logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Problem z korozją styków portu karty SIM w rejestratorze danych IP68 w wilgotnym środowisku

mlewan 16 Kwi 2023 08:47 291 5
REKLAMA
  • #1 20541732
    mlewan
    Poziom 20  
    Ocena: 92
    Szanowni,

mam problem z urządzeniem pracującym w wilgotnym środowisku (rejestrator danych stacji hydrologicznej), niby jest klasa ochrony IP68, ale po kilku latach połączenie z siecią GSM stało się problematyczne. Okazało się, że dzieje się tak na skutek korozji styków portu karty SIM. Oczyściłem styki za pomocą Kontaktu U, wypolerowałem kartę pastą do zębów, co poprawiło sytuację, ale nadal nie ma 100 procentowej poprawy (połączyć się udaje co drugi lub trzeci raz). Na załączonym zdjęciu widać jak to wygląda. Styki pierwotnie były srebrne (pierwsze od góry zaznaczenie), a teraz są brązowo-złote (dwa poniższe zaznaczenia). Czy jest jakaś chemia, która temat ogarnie, może zastosować jeszcze Kontakt S, albo inny polecany przez Was środek? A może pozostaje tylko wymiana portu, czego wolałbym uniknąć. Z góry dzięki za pomoc.
    Załączniki:
    • Problem z korozją styków portu karty SIM w rejestratorze danych IP68 w wilgotnym środowisku IMG_20230416_083211_edit_1066888678218971.jpg (1.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20541759
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1104
    Mamy tu normalny kolor styków, a to z powodu celowego nanoszenia na ich obszar roboczy specjalnych powłok.
    W pozostałych częściach jest kolor srebrny z powodu braku nanoszenia tychże powłok na całość.
    Natomiast jest możliwe, iż po kilku latach zaczyna niedomagać zasilacz lub inny podzespół.
    Czyszczenie pastą do zębów odradzam.
    Możliwe jest też, że to karta SIM uległa zużyciu bądź uszkodzeniu.
    Na początek proponuję sprawdzić tę kartę w innym urządzeniu.
  • REKLAMA
  • #3 20541763
    mlewan
    Poziom 20  
    Dziękuję za odpowiedź. Karta w telefonie działa bez problemu, choć rzeczywiście widać na niej ślady zużycia (czarne punkty w miejscu styku). Może dlatego, że styki w telefonie dotykają karty w nieco innym miejscu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20541769
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1104
    Posiadasz inną kartę tego samego typu?
    Sugeruję sprawdzenie działanie z kartą z telefonu.
  • REKLAMA
  • #5 20541788
    mlewan
    Poziom 20  
    Niestety nie, ale dużo mi mówi, Twoja informacja na temat kolorów styków i tego, że to nie korozja, a prawidłowy kolor. Będę musiał załatwić duplikat karty do dalszej diagnostyki. Pozdrawiam.
  • #6 20620713
    mlewan
    Poziom 20  
    Wymiana karty sim. Mycie kontaktem. Dziękuję za pomoc.
REKLAMA