logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektronika analogowa czy cyfrowa? - projekty, nauka pomiarów i praca zdalna dla inżyniera

neuneu 17 Kwi 2023 23:50 888 13
REKLAMA
  • #1 20544773
    neuneu
    Poziom 3  
    Ocena: 9
    Hej,
    Za rok skończę studia I stopnia na kierunku "Elektronika i telekomunikacja". Pracuję jako technik elektronik w utrzymaniu ruchu testerów. Jak myślicie, czy powinienem się bardziej skupić na elektronice analogowej czy cyfrowej? Jakie projekty powinienem zrobić? Gdzie mam się nauczyć pomiarów z wykorzystaniem oscyloskopu? Niestety studia zaoczne są bardzo słabe, a wiadomo - w internecie na polskich stronach jest mało rzeczy o pomiarach, elektronice takiej praktycznej. Teoria teorią, książki mam, ale chodzi mi o praktykę - w którą stronę powinienem iść?

Czy jako inżynier elektronik można pracować zdalnie? Od razu mówię, że niestety nie mam czasu na naukę programowania mikrokontrolerów czy Labview.

Jak to u Was wyglądało?
    Proszę o porady
  • REKLAMA
  • #2 20544883
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 826
    neuneu napisał:
    niestety nie mam czasu na naukę programowania mikrokontrolerów
    Tutaj zamykasz sobie ogromne wrota do pracy, w tym pracy zdalnej.

neuneu napisał:
    niestety nie mam czasu na naukę (...) Labview
    A tutaj zamykasz sobie skrzynię ze złotem. ;-) Zwłaszcza że masz już do czynienia z testerami, w których często to środowisko jest używane.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20546300
    neuneu
    Poziom 3  
    Chodzi o to, że nie mam 20 lat, a nauczyć się programowania, gdzie będę poświęcał powiedzmy dziennie 1 h i w weekendy ze 4 h, to mi zajmie ze 3 lata...
    Jeżeli chodzi o elektronikę, to mam zapał, tylko nie wiem za bardzo, co dalej. Dlatego napisałem, abyście doradzili. ;)
    Na studiach nie było czasu na "zabawę" z oscyloskopem, nie było czasu na wytłumaczenie, dostaliśmy ćwiczenie, prowadzący ustawił i tyle, zrobiliśmy pomiary i git.. Nie miałem też nic z projektowania ani w sumie z praktyki czegoś - nie było.
  • #4 20546467
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Widzę, że dość mocno zafiksowałeś się na ten oscyloskop - pytanie zasadnicze - dlaczego? Dlaczego uważasz, że to narzędzie będzie Ci potrzebne? Prawda jest taka, że oscyloskop jest przydatny głównie w elektronice analogowej, która obecnie jest raczej niszowa.
    Świat idzie w kierunku cyfryzacji, Internetu rzeczy, sztucznej inteligencji - tutaj oscyloskopem (prawie) nic nie zmierzysz.
    Nie wiem też, jak wyliczyłeś te trzy lata nauki programowania. Sądzę, że takie środowiska jak Arduino IDE możesz opanować w miesiąc.

Prosisz o porady - moja jest taka: zostaw ten oscyloskop, wkręć się w mikrokontrolery i programowanie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20546481
    neuneu
    Poziom 3  
    Nikt powazny nie programuje w Arduino - bawiłem się kiedyś w nim, więc podstawy znam. Wszyscy, co mają czas, to programują w AVR lub STM i tam faktycznie trzeba myśleć jak komputer.

Chyba dobry inżynier elektronik potrafi obsługiwać oscyloskop? Zresztą elektronika to bardzo duża dziedzina...

Ok, cyfrówka - bramki logiczne, przerzutniki itp., a co w praktyce się w pracy z tym robi?

P.S. Dzięki za zaangażowanie. ;)
  • REKLAMA
  • #6 20546511
    snow
    Poziom 31  
    Ocena: 201
    Arduino to tylko platforma. W płytkach Arduino są używane mikrokontrolery AVR.
  • #7 20546551
    trebuch1
    Poziom 26  
    Ocena: 131
    neuneu napisał:
    Chyba dobry inżynier elektronik potrafi obsługiwać oscyloskop? Zresztą elektronika to bardzo duża dziedzina...
    Elektroniki trzeba się uczyć przez całe życie zawodowe, a obsługi oscyloskopu 2-3 dni. Tu nie chodzi o trudność posługiwania się oscyloskopem, a znajomość rzeczy, które się nim bada.
  • REKLAMA
  • #8 20546823
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    neuneu napisał:
    bramki logiczne, przerzutniki itp., a co w praktyce się w pracy z tym robi?

Nic. 99% projektów to mikrokontrolery + ich oprogramowanie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20549787
    neuneu
    Poziom 3  
    Jak nic? ;p
    To co, tylko mikrokontrolery w elektronice teraz mają branie?
  • #10 20549827
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Kolego "neuneu" mam wrażenie, że oczekujesz odpowiedzi w stylu "Elektronika analogowa jest na fali, jak będziesz umiał obsługiwać oscyloskop, to dostaniesz pracę za pięć cyfr na rękę i jeszcze na pracy zdalnej". Albo że na bramkach zbudujesz jakieś urządzenie i też będzie działać.

A za kilka miesięcy będziesz miał pretensje, że takie spece z Elektrody są marne, że pracy nie dostałeś i wylądowałeś w robaku na kasie.

Czy mikrokontrolery mają teraz branie ? Nie, nie teraz, tylko od końca XX wieku. Byle głupia zabawka grająca melodyjkę ma procka, bo tak jest szybciej i taniej. Marketing panie, marketing.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 20550373
    neuneu
    Poziom 3  
    hmm
    czyli nauczyc sie programowac mikrokontrolery? AVR czy STM32? W C kiedyś programowałem wiec podstawy znam.
    czy jakie projekty robic?
  • #12 20550692
    snow
    Poziom 31  
    Ocena: 201
    Przejrzyj aktualne oferty pracy to się dowiesz co teraz jest "na topie". Wszystko zależy od tego jakie dana firma ma narzędzia i od tego zależy na czym buduje swoje urządzenia. Czy to będzie 8051, AVR, PIC, STM32, FPGA czy jeszcze co innego zależy głównie od tego do czego są kompilatory kupione, programatory itp. Tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi co lepiej.
  • #13 20550705
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 956
    neuneu napisał:
    Jak nic? ;p
    To co, tylko mikrokontrolery w elektronice teraz mają branie?
    Swego czasu zakupiłem ogromną ilość 74LS247 a dokładnie DDR-owski odpowiednik czyli D347D, cena była taka, że nawet gdybym sprzedawał w cenie kajzerki w markecie to nie stracę ...i dopa, ten scalak, dekoder bin/7seg, wprogramowuje się od razu w najprostszym mikrokontrolerze więc na dziś w zasadzie zbędny a ja wtopiłem 2 litry finlandii. Pozdrawiam.
  • #14 20574108
    neuneu
    Poziom 3  
    To teraz zakupić ksiązki z programowania mikrokontrolerów czy jakis kurs online po angielsku?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik, kończąc studia na kierunku "Elektronika i telekomunikacja", zastanawia się, czy skupić się na elektronice analogowej czy cyfrowej oraz jakie projekty realizować. W dyskusji podkreślono, że umiejętność obsługi oscyloskopu jest przydatna głównie w elektronice analogowej, która jest obecnie mniej popularna. Wskazano na rosnące znaczenie mikrokontrolerów i programowania, sugerując, że większość projektów opiera się na tych technologiach. Użytkownik wyraził obawy dotyczące nauki programowania, jednak inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, że można szybko opanować podstawy programowania mikrokontrolerów, takich jak AVR czy STM32. Wskazano również na znaczenie przeglądania ofert pracy, aby zrozumieć aktualne trendy w branży.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA