logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miele W5821 - przestawione napisy na wyświetlaczu po naprawie przetwornicy

scaner 16 Kwi 2023 10:50 2934 40
Najlepsze odpowiedzi

Jak naprawić odwrócony o 180° tekst na wyświetlaczu pralki Miele W5821 po naprawie przetwornicy?

Nie da się tego naprawić zwykłym resetem ani opcją w menu serwisowym, bo w dokumentacji nie ma funkcji „screen rotation”, a kodowanie zmienia tylko typ panelu i funkcje programu, nie odwraca ekranu [#20543341] [#20594459] [#20544456] Najbardziej prawdopodobna przyczyna to niezgodny moduł/panel albo błędnie dobrane ID modułu, więc trzeba sprawdzić zgodność tabliczek oraz ustawienie „ID number” w serwisie i dobrać właściwy moduł wykonawczy/interfejs [#20543423] [#20543585] Jeśli to nie pomoże, pozostaje właściwy moduł lub przeprogramowanie procesora, bo sama zmiana ustawień fabrycznych nie usuwa problemu [#20546448] [#20544969]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 20541904
    scaner
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Dzień dobry,
    Naprawiałem płytę główną Miele W5821 Softtronic. Uszkodzony był zasilacz. Po naprawieniu i wstawieniu płyty do pralki stwierdziłem, że napisy na wyświetlaczu wyświetlają się odwrotnie bo do góry nogami... Niestety nie wiem jak to naprawić i proszę o pomoc.
    Miele W5821 - przestawione napisy na wyświetlaczu po naprawie przetwornicy Miele W5821 - przestawione napisy na wyświetlaczu po naprawie przetwornicy
  • REKLAMA
  • #2 20542043
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1462
    Przypomniałeś mi coś z wojska.
    Ktoś (szkółka łączności) naprawił kineskopowy telewizor i pomylił końce cewek, obraz był zamieniony.
    To były czasy na symetryczny kabel i takież wtyczki antenowe.

Wchodzi trep, pełen energii pokazać się ... ktoś z tylnych ławek teatralnym szeptem "trzeba wtyczkę odwrócić" ... trep podszedł, wyjął antenę , odwrócił, włożył ... no niestety nie pomogło.

Tak więc nie będę polecał obrócenia wtyczki 230V :)

Nie wyobrażam sobie inaczej, niż sam zwrotnie prześledzisz co demontowałeś
  • #3 20542102
    scaner
    Poziom 16  
    W sumie to odnoszę nieodparte wrażenie, że chyba nadal kolega pozostał przy TV kineskopowych... A jeśli pytasz, to naprawa była standardowa. Wymieniłem układ zasilacza oraz rezystor 120Ω/4W + kondensatory filtrujące. Jeszcze jakieś pytania?

Myślę, że podczas przepięcia związanego z awarią zasilacza, coś się przestawiło. Może jest jakaś opcja w trybie serwisowym ?
  • #4 20543341
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1587
    @scaner Masz ciekawy przypadek, dlatego "chciało" mi się przejrzeć papiery na WebMSD i nie widzę w trybie serwisowym oraz trybie programowania "screen rotation" ani niczego podobnego!

Miele W5821 - przestawione napisy na wyświetlaczu po naprawie przetwornicy

Musiałbyś przejrzeć kolejno wszystkie parametry, których jest 5 stron - ale czy to rozwiąże twój problem? Nie wiem.
  • #5 20543423
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2310
    Witaj w klubie mam to samo ale u mnie przez przypadek po naprawie przetwornicy był właśnie podpięty panel od modułu ELP160S i sie tak stało:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3962997.html

Obawiam się ,że trzeba któryś moduł przeprogramowac?

Nie znam historii Twojej pralki ale może ktos przed Tobą aby sprawdzić podłaczył inny moduł, nie taki jak powinnie być wiem ,ze tak sie dzieje jak się włąsnie tak podłączy a jak to zmienić ....?
  • #6 20543458
    scaner
    Poziom 16  
    Jest coś na rzeczy z tą zamianą. Ale to nie moja sprawka. Widziałem, że jest tam jakaś pamięć przeprogramuję ją i dam znać. Dzięki za sugestie.
  • REKLAMA
  • #7 20543478
    Telo
    Serwisant RTV
    Na module zobacz ale obawiam się ,że trzeba by procesor zaprogramować albo kolega mi podsuną pewną myśl ,może trzeba wejść w tryb serwisowy i przywórcić ustawiena fabryczne, wątpie aby cos w tej pamieci było-gdzieś się jakiś bit przestawiał- kiedyś gdzieś na niemickom forum coś było ale teraz nie moge tej strony odszuakć.

Pewnie w Twoim przypadku było tak pralka martwa to ktoś podstawił innym moduł np.ELP165 przeciez pasuje i tak samo wygląda i od tak się stało a potem trafiła do Ciebie niby na naprawę przetwornicy.

Daj zdjęcia tabliczki modułu i zdjęcie tabliczki panelu.

Od jakiegoś czasu naprawiam elektronikę do sprzetów Miele i pierwszy raz takie coś się przytrafiło.
  • #8 20543497
    scaner
    Poziom 16  
    Tak, tak ja naprawiłem przetwornice a naprawiacz AGD pomyłkowo podpiął nie ten moduł. No to teraz prawdziwa przyczyna jest znana. Pozostaje wrócić do postawionego pytania. Jak to teraz naprawić. Macie koledzy i koleżanki jakieś sugestie. Bo w sumie to jest sens podmieniać wsad pamięci czy może jak zostało wspomniane w trybie serwisowym przywrócić ustawienia. ??? Jeśli tak to mogę prosić o podpowiedz jak wejść w ten serwis i jak się tam poruszać zatwierdzać etc.
  • #9 20543558
    AsReeX
    Poziom 40  
    scaner napisał:
    Jeśli tak to mogę prosić o podpowiedz jak wejść w ten serwis i jak się tam poruszać zatwierdzać etc.

Wszyscy by chcieli podpowiedzi, a za niedługo nie będzie miał kto tych podpowiedzi udzielać ^^.

Masz na PW.
  • #10 20543559
    scaner
    Poziom 16  
    W menu serwisowym jest opcja ID number. Czy czasem tam nie należy podać modułu z jaki współpracuje płyta ?
  • #11 20543585
    AsReeX
    Poziom 40  
    Jeśli dobrze pamiętam, to w menu jest do wybory 7 czy 8 kodów ID modułów wykonawczych / interfejsów.

ID:1936 EW120-S Serienstart W5xxx, 7 kg
    ID:1784 ELP160-S Serienstart W5xxx, 7 kg
    ID:1792 EW171-S Serienstart W5xxx, 7 kg Europa
    ID:1793 EW171-SC W5xxx, 7 kg Serienstart Asien
    ID:1749 EW120 Neue Elektronik Wahl (EW)
    ID:1456 ELP160 W3902, W3903 hinzu
    ID:1279 EW171 Serienstart
    ID:1226 ELP160 Serienstart
  • #12 20543604
    Telo
    Serwisant RTV
    Na modułach Miele procesorach jest numer np. ID 1226 mam taki moduł przykładowy tylko nie wiem czy taki sam ID powinnien sie wyświetlać w trybie serwisowym ale raczej tak po wyjściu w tyb można sobie odczytać ID poszczególnych modułów podłaczonych do magistrali .

Jeszcze w tym spisie powinien być ELP165S.
    Załączniki:
    • Miele W5821 - przestawione napisy na wyświetlaczu po naprawie przetwornicy PICT3282.JPG (368.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Miele W5821 - przestawione napisy na wyświetlaczu po naprawie przetwornicy PICT3281.JPG (279.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #13 20543626
    AsReeX
    Poziom 40  
    @Telo Nie jestem zwolennikiem publikacji takich danych na "ogólnodostępnym" ale niech będzie.

Patrz ^
  • #14 20543637
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    @AsReeX
    A co to jakieś tajne informacje są? Czy są to jakieś inne informacje, niż np. podanie co kryje się w zakodowanym opisie np. tranzystora SMD.
    Mam do was prośbę: chcesz podać informację dot. naprawy to ją podaj a nie wypisuj, że nie jesteś zwolennikiem publikacji. Dla mnie to są zwykłe wygłupy. Gdybym szedł tą drogą, to nigdy nie wrzuciłbym na elektrodę zeskanowanej serwisówki ani żadnej innej trudnej do uzyskania informacji.
  • #15 20543644
    AsReeX
    Poziom 40  
    ^ToM^ napisał:
    Gdybym szedł tą drogą, to nigdy nie wrzuciłbym na elektrodę zeskanowanej serwisówki ani żadnej innej trudnej do uzyskania informacji.
    Właśnie twój post pokazuje, że tak naprawdę nie masz pojęcia o funkcjonowaniu w "społeczeństwie" xD Wszystkie informacje są poufne, włącznie z kodami błędów! Po co np. Si**Portal zapisuje datę, godzinę, PNC sprzętu i nazwę użytkownika który programował sterownik?

Za to, że sobie opublikujesz / skanujesz / udostępniasz serwisówkę, którą wcześniej pobrałeś z ruskiej strony, nikt Ci nic nie robi!

Zrób taki numer raz czy dwa mając podpisaną umowę serwisową ... masz po umowie :)
  • #16 20543655
    ^ToM^
    Poziom 42  
    @AsReeX

Nonsens. Poufne są wtedy gdy podpiszesz umowę z kimś o takim rygorze. Jak podpisałeś, to powinieneś się w ogóle nie odzywać, bo łamiesz w ten sposób umowę. Na szczęście nie wszyscy podpisują takie umowy i nie mają obowiązku "uprawiać" poufności w zakresie takiej błahostki jak kod błędu czegoś tam. Stąd właśnie elektroda ma rację bytu. Poza tym kto wie, że @AsReeX to właśnie osoba, której tydzień temu udostępniliśmy serwisówkę i on to dziś z nie właśnie na elektrodę wrzucił kod błędu.

Nie uprawiajmy demagogii.
    Sam udostępniałem serwisówki które miałem w wersji papierowej a nie z ruskiej strony. Musiałem ją zeskanować i załadować na elektrodę. Takie zakazu nie ma w naszym prawie. Jak się sam z kimś na takie coś umówiłeś, to po prostu siedzisz cicho i się nie chwalisz i nie dzielisz bo wiesz, że ci nie wolno.
  • #17 20543656
    Telo
    Serwisant RTV
    Panowie odbiegacie od naprawy proszę Was.

Jak kolega AsReeX wie jak to uszkodzenie naprawic niech poda.
  • #18 20543657
    ^ToM^
    Poziom 42  
    @Telo
    Masz rację - przepraszam. Do tego samego zmierzałem, ale nieco okrężną drogą. Jak koledzy wiedzą jak naprawić tak dziwaczne uszkodzenie to niech napiszą. Nie ma i nie może być w tym nic tajnego. Gdzieś jest granica absurdu. Tym bardziej, że mówimy o 10 letnim złomie, od dawna nieprodukowanym - jak myślę. Dzieląc się takimi informacjami przyczyniasz się do ochrony środowiska i zmniejszenia tak powszechnie dziś występującego elektro złomu.
  • REKLAMA
  • #19 20543674
    scaner
    Poziom 16  
    Ok Ok podaliście mi kilka danych do przemyślenia i chyba będzie trzeba przestawić coś w menu serwisowym. Jak sprawdzę to dam znać. Trop z wymianą wsadu pamięci stanowczo zbyt pochopny, bo wejście do menu prostsze i szybsze. Dam znać. Narazie pozdrawiam i dziękuję wszystkim zainteresowanym.
  • #20 20543704
    AsReeX
    Poziom 40  
    @scaner Dostałeś papiery także działaj!
  • #21 20544456
    scaner
    Poziom 16  
    No i co następuje... NIC. W trybie serwisowym byłem i nic nie zdziałałem, to znaczy włączyłem menu serwisowe, wykasowałem błędy (po skasowaniu już się z powrotem nie pojawiły), przywróciłem pralkę do ustawień fabrycznych. Nadal wyświetlacz ma z napisami do góry nogami. Ręce opadają. Może jakieś inne pomysły ? To znaczy jest jeszcze jakieś menu ale prosi o PIN, którego niestety nie znam.
  • #22 20544557
    AsReeX
    Poziom 40  
    Próbowałeś Sezamie, otwórz się!?

.............................................................

125
  • #23 20544673
    Telo
    Serwisant RTV
    A wchodziłeś w te dwa poziomy trybu serwisowego? Pozostaje prać w odwróconym wyświetlaniu lub poszukać używanego modułu i teraz jest pytanie co kupić moduł czy panel? Prosiłem o zdjęcia modułu i panelu, pamiętasz jaki moduł miał oznaczenia?
  • #24 20544969
    scaner
    Poziom 16  
    Wchodziłem w obydwa poziomy menu serwisowego. I takie mam tabliczki na module i panelu.
    Miele W5821 - przestawione napisy na wyświetlaczu po naprawie przetwornicy Miele W5821 - przestawione napisy na wyświetlaczu po naprawie przetwornicy

Dodano po 3 [godziny] 43 [minuty]:

Jeśli ktoś posiada, to bardzo proszę o wsad do modułu ELP165S. Może to pomoże.
  • #25 20546448
    Telo
    Serwisant RTV
    Pozostaje poszukać modułu używanego, nie zaprogramujesz procesora zapomnij o tej operacji. Zobacz ja miałem taki moduł sądzisz, że w panelu się nie przestawiło tylko w module?
    Miele W5821 - przestawione napisy na wyświetlaczu po naprawie przetwornicyPICT3243_1..247.JPG (418.08 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Miele W5821 - przestawione napisy na wyświetlaczu po naprawie przetwornicyPICT3241_1..126.JPG (220.82 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Poprawiłem TONI_2003
  • #26 20546560
    scaner
    Poziom 16  
    Nie wiem gdzie się przestawiło. Po prosu chce zacząć od tej strony.
  • #27 20546654
    Telo
    Serwisant RTV
    Albo daj rabat na naprawę i niech klient się przyzwyczai bo wszystkie funkcje jak i działanie pralki powinny odbywać sie bez problemu. Chyba, że namieszałeś w trybie serwisowym.
    Poprawiłem TONI_2003
  • #28 20546666
    scaner
    Poziom 16  
    Spokojnie nic nie namieszałem. Z racji tego, że jestem dociekliwy i czas zbytnio w tym temacie nie przeszkadza chce po prostu dojść do tego - jak to naprawić. Bo co było powodem to już ustaliłem z Państwa pomocą.
  • #29 20546710
    Telo
    Serwisant RTV
    Fajnie ,że tak postepujesz ja też taki jestem tylko czasami czasu i sprzetu brakuje.
    życzę powodzenia bo mamy już uszkodzone dwa moduły Twój i mój nie wiem do końca czy jak sie podłaczy inny moduł używany ELP165S to nie nie przestawi .
    Może trzeba teraz wymienić kompletami panel i moduł ale to są koszty.
    Zrób wyraźne zdjecie procesorowi na Twoim module zobaczymy czy są takie same.
  • #30 20564208
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 765
    A to jakiś straszny problem ten wyświetlacz wylutować i przekręcić do góry nogami i na kablach podłączyć? Czy to na takiej gumowej złączce prosto do płytki jest?

Bo ja w telewizorach LCD jak wymieniam matryce z czego popadnie (w 32" zwykle pasuje każda jeśli wtyczka pasuje i zasilanie jest po tej stronie co trzeba), ale czasem jest właśnie obraz odwrotnie, to przekładam szkło do góry nogami (gumówką wycinam w plastikach miejsca na taśmy po drugiej stronie) i jest dobrze :) Jednego Sharpa to mam w kuchni powieszonego do góry nogami, bo nie chciało mi się rozdłubywać matrycy :) to dużo prostsze i szybsze niż szukanie jakiś bitów odpowiadających za obrót obrazu.
    Poprawiłem TONI_2003

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z pralką Miele W5821 po naprawie zasilacza, gdzie napisy na wyświetlaczu są odwrócone. W dyskusji poruszono możliwość przestawienia ustawień w trybie serwisowym oraz konieczność sprawdzenia, czy użyty moduł jest odpowiedni. Użytkownicy sugerowali, że problem może wynikać z podłączenia niewłaściwego modułu (np. ELP160S zamiast ELP165S) oraz że może być konieczne zaprogramowanie procesora lub przywrócenie ustawień fabrycznych. Pomimo prób rozwiązania problemu w trybie serwisowym, użytkownik nie uzyskał pozytywnych rezultatów i poszukuje dalszych wskazówek, w tym wsadu do modułu ELP165S.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA