logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzony sterownik światełek LED z 6 trybami pracy - przepięcie, naprawa, USB, moduł, połączenie

OrsonWorkshop 14 Kwi 2023 17:15 390 18
REKLAMA
  • #1 20539503
    OrsonWorkshop
    Poziom 3  
    Cześć,

Posiadam światełka kulki LED które w pakiecie były z sterownikiem i 6 różnymi trybami pracy. Wczoraj poszło przepięcie na sterownik i po otwarciu widać że elektronika chyba nie przeżyła. :( Tak na prawdę zależy mi tylko na trybie światła ciągłego. Chciałem być sprytny i przelutować zasilanie na USB jednak nie poszło. Dlatego też przychodzę do was pomoc. Miał ktoś może podobny problem? Da się to połączyć "na krótko" z pominięciem płytki sterownika? Myślałem też nad wymianą modułu na nowy ale google nie chce współpracować w tym temacie i nic nie mogłem znaleźć niestety.

Pod A i C był podpięty wtyk do sieci i zasilanie na lampki. +, 1, 2 to chyba nastawy od trybów? Przewód z sieci do sterownika jest na całej długości osmolony i raczej do niczego już się nie przyda.

Uszkodzony sterownik światełek LED z 6 trybami pracy - przepięcie, naprawa, USB, moduł, połączenie Uszkodzony sterownik światełek LED z 6 trybami pracy - przepięcie, naprawa, USB, moduł, połączenie Uszkodzony sterownik światełek LED z 6 trybami pracy - przepięcie, naprawa, USB, moduł, połączenie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20539578
    futro
    Poziom 21  
    Ocena: 176
    Witam.
    Z USB to na pewno nie będzie działać.
    O ile nie uszkodziło procesora to można spróbować naprawić, nie ma dużo elementów.
    Posiadasz lutownicę i multimetr?
  • #4 20547317
    OrsonWorkshop
    Poziom 3  
    Niestety ale nie pomogło. Co więcej sytuacja się pogorszyła. Pomiary wykonane na sterowniku wydawały się okay. Jednak po przelutowaniu doszło po raz kolejny do spięcia i płytka dostała strzała. myślałem nad wymianą sterownika w całości na podobny który prostowałby napięcie (może z dodatkowym bezpiecznikiem) bez zbędnych bajerów tylko szczerze powiem nie wiem jak tego szukać i gdzie. AliExpress czy może gdzieś lokalnie? Uszkodzony sterownik światełek LED z 6 trybami pracy - przepięcie, naprawa, USB, moduł, połączenie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20547359
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 732
    Uszkodzony sterownik światełek LED z 6 trybami pracy - przepięcie, naprawa, USB, moduł, połączenie

Jak nie masz jak sprawdzić mostka spróbuj zrobić tak:
    1. Przetnij ścieżki w miejscach zaznaczonych na czerwono.
    2. Połącz punkty zaznaczone na niebiesko (wcześniej nie było widać, że masz drugą sekcję).
    3. Przelutuj przewód zasilający zaznaczony na czarno (ścieżka prawdopodobnie odparowała).
    4. Odłącz te dwa przewody które są pod przewodami zasilającymi (służą do podłączenia następnego łańcucha).

Jak znów będzie "bum" to znaczy, że mostek ma zwarcie. Tak naprawdę do świecenia tych lampek wystarczy sam mostek do kupienia za kilka zł w każdym sklepie elektronicznym. Możesz też odwiedzić serwis naprawiający elektronikę i dostać taki z wylutu za "dziękuję".
  • #6 20547511
    OrsonWorkshop
    Poziom 3  
    Ja się poddaje. xD zrobiłem wszystko (teoretycznie wylutowanie przewodów do przedłużenia zasilania nie powinno być problemem) po podłączeniu do sieci znów to samo. Jak robię pomiary na mostku to teraz o dziwo jest ciągłość między 3 nóżkami i tylko 4 jest "nieaktywna", ale z tego co widzę to wychodziła ona na manipulator trybów, więc nie wiem czy ma ona znaczenie. Nie wiem czy laminat nie dostał może jakiegoś strzała i łapie zwarcie wewnątrz. Uszkodzony sterownik światełek LED z 6 trybami pracy - przepięcie, naprawa, USB, moduł, połączenie
  • Pomocny post
    #7 20547560
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    OrsonWorkshop napisał:
    Jak robię pomiary na mostku to teraz o dziwo jest ciągłość między 3 nóżkami
    A nie powinno. Jak i czym robisz pomiary?
    OrsonWorkshop napisał:
    tylko 4 jest "nieaktywna", ale z tego co widzę to wychodziła ona na manipulator trybów
    Nie tylko. Podłączona jest też do układu scalonego.
    Jak zrobiłeś wszystko to co napisałem wcześniej to mostek jest do wymiany.
  • #8 20547978
    OrsonWorkshop
    Poziom 3  
    Rzeczywiście mój błąd. Po pomiarze ciągłości wychodzi na to że mostek ma zwarcie. Jak można sprawdzić jakie napięcie wyjściowe powinno być na lampki? Chciałbym wymienić cały układ. No i pytanie jak później podłączyć linie zasilania na lampki?

1 i 2 razem do - i + do +?

Sprawdziłem też dokładnie same ledy i nie wyglądają jakby coś miało tam się przepalić. Całe szczęście. :)
  • #9 20548806
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    OrsonWorkshop napisał:
    Jak można sprawdzić jakie napięcie wyjściowe powinno być na lampki?
    Powinno być zbliżone do napięcia w sieci. Więc uważaj jak coś przy nich robisz.
    OrsonWorkshop napisał:
    1 i 2 razem do - i + do +?
    Tak a wspólny do +.
  • #10 20551317
    OrsonWorkshop
    Poziom 3  
    Powinienem szukać mostka o konkretnych parametrach? Mam trochę elektroniki z której może udałoby mi się pozyskać jakiś mostek. :)
  • REKLAMA
  • #11 20552262
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    OrsonWorkshop napisał:
    Powinienem szukać mostka o konkretnych parametrach?
    Szukaj mostka (lub diod) na 400V lub więcej. Właśnie przed chwilą sprawdziłem podobne lampki. U mnie mostek jest zrobiony z czterech pojedynczych diod ale to nie ma znaczenia. Pomierzyłem też napięcia. Przy zasilaniu 230V na diodach jest 208V.
  • #12 20562479
    OrsonWorkshop
    Poziom 3  
    Czy jest może dostępny w sieci gotowy prostownik napięcia jeśli tak to jakiego szukać? Niestety po próbie wymiany mostla szlak trafił i jego. Myślę że prostszym sposobem będzie wymiana całego modułu. Wstępnie patrzyłem za stabilizatorem/prostownikiem napięcia led, ale nie jestem pewien czy to dokładnie o to chodzi.
  • #13 20562507
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    OrsonWorkshop napisał:
    Czy jest może dostępny w sieci gotowy prostownik napięcia jeśli tak to jakiego szukać?
    To nie pomoże. Masz zwarcie na diodach led. Sprawdź rezystancją między + a 1 i 2. Zamień końcówki miernika i zmierz ponownie.

OrsonWorkshop napisał:
    Niestety po próbie wymiany mostla szlak trafił i jego.
    Jeżeli dałeś odpowiedni mostek to masz ewidentne zwarcie za mostkiem. Sprawdź to co napisałem wyżej.
  • #14 20570904
    OrsonWorkshop
    Poziom 3  
    Ok....

Zamontowałem nie ten mostek.... Ameba level hard xD

Pytanie czy w wyniku (na chwilę obecną) 3 przepięć, sama płytka PCB mogła się uszkodzić?

Poprawne elementy zamawiam u chińczyka ale zastanawiam się czy będę mógł "naprawić" ten moduł który mam czy kombinować jakoś poza tą płytką. :/
  • REKLAMA
  • #15 20571000
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    OrsonWorkshop napisał:
    Pytanie czy w wyniku (na chwilę obecną) 3 przepięć, sama płytka PCB mogła się uszkodzić?
    Sama płytka PCB wygląda jakby ja walec przejechał. Duże prawdopodobieństwo, że układ scalony też jest trafiony.

OrsonWorkshop napisał:
    Poprawne elementy zamawiam u chińczyka ale zastanawiam się czy będę mógł "naprawić" ten moduł który mam czy kombinować jakoś poza tą płytką
    Tam już nie ma co naprawiać. Jak nie zależy Ci na efektach świetlnych to zamontuj sam mostek, a jak zależy to wymień cały sterownik.
  • #16 20571003
    OrsonWorkshop
    Poziom 3  
    Na efektach totalnie mi nie zależy zawszę będzie można to przelutować jakby się odmieniło(zachowam sobie te płytkę na zaś), ale na chwilę obecną chcę to po prostu zrobić żeby działało światłem ciągłym i tyle.

Czyli rozumiem że zrobić to poza tą płytką całkowicie tylko że zgodnie z "schematem" z płytki? Chyba że można to na jakąś zastępczą płytkę wlutować? Tylko zastanawiam się czy warto się w to bawić.
  • #17 20571025
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    OrsonWorkshop napisał:
    Czyli rozumiem że zrobić to poza tą płytką całkowicie tylko że zgodnie z "schematem" z płytki? Chyba że można to na jakąś zastępczą płytkę wlutować?
    Kombinujesz jak koń pod górkę. Wywal tą płytkę. Kup mostek (który się zmieści do obudowy), przylutuj do niego przewody i przyklej go na klej na gorąco. Zabezpiecz też nim przewody aby się nie urwały.
  • #18 20571700
    OrsonWorkshop
    Poziom 3  
    Ok ok. Tak też zrobię. Będę raportował postępy jak dojadą części za wielkich gór. :)
  • #19 20597158
    OrsonWorkshop
    Poziom 3  
    No i podziało. Zrobiłem obwód na samym mostlu i wszystko śmiga! Dzięki za pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z uszkodzonym sterownikiem światełek LED, który uległ przepięciu. Po otwarciu urządzenia stwierdzono uszkodzenia elektroniki. Użytkownik próbował przelutować zasilanie na USB, co nie przyniosło efektów. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie mostka prostowniczego oraz wymianę uszkodzonych elementów. Po kilku próbach naprawy, w tym wymianie mostka, użytkownik stwierdził, że płytka PCB mogła być uszkodzona. Ostatecznie, po zamontowaniu nowego mostka, udało się przywrócić działanie światełek w trybie ciągłym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA