANvanDYK napisał:
    Zestaw membran 20–40 zł

A gaźnik bez kombinacji na następne kilka lat 40-55zł
    Co do prowadnic 1,6 i zastrzeżeniem do Stihl to się nie zgodzę. Inne firmy tez to robią. A czy to oryginał czy podróba żółta to nie wnikam.
    Co do sprzęgła jest po prostu słabe. Nie wnikajmy dalej.
    Trzeba koledze pomóc to cel tego wątku.
    A jak ma się sprawa do łańcuchów z węglikiem spiekanym na ostrzu - bo ostatnio słyszałem o takim i mnie ciekawi.
    Pozdrawiam.

Zerknij do nich na stronę sporo tam maja i często kupuję części u nich.
    https://www.i-ogrod.pl/czesci-do-kos-pilarek-nozyc-c-5_27.html
  • #12 20541218
    Arturo 2773
    Poziom 29  
    Ocena: 348
    Załączniki:
    • Naprawa pilarki McCulloch mini mac 833AV - poszukiwany gaźnik / zamienniki / sklepy Screenshot_20230415-191946_Chrome.jpg (363.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 20542394
    TurboTurban
    Poziom 9  
    Wstaw zdjęcie tego gaźnika może da się dobrać po wyglądzie.
  • #14 20542431
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2597
    Słowo o łańcuchach widiowych:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje gaźnika do pilarki McCulloch mini mac 833AV oraz informacji o zamiennikach i sklepach, gdzie można go nabyć. W odpowiedziach podano link do sklepu internetowego i zasugerowano, że gaźniki mogą być problematyczne po dłuższym przechowywaniu z paliwem, co prowadzi do uszkodzeń uszczelek i membran. Wskazano również na możliwość naprawy gaźnika poprzez wymianę membran, co jest tańszą alternatywą niż zakup nowego. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z innymi markami, takimi jak Husqvarna i NAC, oraz omawiają problemy związane z jakością chińskich zamienników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA