logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] AMPLITUNER SONY STR-DE405 - Zawieszenie przycisku STANDBY, ewentualne spalenie, koszt naprawy

adis26 15 Kwi 2023 14:57 582 5
REKLAMA
  • #1 20540766
    adis26
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam. Posiadam AMPLITUNER SONY STR-DE405. Stary ale poczciwy na tą chwilę był, bo pewnego dnia przy próbie włączenia, włącznik STANDBY jakoś krzywo mi się wcisnął i zwiesił w środku, to znaczy nie odskoczył, powodując coś w rodzaju zwarcia, od tego przycisku kilkunastokrotnie włączał się i wyłączał aż w końcu zgasł (trwało to dokładnie kilka sekund) Nie włącza się już i nic nie świeci. Mam pytanie odnośnie sugestii co się mogło stać gdyby ktoś miał jakieś pojęcie. Nie wiem czy opłaca się naprawiać. Skutek jest na 101% następstwem przyczyny przeze mnie opisanej.

Ps. W załączniku zdjęcie ampli z wciśniętym włącznikiem. Przycisk ten już jest w swoim prawidłowym położeniu, ale do tego celu musiałem rozkręcić obudowę.

Z góry dziękuję za jakiekolwiek zainteresowanie tematem.
    Załączniki:
    • AMPLITUNER SONY STR-DE405 - Zawieszenie przycisku STANDBY, ewentualne spalenie, koszt naprawy 20230311_155526.jpg (5.74 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20541319
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 736
    Klikanie zalaczanie z duza czesttliwoscia glownego transformatora moglo dosc powaznie uszkodzic zasilanie calego amplitunera . Czyli uklad Stand by , przekazniki , bezpieczniki itp , itd .
    Tutaj niestety albo jak masz troche wiedzy i przynajmniej multimetr to moze sie cos udac naprawic ZDALNIE . Jesli z zadnych wymienionych rzeczy brak oddaj do jakiegos serwisu .
    Załączniki:
    • Sony STR-DE405_DE505 sm.pdf (6.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 20541396
    adis26
    Poziom 10  
    Witaj. Posiadam miernik ale na elektronice to się słabo znam. Zastanawiałem się czy dać go do naprawy, ale jak piszesz że prawdopodobnie został poważnie uszkodzony to zadanie dla serwisu i pewnie naprawa przewyższy wartość sprzętu.
    Dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #4 20541563
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 754
    Sądzę że ta opinia jest bez sensu.Może na początek odblokowanie przełącznika zasilania następnie kontrola układu stb i dopiero potem poważna usterka.
    Najłatwiej odesłać kogoś do serwisu ale nie po to jest to forum.
    Dołączyłeś schemat i co chcesz punkty nałapać ?
    Zaniżasz poziom elektrody.
    Tu macie bez punktów.
    Załączniki:
    • sony_str-de405_de505.pdf (6.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • REKLAMA
  • #5 20542192
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9424
    A tak na marginesie:
    Autorze, sprawdziłeś ten wyłącznik? Może po prostu się rozsypał? Bezpieczniki na płytce st-by sprawne? Pierwotne uzwojenie głównego transformatora (chociaż i tego od st- by też wypadałoby sprawdzić) ma przejście?
    Jeśli nie wiesz lub nie umiesz odpowiedzieć na te pytania - szukaj serwisu. Jak na moje oko to nie powinno być nic poważnego, ale i tak serwis winien po dokonaniu diagnozy przedstawić Ci koszt naprawy do akceptacji - jeśli będzie Cię zadowalać dopiero dokona naprawy.
  • #6 20548817
    adis26
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedzi. Zakupiłem nowy a staruszka jak się uda, to odsprzedam jako uszkodzony. Może sobie ktoś ogarnie. Pozdrawiam.
REKLAMA