logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Tv LG 43uj6307: Wymiana LED - problem z poziomymi liniami, kolejność płacht, błędy montażu

actirana 15 Kwi 2023 19:29 738 6
REKLAMA
  • #1 20541136
    actirana
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Dzień dobry, podjąłem się wymiany oświetlenia mojego tv, pierwszy raz ever... Ale coś poszło nie tak, i teraz nie wiem czy coś uszkodziłem czy źle złożyłem? Ktoś może coś potrafi poradzić? Na górze mamy poziome linie. Co mogłem źle zrobić? Najbardziej niepokoi mnie ułożenie płacht na ledach pod matrycą. Teraz jest tak, że gdy tv leży na plecach, na ledach mamy to białe korytko papierowe, potem płachtę jakby biała, która wisi na zaczepach blachy, potem srebrna, która też wisi na zaczepach, potem plexi i matryca. Nie jestem pewien tej kolejności. Wszystko chyba dobrze połączyłem, ale jednak jak widać nie do końca... No albo coś zepsulem i czas na nowy... Gdzie szukać problemu?
    Tv LG 43uj6307: Wymiana LED - problem z poziomymi liniami, kolejność płacht, błędy montażu Tv LG 43uj6307: Wymiana LED - problem z poziomymi liniami, kolejność płacht, błędy montażu
  • REKLAMA
  • #2 20541147
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2480
    actirana napisał:
    czy coś uszkodziłem czy źle złożyłem? Ktoś może coś potrafi poradzić? Na górze mamy poziome linie.
    Uszkodzona matryca.
  • REKLAMA
  • #3 20541149
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    Witam.
    actirana napisał:
    No albo coś zepsulem i czas na nowy...

Ukruszyłeś Kolego róg szkła matrycy - efektem nieodwracalne uszkodzenie. Robiłeś to po raz pierwszy, więc ryzyko uszkodzenia było wysokie... i niestety do uszkodzenia doszło.
    Pora na nowy TV. :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 20541182
    actirana
    Poziom 10  
    A więc matryca... Niby człowiek wiedział, a jednak się łudził... Wymiana matrycy pewnie nieopłacalna, szkoda, lubiłem go.
  • Pomocny post
    #5 20541194
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    actirana napisał:
    Wymiana matrycy pewnie nieopłacalna

Zdecydowanie nieopłacalna - taniej wyjdzie kupno nowego TV.
    W serwisie zapłaciłbyś za naprawę kilka stówek i na parę lat miałbyś spokój, ale chciałeś spróbować samodzielnie. Pociesz się tym, że przed naprawą sprzęt nie działał prawidłowo, więc poświęciłeś go "w imię nauki". Na przyszłość na pewno zapamiętasz, że trzeba szczególnie uważać na pozycjonowanie szkła matrycy i na jego delikatne rogi. Nie ma oczywiście gwarancji, że kolejna próba naprawy przebiegnie prawidłowo. :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20541261
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2480
    Dydelmax napisał:
    Na przyszłość na pewno zapamiętasz, że trzeba szczególnie uważać na pozycjonowanie szkła matrycy i na jego delikatne rogi.
    Należy również pamiętać o tym, że często matryca jest przyklejona i przy demontażu należy zachować duże środki ostrożności.
  • #7 21832545
    actirana
    Poziom 10  
    Nie udało się naprawić, co jasne

Podsumowanie tematu

✨ Podjęto próbę samodzielnej wymiany podświetlenia LED w telewizorze LG 43UJ6307, jednak po montażu pojawiły się poziome linie na ekranie. Problem okazał się wynikiem uszkodzenia matrycy, a konkretnie ukruszenia rogu szkła matrycy podczas demontażu. Wymiana matrycy jest nieopłacalna finansowo, dlatego zalecane jest zakupienie nowego telewizora. Podkreślono, że matryca jest delikatnym elementem często przyklejonym do konstrukcji, co wymaga dużej ostrożności przy demontażu i montażu. Kolejność układania warstw podświetlenia (papierowe korytko, biała płachta, srebrna płachta, plexi, matryca) została opisana, jednak uszkodzenie mechaniczne matrycy jest główną przyczyną problemu z wyświetlaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA